Η ευεργετική δύναμη της τέχνης στην ανάπτυξη των παιδιών

«Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο & στο Θέατρο»: ανέμελες στιγμές διασκέδασης, παιχνιδιού και δημιουργικής μάθησης, μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Alpha Bank

LIFOTEAM 30.7.2019 | 13:12

Παιδιά θεατρόφιλα, παιδιά σινεφίλ, παιδιά που αγαπούν τις ιστορίες και την Ιστορία. Παιδιά που βλέπουν να ζωντανεύουν μπροστά τους αγαπημένοι ήρωες των παραμυθιών, των βιβλίων, της λαϊκής μας παράδοσης, της μυθολογίας και, βέβαια, της ελληνικής ιστορίας. Μικροί θεατές και επισκέπτες με μεγάλες καλλιτεχνικές και πολιτισμικές απαιτήσεις και «δίψα» για ψυχαγωγία. Ουδείς αμφισβητεί πόσο ευεργετικό είναι το παιδικό θέατρο, ο κινηματογράφος και η ξενάγηση στον χώρο ενός μουσείου, πόσο εποικοδομητικά ερεθίσματα και μηνύματα ζωής λαμβάνουν τα παιδιά όταν προσλαμβάνουν τις κατάλληλες παραστάσεις και πώς από αυτή τη σχέση, που πρέπει να αναπτυχθεί από νωρίς, μπορεί να προκύψουν και οι σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες του αύριο.


Παιδιά λιγότερο προνομιούχα, που δεν έχουν εύκολα την ευκαιρία να επισκεφθούν τον μαγικό και ονειρικό κόσμο του θεάματος ή ακόμη και ένα μουσείο, αλλά έχουν κάθε δικαίωμα να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη να ταξιδέψει και να καλλιεργήσουν την ψυχή και το πνεύμα τους, μέσα από μια θεατρική παράσταση, μια κινηματογραφική προβολή ή μια αρχαιολογική έκθεση, και να γνωρίσουν αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Γι' αυτά τα παιδιά φροντίζει η Alpha Bank, ώστε να έρθουν κοντά με την τέχνη του θεάτρου, του κινηματογράφου και της ιστορίας, να περάσουν ωραίες ανέμελες στιγμές διασκεδάζοντας, παίζοντας και μαθαίνοντας δημιουργικά, μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο».

 


Μόνο το τελευταίο διάστημα, η Τράπεζα έχει υποστηρίξει σειρά δράσεων για παιδιά, όπως την ενέργεια «HD - The Heroes of Digea», που διοργάνωσε η DIGEA για παιδιά τα οποία φιλοξενούνται σε ιδρύματα, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 200 παιδιά από το Παιδικό Χωριό SOS, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου Κρήτης, τη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων Ηρακλείου, το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Λασιθίου, τη Ζωοδόχο Πηγή και την Κίτρινη Αποστολή.

 

Τα παιδιά παρακολούθησαν δύο ταινίες και είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά, αλλά και με γνωστούς ηθοποιούς και παρουσιαστές, οι οποίοι τους μοίρασαν δώρα και φωτογραφήθηκαν μαζί τους. Στο φουαγιέ του κινηματογράφου υπήρχαν ομάδες δημιουργικής απασχόλησης (face painting, handprint, κατασκευή κοσμημάτων με χάντρες), ενώ τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με τα Playmobil και τα μεγάλα τουβλάκια Play Can Do. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες είχε διαμορφωθεί ειδικά ένας χώρος με ηλεκτρονικά παιχνίδια PS4. Η Τράπεζα συμμετείχε ως χορηγός των δώρων για τα «μεγάλα» παιδιά, ενώ υποστήριξε την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, με την παρουσία εθελοντών από το προσωπικό της.


Λίγες ημέρες μετά, στις 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), με την υποστήριξη της Alpha Bank. Συνολικά 25 παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ, με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, διασκέδασαν με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη, του Χατζηαβάτη, του Μορφονιού και όλων των αγαπημένων ηρώων του θεάτρου σκιών.

 

Στις 15 Ιουλίου παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου» βρέθηκαν στο Εργαστήρι Κινηματογράφου «Ο έξυπνος θεατής» του Athens International Children's Film Festival στο Ωδείο Αθηνών. Είκοσι επισκέπτες, από 6 έως 16 ετών, μπήκαν για πρώτη φορά στη διαδικασία της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, μέσα από διαδραστικά ομαδικά παιχνίδια. Χωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες και συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστήρι κινηματογράφου, ενώ παρακολούθησαν και ταινίες μικρού μήκους. Στόχος του Εργαστηρίου είναι να οξύνει την κριτική σκέψη των παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου, ώστε να μάθουν να διαμορφώνουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους με τρόπο υπεύθυνο και εμπεριστατωμένο.

 

Στο τέλος της δράσης τα παιδιά έλαβαν αναμνηστικά δώρα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Συλλόγου «Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες» στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα. Στους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος, οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οδηγός Παιδιού