Ραντεβού σε έναν παραδεισένιο κήπο

Ο Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι διαθέτει πλέον το Garden Cafe και χαρίζει στους Αθηναίους μαγικές στιγμές στο πιο όμορφο δάσος της πόλης.

Newsroom 29.7.2015 | 16:59

 

Λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας σας περιμένει μια όαση δροσιάς στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο των Βαλκανίων... Ένας νέος χώρος αναψυχής και εστίασης, ο κήπος Τhe garden cafe, δημιουργήθηκε με μεράκι, όρεξη και σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο από μια νέα επιχειρηματία. Στο Garden θα απολαύσετε εξαιρετικής ποιότητας καφέ, θα διεγείρετε τον ουρανίσκο σας με πρωινά, σνακ και άλλα εδέσματα, ενώ την τιμητική τους έχουν μια σειρά από προϊόντα της χιώτικης γης, όπως γλυκά του κουταλιού, λικέρ, αναψυκτικά, υποβρύχιο και η περίφημη χιώτικη σούμα από την πατρίδα της ιδιοκτήτριας. Απέραντη δροσιά κάτω από τα πεύκα, διακόσμηση που σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Εμπνεύσεις προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του χώρου (κούνιες, αιώρες), ό,τι χρειάζεται για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη βόλτα σας μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε και την περατζάδα από τις μικρές αλεπουδίτσες, που, εκτός από τη χαρά όλων, είναι και οι μασκότ του μαγαζιού. Άπλετος χώρος για στάθμευση (Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι).


Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Βοτανικών Κήπων BGCI. Αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανωμένο βοτανικό κήπο της χώρας μας. Καταλαμβάνει έκταση 1.860 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή «Δαφνί» του Δήμου Χαϊδαρίου, αποτελώντας τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Στις συλλογές του Κήπου, στο καλλιεργημένο τμήμα του (200 στρέμματα), περιλαμβάνονται περισσότερα από 4.000 είδη φυτών ιστορικής σημασίας, οικονομικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, όπως και καλλωπιστικά, κάκτοι και άλλα παχύφυτα, φυτά υγρών τροπικών δασών και αντιπροσωπευτικά είδη των οικογενειών απ' όλες τις ηπείρους. Τέλος, η συλλογή ολοκληρώνεται με τα ελληνικά γεώφυτα και τα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας.

 

Ραντεβού σε έναν παραδεισένιο κήπο
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ο Βοτανικός Κήπος ιδρύθηκε το 1951 με κληροδότημα του αείμνηστου Αλεξάνδρου Διομήδη. Σκοπός, κατά την επιθυμία του διαθέτη, είναι «να χρησιμεύσει διά την Πανεπιστημιακήν και άλλη διδασκαλία και να συντελεί δι' εργαστηρίων και άλλων πειραματισμών εις τη διάδοση, καλλιέργεια, ανάπτυξη και αγάπη εις τας νέας γενεάς του κόσμου των φυτών, δένδρων και ανθέων». Το όραμα του Διομήδη άρχισε να πραγματοποιείται το έτος 1975, μετά την ολοκλήρωση μεγάλου κύκλου εργασιών, οπότε ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.


Με προσήλωση στην επιθυμία του δωρητή, ο Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο, αποτελεί χώρο διατήρησης και προστασίας σπάνιων ή απειλούμενων φυτικών ειδών, ενώ φέρνει σε επαφή το ευρύ κοινό με πλήθος φυτών από κάθε άκρη του πλανήτη μας.

 

Ραντεβού σε έναν παραδεισένιο κήπο
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Ραντεβού σε έναν παραδεισένιο κήπο
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Ιερά Οδός 403,
Δαφνί Χαϊδαρίου, 210 5324792,
https://www.facebook.com/kiposthegardencafe