Απόλλων και Υάκινθος: Όπερα κουκλοθεάτρου πάνω στο ομώνυμο έργο του W.A. Mozart

Η λυρική παράσταση "Απόλλων και Υάκινθος" συνομιλεί με την ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ ( που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα), εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο μύθο των Μεταμορφώσεων του Οβίδιου.

The LiFO team, 20.12.2021 | 12:18

"Εξάλλου εμείς οι ερωτευμένοι φοβόμαστε τα πάντα (...) Όλα αλλάζουν, τίποτα δεν χάνεται" -Ένα σύμπαν ρευστό σαν την ίδια τη ζωή ξεδιπλώνεται στις αριστουργηματικές Μεταμορφώσεις του Οβιδίου , εκεί που η ρωμαϊκή γραμματεία συναντάει τα όρια μιας εποχής που ανασυντίθεται κι αυτή.

 

Ο έρωτας και η τέχνη ως ευέλικτες κι ανελαστικές δυνάμεις χτίζουν τον πυρήνα του έργου, πλάθουν κόσμους αλλόκοτους και συναρπαστικούς. Σε αυτό το συνθετικό ποίημα των 12.000 στίχων (το «μπεστ σέλερ» του 9 μ.Χ.), ο Οβίδιος, έχοντας ως πρωτογενές υλικό την ελληνική μυθολογία και τους ρωμαϊκούς μύθους, αναλαμβάνει να αφηγηθεί μια «κατάσταση μεταμορφωτικού συναγερμού», όπως σημειώνει ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης.

 

Γράφει για  την αέναη μεταβολή των πραγμάτων από τη Δημιουργία του Κόσμου.Με διαφορετικές όψεις, ως γλυπτό, ως κούκλα, ως φορέας του ήχου, ως γεννήτωρ της μουσικής, ελίσσεται σαν χέλι ανάμεσα στις πολλαπλές του διαστάσεις. Η λυρική παράσταση "Απόλλων και Υάκινθος" συνομιλεί με την ομώνυμη όπερα του Μότσαρτ ( που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα), εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο μύθο των Μεταμορφώσεων , τη φόρμα του κουκλοθεάτρου και το πρωτότυπο έργο του Οβιδίου για να συνθέσει μια υβριδική performance  πάνω στην έννοια του έρωτα και της ταυτότητας .

 

Για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπράττουν ο Θεσσαλονικιός συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης, composer in residence στο Cambridge και ιδρυτής του Oros Ensemble, η τακτική συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Αθηνών Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή και η δραστήρια στα μεγαλύτερα κουκλοπαιχτικά Φεστιβάλ της Ευρώπης puppet collective Μπαγκάζια,  Με αναφορές στην όπερα, και την παράδοση της μάσκας και τη μαριονέττας, το " Απόλλων και Υάκινθος" επιχειρεί μια πρωτότυπη σύμπλευση ετερόκλητων στοιχείων , δημιουργώντας μια πρωτότυπη παράσταση για όλες τις ηλικίες.

 

Όπερα κουκλοθεάτρου πάνω στο ομώνυμο έργο του W.A. Mozart

22 & 23 Δεκεμβρίου, στις 16:00 & 19.30

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

Εισιτήριο 12, 8 ευρώ

Σύλληψη-απόδοση λιμπρέτου στα ελληνικά : Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή

Σχεδιασμός σκηνικών-εμψύχωση-κατασκευή κούκλας : Ομάδα κουκλοθεάτρου ΜπαGaζια

Σύνθεση-Διασκευή: Αποστόλης Κουτσογιάννη

Φωτισμοί : Ελένη Χούμου

Video : Σπύρος Μάστορας

Μάσκες : Φίλιππος Βασιλείου

Συμμετέχουν:

Κώστας Ζιγκερίδης (μπαγιάν)

Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος)

Αποστόλης Κουτσογιάννης (φλάουτο με ράμφος)

Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο)

Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)

Θα ακουστεί η φωνή του Γιάννη Αγγελάκα στον ρόλο του Οβιδίου, της Ελένης Κατσαμά , της Έλλης και Μαριώ De Flaviis

H παράσταση επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού