Ελευθερία στο φυτό και ελευθερία σε όσους το χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο. Όχι στην μονοπωλιακή εμπορική εκμετάλλευση της κάνναβης και την προσχηματική ελευθερία. Δικαίωμα στην οικιακή καλλιέργεια, στην ελεγχόμενη διάθεση, στην θεραπεία και την προστασία της νεολαίας και της δημόσιας υγείας. Υπεύθυνη και ασφαλή χρήση για όσους ενήλικες το επιθυμούν, πρόληψη και επιστημονικά υπεύθυνη ενημέρωση για τους ανήλικους. Χωρίς αποποινικοποίηση της κατοχής, οι ασθενείς θα είναι για πάντα όμηροι του κράτους.

 

Σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη η κάνναβη ρυθμίζεται νόμιμα για όλες τις χρήσεις και αναπτύσσεται ως βιομηχανία. Στην Ελλάδα περάσαμε από την απαγόρευση της κάνναβης στο μονοπώλιο, όχι κρατικό αλλά με κρατικές πλάτες που εξυπηρετούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ενώ η κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση είναι ακόμα παράνομη (πλημμέλημα με πρόστιμο και 1 χρόνο ποινή φυλάκισης). Ενώ στην Γερμανία μόλις δύο χρόνια μετά τη νόμιμη ρύθμιση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης έγινε νόμιμη και η (ψυχαγωγική) χρήση από τον ενήλικο πληθυσμό, στην Ελλάδα το μονοπώλιο προσπαθεί να εξυπηρετήσει την «ψυχαγωγική» ζήτηση μέσω άυλης συνταγογράφησης «φαρμακευτικής» κάνναβης χωρίς ιατρική εξέταση και τάσσεται ενάντια στη συνολική νόμιμη ρύθμιση για «ευφορικούς/ψυχαγωγικούς» σκοπούς.

 

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και δεν αποδεχόμαστε ότι μόνο έτσι γίνονται τα πράγματα στην χώρα μας. Στην Γερμανία ο Υπουργός Υγείας για να προστατεύσει τη νεολαία και τη δημόσια υγεία, όπως είπε, αποποινικοποίησε την κατοχή 30 γραμμαρίων κάνναβης, την προμήθεια μέσα από μη-κερδοσκοπικούς συλλόγους και την οικιακή καλλιέργεια για προσωπική χρήση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 1000% μέσα σε ελάχιστο διάστημα οι συνταγογραφήσεις «φαρμακευτικής» κάνναβης σε ασθενείς, να μειωθούν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης και να αποδυναμωθεί το οργανωμένο έγκλημα.

 

Μάλιστα στην Γερμανία επιτρέπεται η εισαγωγή κάνναβης αλλά και τιτλοδοτημένων σκευασμάτων εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ στην Ελλάδα με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης έχει απαγορευτεί η εισαγωγή αντίστοιχων σκευασμάτων κάνναβης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (γεγονός που αντιβαίνει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και βλάπτει τους ασθενείς). Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι κοντόφθαλμη επιχειρηματικά και αναπτυξιακά, αλλά και κρατάει την βιομηχανία της κάνναβης στην Ελλάδα σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο και πολύ πίσω από άλλες παραγωγικές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Δανία και άλλες.

 

Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της υπόθεσης είναι αφενός οι ασθενείς που έχουν πολύ περιορισμένες και πανάκριβες επιλογές προϊόντων «φαρμακευτικής» κάνναβης στην διάθεσή τους και αφετέρου το περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που καταναλώνει κάνναβη που για να μην είναι παράνομο θα πρέπει να πάρει την μαγική συνταγή από το μονοπώλιο της κάνναβης.

 

Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από το να αντιγράψουμε το πολύ πετυχημένο μοντέλο της Γερμανίας και να μην κρατάμε την κάνναβη και τους καταναλωτές της ομήρους του μονοπωλίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Τουλάχιστον 30 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την κάνναβη de jure ή de facto σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολλές είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση παράλληλα με την ιατρική χρήση: Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Κροατία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Αγγλία, Αυστρία, Ελβετία είναι μερικές από αυτές. Εννιά χώρες (Γερμανία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Ουρουγουάη, Ταϊλάνδη, Μεξικό, Καναδάς και Ν. Αφρική) καθώς και 24 Πολιτείες των ΗΠΑ και η Επικράτεια της Πρωτεύουσας της Αυστραλίας έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την (ψυχαγωγική) χρήση από ενήλικες πολίτες.

 

Η οικιακή καλλιέργεια κάνναβης είναι νόμιμη στις περισσότερες από τις Πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν αποποινικοποιήσει την ιατρική ή τη ψυχαγωγική χρήση (3-12 φυτά ανάλογα με την Πολιτεία), αλλά και σε περίπου 30 χώρες παγκοσμίως (ενδεικτικά): Καναδάς και Μάλτα (4 φυτά), Ουρουγουάη (6 φυτά), Τσεχία, Τζαμάικα και Ολλανδία (5 φυτά), Βέλγιο (1 φυτό), Χιλή (6 φυτά), Κολομβία (20 φυτά), Γερμανία (3 φυτά). Τα κοινωνικά σωματεία κάνναβης (cannabis social clubs) είναι ένας θεσμός που κερδίζει έδαφος παγκόσμια και θεωρείται καλή πρακτική από την ΕΕ αφού υιοθετείται από αρκετές χώρες (περισσότερες από 13).

 

Διεκδικούμε

• Καμιά σύλληψη για κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης!

• Αποποινικοποίηση της κατοχής 30γρ για προσωπική χρήση και της οικιακής καλλιέργειας 4-5 φυτών.

• Ελεγχόμενη διάθεση από μη-κερδοσκοπικά σωματεία (και αδειοδοτημένα σημεία πώλησης).

• Υιοθέτηση προτύπων παραγωγής για την διασφάλιση της ποιότητας.

• Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού (ή Υπηρεσίας) Κάνναβης.Μητρώο ασθενών, κάλυψη της «φαρμακευτικής» κάνναβης από τα ταμεία, πλουραλισμό στις θεραπευτικές επιλογές - να επιτραπεί η εισαγωγή τιτλοδοτημένων σκευασμάτων κάνναβης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να είναι η κάνναβη «φάρμακο» πρώτης γραμμής και όχι τελευταίας λύσης, να διευρυνθούν οι ενδείξεις συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

• Ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση της κάνναβης, καθώς και για τους κινδύνους και τα οφέλη από την χρήση προϊόντων κάνναβης. Εκτενή προγράμματα ενημέρωσης και μείωσης της βλάβης για ανήλικους και ενήλικους, καθώς και ορθών πρακτικών καλλιέργειας.

 

Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη!

 

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2025 στις 4.20μμ όλοι στην Πλατεία Συντάγματος να διεκδικήσουμε νόμιμη κάνναβη πέρα από τα μονοπώλια.

 

Υποστηρικτές: Ηλιόσποροι, Σύλλογος Ασθενείς Υπέρ Της Φαρμακευτικής Χρήσης Κάνναβης, Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ- Μαμάδες Για Την Κάνναβη, Ελληνικός Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κάνναβης (ΕΣE.ΚΑΝΝΑ), Cannabis Cycling Team, Generation Act, Σύλλογος Κανναβοιωτία, Νέα Αριστερά, Πράσινοι Οικολογία, Kannabio, Hemp Heals, Olympians Hemp, The Hempers.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Η απαγόρευση της κάνναβης είναι ένα σχετικά πρόσφατο ιστορικό φαινόμενο αν υπολογίσουμε ότι ο άνθρωπος την καλλιεργεί και την χρησιμοποιεί για πάνω από 10.000 χρόνια. Οι περισσότερες χώρες την απαγόρευσαν μετά την Δεύτερη Διάσκεψη Οπίου της Κοινωνίας των Εθνών του 1925 και φέτος η απαγόρευση κλείνει 100 χρόνια σε όσες χώρες δεν έχουν αλλάξει θεσμικό πλαίσιο.

 

Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις ίδιες τις ουσίες, γι’ αυτό και εμείς διεκδικούμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουμε την βλάβη στην κοινωνία και την οικονομία. Η αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και η νομιμοποίηση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για τους ενήλικες πολίτες της χώρας, είναι το κύριο μέσο για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.

 

Οι εξαρτήσεις στο σύνολό τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητα των ουσιών και τα επιστημονικά δεδομένα, όχι στη βάση ιδεοληψιών χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικές αλλάζουν προς όφελος της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και των δικαιωμάτων ενός υπολογίσιμου ποσοστού της κοινωνίας που χρησιμοποιεί κάνναβη.

 

Η απαγόρευση της κάνναβης έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ποιοτικού ελέγχου, την κακή ποιότητα προϊόντων που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, τις ποικιλίες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε THC που μεγαλώνουν σε τεχνητές συνθήκες παρανομίας και όχι με φυσικό τρόπο, καθώς και την προώθηση συνθετικών κανναβομιμητικών ουσιών που κινούνται στα όρια του νόμου (πχ HHC).

 

Γι’ αυτό όσοι υποστηρίζουν ακόμα την απαγόρευση της κάνναβης δουλεύουν για το οργανωμένο έγκλημα και αποτελούν τα κυκλώματα που το συντηρούν. Είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο το 10-12% του πληθυσμού της χώρας που χρησιμοποιεί κάνναβη και να οδηγούνται στα παράνομα κυκλώματα οι ασθενείς, αλλά και στην παραβατικότητα. Είναι εγκληματικό να ξοδεύονται τόσοι πολύτιμοι πόροι (ανθρώπινοι και οικονομικοί) σε αποτυχημένες κατασταλτικές πολιτικές που είναι πιο βλαπτικές από τις ίδιες τις ουσίες.

 

Αντίθετα πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, ότι όπου έχει νομιμοποιηθεί η κάνναβη έχει οδηγήσει σε μείωση της εγκληματικότητας, των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, των αυτοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και της κατανάλωσης αλκοόλ, καπνού και εξαρτησιογόνων ουσιών και φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική έρευνα του 2023, στις ΗΠΑ όπου 36 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση και 21 την ψυχαγωγική, υπάρχουν “ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία” ότι η νομιμοποίηση αύξησε τη χρήση στους ανήλικους. Αντίθετα υπάρχουν «πειστικά στοιχεία» ότι οι ενήλικες μείωσαν τη χρήση αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα η χρήση κάνναβης δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία όσων την καταναλώνουν τακτικά. Επίσης η ψυχαγωγική χρήση φαίνεται να έχει ελάχιστη επιρροή στην εμφάνιση ψυχιατρικών νοσημάτων από ενήλικες, ενώ άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά διαγνώσεων που σχετίζονται με ψύχωση ή συνταγογραφούμενων αντιψυχωσικών στις πολιτείες των ΗΠΑ με νόμιμη την ψυχαγωγική κάνναβη.

 

Στην Ελλάδα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω με τη κάνναβη. Αναπτύσσεται δυστυχώς ένα υποκριτικό πλαίσιο όπου για κάποιους επιτρέπεται η χρήση και για άλλους όχι, ενώ η παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης έχει ενταχθεί σε ένα μονοπωλιακό καθεστώς.

 

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες την χρησιμοποιούν τακτικά, είτε ως ασθενείς, είτε ψυχαγωγικά, και ενώ θεωρητικά έχει επιτραπεί η φαρμακευτική χρήση ήδη από το 2017, οι ασθενείς δεν έχουν ακόμα στην διάθεσή τους ποικιλία από νόμιμα θεραπευτικά σκευάσματα (παρά μόνο μιας συγκεκριμένης εταιρείας) και οι πολίτες συνεχίζουν να συλλαμβάνονται και να διαπομπεύονται για μικροποσότητες κάνναβης. Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο συνολικός αριθμός των κατηγορηθέντων το 2019 ήταν 12,356 άτομα, το 2020 ήταν 9,833 άτομα και το 2021 ήταν 8,995 άτομα, ενώ σημειώνεται ότι μεταξύ των ατόμων περιλαμβάνονται κυρίως δράστες που κατηγορήθηκαν για χρήση - κατοχή, κατά κύριο λόγο Ελλήνων, και πολύ μικρότερος αριθμός διακινητών.

 

Με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις στην Ελλάδα καταναλώνεται τουλάχιστον 1,5 τόνος κάνναβης την εβδομάδα, δηλαδή 6 τόνοι τον μήνα ή περίπου 72 τόνοι τον χρόνο, με «εμπορική» αξία στην παράνομη αγορά γύρω στα 865 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Η εκτιμώμενη συνολική «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης το 2021 ξεπέρασε το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή συνολικός τζίρος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που καταλήγει στο οργανωμένο έγκλημα.

 

Με αυτό τον τρόπο, όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη οδηγούνται στα ίδια άτομα που εμπορεύονται τις πιο επικίνδυνες- τοξικές ουσίες, κάνοντας τους έτσι εξαρτημένους από τα παράνομα κυκλώματα που θησαυρίζουν.

 

Στη βιομηχανική κάνναβη ενώ είναι ρυθμισμένη η καλλιέργειά της από το 2016, κάθε χρόνο χτίζεται ένα περιοριστικό πλαίσιο που δεν ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου και οι Έλληνες παραγωγοί είναι όμηροι του κράτους σε ότι αφορά την μεταποίηση, τις πιστοποιήσεις και τις εξαγωγές. Οι πολιτικές σχεδιάζονται ερήμην των παραγωγών, που αντί να αυξάνουν συρρικνώνονται λόγω του περιοριστικού πλαισίου.

 

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από πέντε χρόνια και σίγουρα είναι καλύτερα από τα δέκα πρώτα «πέτρινα» χρόνια (2005-2015) της εκστρατείας μας. Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή από την αστυνομία σε ότι αφορά μικροποσότητες κάνναβης, υπάρχουν υποθέσεις κατοχής και οικιακής καλλιέργειας που στα δικαστήρια κρίθηκαν ως ατιμώρητες, ενώ υπάρχουν ρυθμιστικά πλαίσια για την φαρμακευτική και την βιομηχανική κάνναβη, ακόμα και αν είναι ανεπαρκή και χαμηλότερα των περιστάσεων και της διεθνούς εμπειρίας. Παρόλα αυτά, η κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα και να τιμωρείται με σύλληψη, αυτόφωρο, δικαστικά έξοδα, πρόστιμο και τρίμηνη φυλάκιση, καθώς και διαπόμπευση ιδιαίτερα στην επαρχία.

 

Η κάνναβη είναι από τα αρχαιότερα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος με ιστορία άνω των 10.000 ετών, ενώ η παράλογη απαγόρευσή της αφορά μόλις 3-4 γενιές (100 χρόνια) και έχει καθαρά οικονομικά και ρατσιστικά κίνητρα. Η κάνναβη παραδοσιακά ήταν τρόφιμο, φάρμακο, ένδυση, σκοινιά, πανιά και φωτιστικό μέσο, μεταξύ άλλων. Πλέον έχει αποδειχθεί ότι έχει δεκάδες χιλιάδες χρήσεις και συμβάλλει με πολύ θετικό τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα για να αποκατασταθεί το κύρος της κάνναβης και να μπει σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο ρύθμισης για όλες τις χρήσεις (ιατρική- φαρμακευτική, διατροφική, βιομηχανική, και ψυχαγωγική για τους ενήλικες). Καμιά ουσία δεν είναι ακίνδυνη και δεν είναι όλες οι ουσίες για όλους. Σίγουρα πάντως η κάνναβη δεν προκαλεί τοξική εξάρτηση και είναι αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή
από τον καπνό και το αλκοόλ, άρα πρέπει να ρυθμιστεί αντίστοιχα, γιατί η χρήση ουσιών είναι θέμα δημόσιας υγείας και όχι δημόσιας τάξης.

 

Το 20ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ διεκδικεί για μια ακόμη χρονιά, δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για την κάνναβη και τις ουσίες εν γένη. Καλούμε την Πολιτεία να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε σαν κοινωνία και να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την χρήση ουσιών μόνο πίσω από κλειστές κουρτίνες. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο πλαίσιο νόμιμης ρύθμισης της κάνναβης που να αξιοποιεί την εμπειρία της Γερμανίας, της Μάλτας, και του Καναδά, μεταξύ άλλων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και διεκδικούμε κάτι αυτονόητο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Καλούμε σε μια πολιτισμική αναγέννηση της κάνναβης, στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας κάνναβης πέρα από τα στερεότυπα, και σε έναν ενημερωτικό αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος.

 

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, διεθνώς εφαρμοσμένες με επιτυχία και στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών, ανήλικων και ενήλικων. Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, όπως το τέλος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ οδήγησε στην ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση τον προηγούμενο αιώνα. Σε εκατό χρόνια η απαγόρευση της κάνναβης θα μας φαντάζει όσο παράλογη ακούγεται σήμερα η ποτοαπαγόρευση.

Οδηγός Διασκέδαση