Επαναπροσδιορίζει την καριέρα της η Lady Gaga;

Επαναπροσδιορίζει την καριέρα της η Lady Gaga; Facebook Twitter
2

Πριν την 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Λος Άντζελες, αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχει το όνομα της Lady Gaga ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν ανακοινωθεί ότι θα εμφανίζονταν ζωντανά επί σκηνής. Η εκκεντρική μουσικός δεν είχε άμεση σχέση με την κινηματογραφία της περσινής χρονιάς, ούτε κάποιο υποψήφιο τραγούδι στην ανίστοιχη κατηγορία. Το μουσικό tribute στην προ 50ετίας νικήτρια Καλύτερη Ταινία, τη θρυλική Μελωδία της Ευτυχίας, που ερμήνευσε ζωντανά απέσπασε μάλλον καλά σχόλια. Ήσυχη παρουσία χωρίς τις ακραίες σκηνικές μανιέρες που την έκαναν γνωστή, εστίαση στην εξαιρετική φωνή που ούτως ή άλλως διαθέτει, και συγχαρητήρια από την ίδια την Τζούλι Άντριους μετά το τέλος του performance στάθηκαν αρκετά για να θεωρήσουν πολλά μέσα, όπως το Time, ότι η Gaga "έκλεψε την παράσταση".

Το πιο σοκαριστικό λοιπόν στην εμφάνιση μιας ποπ σταρ που μέχρι πρότινος ήταν το πιο ιδιόρρυθμο προϊόν της μουσικής βιομηχανίας, σε έναν συντηρητικό και ακαδημαϊκό θεσμό όπως τα Όσκαρ, ήταν το πόσο μη σοκαριστική ήταν σε αυτή την εμφάνιση. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο τυχαίο όνομα. Η Lady Gaga πρακτικά εφηύρε τη σύγχρονη ποπ ως θέαμα, ένα θέαμα που έχει εξελιχθεί σε κλιμακούμενη μάχη εκκεντρικότητας. Οι αισθητικές επιλογές εκπροσώπων της μουσικής όπως η Katy Perry και η Miley Cyrus οφέιλουν αρκετά στην Gaga, την πρώτη weirdo που τροφοδότησε το διαδίκτυο με ατελείωτο υλικό για κατανάλωση.

Προχθές όμως ήταν ήσυχη. Οι μουσικές ικανότητές της δεν εκπλήσσουν. Έγινε γνωστή μέσα από χορευτικά χιτ που δεν απαιτούν ιδιαίτερα φωνητικά προσόντα, ωστόσο διαθέτει μουσικές γνώσεις και ξεκίνησε την καριέρα της ως συνθέτρια και τραγουδίστρια με πιο ροκ προσανατολισμό. Μάλλον συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι το τελευταίο διάστημα είχε χάσει τη μπάλα: Το τελευταίο προσωπικό της άλμπουμ, το Artpop, ήταν γεμάτο φιλόδοξες ιδέες αλλά δεν πήγε καλά επειδή δεν διέθετε καμία ιδιαίτερη μουσικότητα. Με τη στροφή της στο κλασικό ρεπερτόριο επιχειρεί ενδεχομένως να εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα. Η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της που περιλαμβάνει ντουέτα με τον Τόνι Μπένετ, εκτός από το ότι της χάρισε ένα Γκράμι, επανέφερε μάλλον τον σεβασμό του κόσμου προς το πρόσωπό της, πράγμα πιο σημαντικό από τα βραβεία. 

 

Τελικά η παρουσία της στα Όσκαρ δεν περιείχε ίχνος εγωκεντρισμού, ήταν ένα καθαρόαιμο tribute. Ακόμα και η ενδυματολογικά εκκεντρική πινελιά που εκ πρώτης όψης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άλλη μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τραβήξει την προσοψή, τα κόκκινα γάντια που έσπασαν το διαδίκτυο με τα trolls που την έδειχναν να πλένει πιάτα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαν λόγο ύπαρξης: Τα γάντια κάλυπταν το δαχτυλίδι αρραβώνων που φορούσε, για να μην περιστραφεί η συζήτηση γύρω από αυτό. Για μια σταρ που η καριέρα της εστίαζε εδώ και καιρό γύρω από το πώς να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής όλων, η διάσπαση προσοχής προς άλλη κατεύθυνση είναι σίγουρα εξελικτικό βήμα.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρικ Στιούαρτ (1940-2026): Ένας υπερήρωας με βρετανική φινέτσα

Απώλειες / Πάτρικ Στιούαρτ (1940-2026): Ένας υπερήρωας με βρετανική φινέτσα

Ο Sir Patrick δεν ήταν μόνο ο διακεκριμένος ερμηνευτής των σαιξπηρικών ρόλων, αλλά διέθετε αυτοσαρκαστικό χιούμορ, ως βέρος Βρετανός. Από τον καθηγητή στο X-Men μέχρι τον κυβερνήτη του Star Trek, απέδειξε πως η παιδεία και η αβίαστη ευγένεια είναι οι πραγματικές υπερδυνάμεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ευθύμης Kosemund-Σανίδης: «Για να φτάσει η ταινία στο κοινό χρειάζεται ένα πλαίσιο που μόνο η πολιτεία μπορεί να δώσει»

Οθόνες / Ευθύμης Kosemund-Σανίδης: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μαγαζί. Το ίδιο και ο κινηματογράφος»

Ο Ελληνογερμανός σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας «Ένας ολόκληρος άνθρωπος σχεδόν», που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μιλά για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το χρήμα και την προσπάθειά του να δημιουργήσει έναν χώρο και χρόνο όπου μπορεί να γεννηθεί η αγάπη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι σταρ μιας άλλης εποχής που ανακαλύπτει ξανά η Gen Z

Οθόνες / Iconic! Πώς η Gen Z ερωτεύτηκε τους παλιούς σταρ

Από την Τζέσικα Λανγκ και την Κάθι Μπέιτς στο «American Horror Story» μέχρι την Τζέιν Φόντα και τη Λίλι Τόμλιν στο «Grace and Frankie», ένα εντελώς διαφορετικό, νεανικό κοινό ανακαλύπτει ξανά και αποθεώνει ηθοποιούς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέσσερις ξεχωριστές κουίρ ταινίες για το 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οθόνες / Τέσσερις κουίρ ταινίες που θα δούμε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Λίγο πριν από την έναρξη του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είδαμε τέσσερα ξεχωριστά φιλμ κουίρ θεματικής, από τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, που θα προβληθούν στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και αναμένεται να συζητηθούν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στη νέα «Carrie», ο τρόμος έχει προφίλ στα social media

Οθόνες / Στη νέα «Carrie», ο τρόμος έχει προφίλ στα social media

Πενήντα χρόνια μετά την εμβληματική ταινία του Μπράιαν ντε Πάλμα, ο Μάικ Φλάναγκαν μεταφέρει την ιστορία του Στίβεν Κινγκ στη μικρή οθόνη μέσα από μια σειρά που εξερευνά τους εφιάλτες των σημερινών εφήβων, με φόντο την ψηφιακή ζωή και το διαδικτυακό bullying.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το «Glee» επιστρέφει με reboot! Όσα γνωρίζουμε για το cast, την πλοκή και την πρεμιέρα

Οθόνες / Το «Glee» επιστρέφει: Όλα όσα γνωρίζουμε για το cast και την πλοκή

H δημοφιλής σειρά ετοιμάζεται για reboot στη μικρή οθόνη, πάνω από δέκα χρόνια μετά το φινάλε της. Τι ξέρουμε για την πρεμιέρα, ποια γνώριμα πρόσωπα ενδέχεται να ξαναδούμε, καθώς και 10 διασκευές από τη σειρά που αγαπήσαμε.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το Πρίσμα Κλαμπ θέλει να δούμε ξανά ελληνικό σινεμά με νέο τρόπο

Οθόνες / Το Πρίσμα Κλαμπ θέλει να δούμε ξανά ελληνικό σινεμά με νέο τρόπο

Ο Φίλιππος Κορδαλής κάνει πράξη το εφηβικό του όνειρο, με το Πρίσμα Κλαμπ, ένα κινηματογραφικό κλαμπ που προσεγγίζει το ελληνικό σινεμά μέσα από μια νέα ματιά. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 13 κουίρ ταινίες από διαφορετικές δεκαετίες και κινηματογραφικές γλώσσες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κλεώνη Φλέσσα: «Αγωνίστηκα να πείσω ότι ήμουν εξίσου ικανή με έναν άντρα»

Οθόνες / Κλεώνη Φλέσσα: «Αγωνίστηκα να πείσω ότι ήμουν εξίσου ικανή με έναν άντρα»

Η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου μιλά στη LiFO για την πορεία της σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, για τον «Παππού της τον Παπαφλέσσα», αλλά και για τη νέα της δουλειά, με τίτλο «Η ψυχή ενός βιολιού».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ