Ο ηγέτης των Unkle, James Lavelle έρχεται στην Αθήνα

Ένας απ’ τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες των 90s θα παρουσιάσει dj set, στα πλαίσια του φεστιβάλ In-Edit

The LiFO team, 31.10.2017 | 11:34

Το In-Edit Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο έρχεται για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και γιορτάζει την έναρξη του με ένα προ-φεστιβαλικό πάρτι, έχοντας καλεσμένο τον James Lavelle, τον σπουδαίο εκπρόσωπο της παγκόσμιας τριπ χοπ σκηνής. Ο καλλιτέχνης που επηρέασε όσο λίγοι το μουσικό τοπίο της δεκαετίας του ’90 θα παίξει μουσική στο Ρομάντσο την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Το πάρτι θα ανοίξει λίγο μετά τις 22:00 το Street Outdoors Soundsystem (GR), ένα DJ crew αποτελούμενο από τους Έλληνες Jiles John, Jose Amba & Polatof, με κομμάτια από σύγχρονη house μέχρι σπάνια tracks της disco. Την επόμενη ημέρα, ο Lavelle θα βρεθεί στη Στέγη και θα μιλήσει με το κοινό, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ The Man From Mo’ Wax. Το In-Edit θα διαρκέσει από τις 4 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει 17 σπουδαία μουσικά ντοκιμαντέρ.

 

Ο James Lavelle, γεννημένος στο Λονδίνο τη δεκαετία του ’70, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς ανθρώπους της μουσικής στη δεκαετία του ’90. Ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Mo’ Wax Records και των Unkle, ο Lavelle συνεργάστηκε με ορισμένους από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της δεκαετίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο DJ Shadow, ο Ian Brown, ο Thom Yorke, ο Richard Ashcroft και οι Massive Attack. Δέκα χρόνια αφότου άφησε την Οξφόρδη για να δουλέψει σε δισκάδικο, ο Lavelle ίδρυσε μία από τις πιο ιδιαίτερες δισκογραφικές στον κόσμο.

 

Ως μουσικός παραγωγός, είχε καθοριστική επίδραση στα μουσικά δρώμενα. Έζησε στον μέγιστο βαθμό της ημέρες και τις νύχτες του, αναζητώντας μουσικούς, σχεδιαστές, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες για να μοιραστεί και να αναπτύξει ιδέες. Στην πιο ριζοσπαστική –μουσικά– δεκαετία του 20ού αιώνα, μετά από αυτήν του ’60, ο Lavelle ξεχώρισε έχοντας αναδείξει μερικούς από τους πλέον αξιόλογους μουσικούς και συνθέτες.

 

Η συμπλήρωση είκοσι ετών από το ξεκίνημα των Unkle βρίσκει τον Lavelle πιο δημιουργικό από ποτέ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πέμπτο επίσημο άλμπουμ με τους Unkle (The Road: Part 1), ενώ σε όλο αυτό το διάστημα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κινηματογραφικά soundtrack και έχει επιμεληθεί μια σειρά εικαστικών εκθέσεων υπό τον γενικό τίτλο Daydreaming With… (Ονειροπολώντας με…), με προεξέχουσα την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση Daydreaming with Stanley Kubrick.

 

Η καλλιτεχνική αναγνώριση του Lavelle επιβεβαιώθηκε το 2014, όταν του ζητήθηκε να επιμεληθεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Meltdown Festival στο Λονδίνο. Ο ίδιος εμφανίστηκε ανάμεσα σε θρύλους της μουσικής, όπως ο David Bowie, οι Massive Attack, ο Nick Cave και η Patti Smith. Η καλλιτεχνική του πορεία, από το ξεκίνημά του μέχρι αυτή την εμφάνιση, αποτυπώνεται στο μουσικό ντοκιμαντέρ του Matthew Jones, The Man From Mo’ Wax, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του In-Edit Festival.

 

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εμφάνισή του στο Meltdown Festival, ο Lavelle ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα στοιχεία που θα συνέθεταν τον πέμπτο δίσκο των UNKLE: The Road: Part 1. Στόχος του αυτή τη φορά ήταν να ετοιμάσει έναν δίσκο που θα αποτελούσε αντικατοπτρισμό του πολυπολιτισμικού σύγχρονου Λονδίνου, να συνδέσει με κάποιον τρόπο διαφορετικές ιδέες και κουλτούρες υπό την ταυτότητα των Unkle.

 

Info

Ρομάντσο

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

3 Νοεμβρίου 2017

Ώρα: 22:00

Εισιτήριο: 8 ευρώ

Οδηγός Διασκέδαση