ADVERTORIAL

 

Επιστρέφοντας φέτος από τις καλοκαιρινές διακοπές, έπρεπε να βρω άμεσα έναν τρόπο να διαχειριστώ την επερχόμενη, παραδοσιακή ευχή για «καλό χειμώνα», που στην περίπτωσή μου απλώς επιτείνει κάθε φορά την αναπόφευκτη μελαγχολία του Σεπτεμβρίου. Γι' αυτό αποφάσισα να αρχίσω να ψάχνω από νωρίς διάφορα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω στην Αθήνα, τα οποία να θυμίζουν «μίνι διακοπές», ήτοι να ανταποκρίνονται βασικά στο προσωπικό μου τρίπτυχο μπίρα- καλό φαγητό- καλή μουσική.

 

Οπότε στην παρέα ξεκίνησε το απαραίτητο brainstorming, για να οργανωθούμε. «Ρε σεις, Oktoberfest να πάμε!», πρότεινε ένας φίλος και οι υπόλοιποι βάλαμε φυσικά τα γέλια. «Ναι ρε, πανεύκολο τώρα ένα ταξιδάκι μέχρι το Μόναχο, πώς δεν το σκεφτήκαμε;», συνεχίσαμε εμείς. «Πάτε καλά; Το Oktoberfest έρχεται Αθήνα φέτος για πρώτη φορά. Μέχρι το Γκάζι θα πάμε!». Η πρόταση πέρασε παμψηφεί. 

 

1ο Paulaner Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας έρχεται στην Αθήνα και μετράμε ήδη αντίστροφα

 

Γνωρίζω ανθρώπους που έχουν πραγματικά όνειρο ζωής να βρεθούν στο Oktoberfest. Οι υπόλοιποι πιθανότατα είναι σαν εμένα, που ακούγοντας τη λέξη «Μόναχο» το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι Γερμανία και -στην καλύτερη- το δεύτερο «Bayern». Από τότε, όμως, που έγινα φανατική της μπίρας, συνδυάστηκε στο μυαλό μου με κάτι ακόμη: την θρυλική Paulaner, που γεννήθηκε εκεί και κάπου- κάπως- κάποτε κατέληξε να γίνει και η δική μου αγαπημένη μπίρα. Το γεγονός πως αυτή η πόλη κάθε χρόνο διοργανώνει τη μεγαλύτερη γιορτή μπίρας του κόσμου ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα για να μπει το Oktoberfest και στη δική μου bucket list. 

 

1ο Paulaner Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας έρχεται στην Αθήνα και μετράμε ήδη αντίστροφα

 

Τι είναι αυτό, όμως, που έχει μετατρέψει το Oktoberfest σε κάτι σαν Μέκκα για τους απανταχού λάτρεις της μπίρας;

 

Οι Βαυαροί λένε ότι είναι το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στον κόσμο, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο λαϊκό πανηγύρι. Το Oktoberfest του Μονάχου ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1810 μαζί με μια ιπποδρομία, με αφορμή τον γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Τερέζας της Σαξονίας Hildburghausen, τους γονείς του Όθωνα Α’, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Με την πάροδο του χρόνου, οι θεατρίνοι και οι ιδιοκτήτες πανδοχείων συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και τα μικρά περίπτερα έγιναν μεγάλες σκηνές φεστιβάλ - μετατρέποντας το στο περίφημο «Oktoberfest», το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο, μια πραγματική γιορτή των αισθήσεων.

 

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας είναι δε πως ο εμπνευστής του, ένας αυλικός ονόματι Andreas Michael Dall’Armi, τιμήθηκε με το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονεμήθηκε ποτέ σε πολίτη του Μονάχου το 1824 για αυτήν ακριβώς τη συνεισφορά του!

 

1ο Paulaner Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας έρχεται στην Αθήνα και μετράμε ήδη αντίστροφα

 

Πάμε τώρα στο σήμερα. Η αλήθεια είναι πως πλέον οι Βαυαροί έχουν φτάσει στο σημείο να ζουν για τη στιγμή που θα φορέσουν τις παραδοσιακές τους στολές και θα βγουν στην πόλη πίνοντας μπίρα από τα τεράστια ποτήρια τους. Και για το ίδιο ακριβώς αδημονούν κάθε χρόνο και οι περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες, που συρρέουν στο Μόναχο για να ζήσουν από κοντά την μοναδική εμπειρία του Oktoberfest και να απολαύσουν αμέτρητα κυριολεκτικά είδη μπίρας από τις παραδοσιακές ζυθοποιίες της πόλης. 

 

1ο Paulaner Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας έρχεται στην Αθήνα και μετράμε ήδη αντίστροφα

 

Ωστόσο υπάρχει μία ζυθοποιία που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει ολόκληρη την τέχνη της ζυθοποιίας του Μονάχου από το 1634 και δεν είναι άλλη από την Paulaner, που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στο Oktoberfest. Και η χρήσιμη εδώ πληροφορία της ημέρας είναι πως ενώ όλες οι μπύρες παρασκευάζονται αυστηρά σύμφωνα με τον Βαυαρικό νόμο περί καθαρότητας της μπίρας, η Paulaner ήταν μία από τις πρώτες ζυθοποιίες που «παρέκκλινε», σερβίροντας την μπίρα Oktoberfest στην διάσημη πλατεία Theresienwiese. Η Paulaner Oktoberfest Bier, λοιπόν, που παρασκευάζεται αποκλειστικά για την περίοδο του Oktoberfest είναι μια εορταστική μπύρα σχετικά υψηλόβαθμη (6.5% alc.) που όμως διαθέτει την τέλεια γευστική ισορροπία  βύνης και λυκίσκου και μοναδικό χρυσαφί χρώμα.

 

 

Και πάμε στο ακόμη πιο σήμερα. Που το φεστιβάλ, το οποίο έκανε μια ολόκληρη πόλη να πίνει μπίρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, τρώγοντας pretzel και λουκάνικα και φορώντας παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές, έρχεται επιτέλους και στην Αθήνα! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Paulaner σε συνεργασία με το Αthens Street Food Festival διοργανώνουν το περίφημο Oktoberfest με τέσσερις ημέρες γεμάτες με πολλή, πολλή γερμανική μπίρα και ειδικά βαρέλια περιορισμένης σοδείας, που θα έρθουν από τη Βαυαρία στην Αθήνα, ειδικά για το Paulaner Oktoberfest της Αθήνας.

 

1ο Paulaner Oktoberfest: Η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας έρχεται στην Αθήνα και μετράμε ήδη αντίστροφα

 

Και φυσικά, οι διοργανωτές έχουν επιμεληθεί και την παραμικρή λεπτομέρεια, αφού φρόντισαν να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που κάνουν το Oktoberfest τόσο ξεχωριστό: από την αυθεντική γερμανική κουζίνα, τις παραδοσιακές γερμανικές ενδυμασίες και φυσικά τις άφθονες Paulaner (από την Οktoberfest μέχρι και weisse non-alcohol) μέχρι live μουσικές από τους Wedding Singers και DJ sets από γνωστούς παραγωγούς, stand-up comedy με Αλέξανδρο Τσουβέλα και πολλές ακόμα εκπλήξεις.

 

 

Το Paulaner Oktoberfest θα πραγματοποιηθεί 5-8 Οκτωβρίου στο Παλιό Aμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι. Η είσοδος θα είναι 5€ με δώρο ένα συλλεκτικό ποτήρι Paulaner Oktoberfest 0,5L, ενώ θα υπάρχει και gift shop όπου θα μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν souvenirs του Oktoberfest.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη(05/10): 17:00–00:00

Παρασκευή(06/10): 17:00–00:00

Σάββατο(07/10): 14:00–00:00

Κυριακή (08/10): 14:00 – 00:00

 

* Περισσότερες πληροφορίες στο athensstreetfoodfestival.gr/oktoberfest/

Οδηγός Διασκέδαση