Ο νέος κύκλος παιδικών δημιουργικών δράσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ξεκινά το Σάββατο 20 Ιανουαρίου με τέσσερα πρωτότυπα εργαστήρια για παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών που θα πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 31 Μαρτίου, ενώ μια ακόμη ξεχωριστή δράση για παιδιά ηλικίας από 20 μηνών έως 3 ετών έρχεται να προστεθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου.


Στο εργαστήριο «Τι κρύβει ένα καπέλο;» τα παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών γνωρίζουν τον Karel Appel με τη βοήθεια της μουσικής και πειραματίζονται με νέες τεχνικές και υλικά, ενώ στο «Όπερα, σκούπες και χρώματα» τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών συναντούν τον Julian Schnabel ενεργοποιώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις τους. Στο «Μοτίβα στη φύση» παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών εμπνέονται από τον Αυστριακό καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser, ενώ με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και 9-12 ετών ανακαλύπτουν το μοναδικό έργο του Paul Signac στα εργαστήρια «Ένα μωσαϊκό, ο πουαντιγισμός!» και «Παίζοντας με το φως».

 

Τι κρύβει ένα καπέλο;

Εργαστήριο για παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών και έναν γονέα/συνοδό

 

Στο νέο εργαστήριο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Τι κρύβει ένα καπέλο;», τα παιδιά από 20 μηνών έως 3 ετών μαζί με έναν γονέα/συνοδό γνωρίζουν τον καλλιτέχνη Karel Appel με τη βοήθεια της μουσικής και πειραματίζονται με νέες τεχνικές και υλικά.

 

Με αφετηρία ένα μεγάλο καπέλο που κρύβει μαγικές πόλεις, τα παιδιά και οι γονείς/συνοδοί τους ανακαλύπτουν την ελευθερία που κυριαρχεί στο έργο του Appel και στη συνέχεια «παίζουν» με χρώματα, πινέλα και δαχτυλομπογιές για να δημιουργήσουν τις δικές τους γραμμές.

 

Όπερα, σκούπες και χρώματα

Εργαστήριο για παιδιά 3-4 ετών και έναν γονέα/συνοδό

 

Νέα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!

 

Στο δημιουργικό εργαστήριο «Όπερα, σκούπες και χρώματα», τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών μαζί με έναν γονέα/συνοδό έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του καλλιτέχνη Julian Schnabel ενεργοποιώντας τις σκέψεις και τις αισθήσεις τους.

 

Μετά από μια διαδραστική περιήγηση στο έργο του Schnabel με τη συνοδεία κλασικής μουσικής, τα παιδιά περνούν από το οπτικοακουστικό και απτικό ερέθισμα στη χειρονομιακή ζωγραφική και αφήνονται ελεύθερα να πειραματιστούν με υφάσματα, σκούπες και μπογιές, να λερωθούν και να χορέψουν, για να δημιουργήσουν μαζί με τους γονείς τους το δικό τους βιωματικό έργο.

 

Ένα μωσαϊκό, ο πουαντιγισμός!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών

 

Νέα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!

 

Πόσες κουκκίδες καθαρού χρώματος αναμειγνύονται στο έργο του Paul Signac για να μας δώσουν αυτούς τους υπέροχους τόνους; Θα μπορούσαμε και εμείς να δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό έργο, αντλώντας έμπνευση από το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη;

 

Με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», τα παιδιά ηλικίας 5 και 6 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το έργο του Paul Signac και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα αυτοσχέδιο μωσαϊκό πλακάκι, ανακαλύπτοντας την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού. Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, τα παιδιά μαθαίνουν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα του υλικού.

 

Μοτίβα στη φύση

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών

 

Νέα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!

 

Γνωρίζατε ότι στη φύση δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές;

 

Αντλώντας έμπνευση από τη μόνιμη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και συγκεκριμένα από το έργο του Αυστριακού καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser, παιδιά ηλικίας 6 έως 8 ετών ξεχνούν για λίγο τις ευθείες γραμμές και προσπαθούν να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ελικοειδή σχήματα, τις παράξενες μορφές και τα φωτεινά και ιδιαίτερα έντονα χρώματα που απλώνονται σε κάθε δημιουργία του καλλιτέχνη και στη συνέχεια δημιουργούν χρωματικές συνθέσεις σε ξύλινες επιφάνειες, εμπλουτίζοντας τα έργα τους με μοτίβα.

 

Παίζοντας με το φως

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών

 

Νέα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή!

 

Γιατί είναι απαραίτητη η απόσταση προκειμένου να δει κανείς καθαρά ένα έργο τέχνης;

 

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εμπνέεται από την περιοδική έκθεση «Ο Νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου», που παρουσιάζεται έως τις 7 Απριλίου, και καλεί τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών να ανακαλύψουν το έργο των ζωγράφων Paul Signac και Théo van Rysselberghe.

 

Το φως και οι σκιές βρίσκονται παντού γύρω μας! Επηρεάζουν τη διάθεσή μας, τα συναισθήματά μας και κυρίως καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

 

Στο δημιουργικό εργαστήριο «Παίζοντας με το φως», τα παιδιά μαθαίνουν πώς η δύναμη του φωτός αποτέλεσε αφορμή για έναν νέο τρόπο αναπαράστασης του κόσμου – για να μπορέσεις να τον δεις καθαρά, είναι απαραίτητη η απόσταση! Τα παιδιά αρχικά επισκέπτονται την περιοδική έκθεση και στη συνέχεια πειραματίζονται με μικρούς κόκκους χρώματος, τους βουτούν στο νερό και αυτοί ξεχύνονται σαν φως πάνω στον καμβά δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης.

Οδηγός Παιδιού