The Weekly LIFO Playlist 3/9/17
Ο Alex Cameron στο βίντεο για το 'Runnin' Outta Luck'

 

Αυτό που έχουμε χάσει με τα χρόνια στην Ελλάδα και δύσκολα θα αποκτήσουμε ξανά είναι η συναίσθηση της επιτυχίας. Με το ραδιόφωνο σχεδόν νεκρό και την τεράστια δεξαμενή on line πληροφορίας που χάνεται μέσα στα ειδικά ενδιαφέροντα και στους μικρόκοσμους που δημιουργεί ο καθένας μας, η μουσική είναι ένα χάος που έχει αρχίσει να μην ενδιαφέρει κανέναν ή να τον ενδιαφέρει μόνο επιφανειακά, όσο διαρκεί ένα βίντεο στο YouTube. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μη αναστρέψιμη και αν ακούσεις για μια μέρα ραδιόφωνο σε πιάνει απελπισία. Έχεις την εντύπωση ότι είναι 1999 ή 2002. Ή ότι έχεις μεταφερθεί σε ένα άχρονο σύμπαν με σάουντρακ το ρεμίξ στο Wonderful World του Sam Cooke.

Ευτυχώς που δεν το έχει κανείς πια ανάγκη.  

 

The Boy (ft. Δεσποινίς Τρίχρωμη) - Γλυκειά Μου Αγάπη

Αύριο, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ του The Boy Έτοιμοι 2, που ολοκληρώνει το concept που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με το Έτοιμοι 1. Το πρώτο βίντεο που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος είναι και το πρώτο δείγμα από το καινούργιο άλμπουμ, ένα ηλεκτρικό ζεϊμπέκικο με τίτλο «Γλυκειά μου αγάπη» και πρωταγωνίστρια την Σοφία Κόκκαλη που είχε παίξει και στο θαυμάσιο περσινό βίντεο για το «Φιλί». Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του δίσκου θα γίνει στις 14 του μήνα στο six d.o.g.s.

Όπως όλα τα μεγάλα κομμάτια το «Γλυκειά μου αγάπη» δείχνει τη δυναμική του μετά από αρκετές ακροάσεις και ακούγεται καλύτερο κάθε φορά που το βάζεις να παίξει (γι’ αυτό μην προσπαθήσεις να το κρίνεις από το πρώτο λεπτό). Αν ήταν άλλες εποχές θα το έπαιζαν παντού.

 

LCD Soundsystem - How Do You Sleep

O James Murphy στα 47 του και μπαμπάς επιστρέφει 7 χρόνια μετά το This is Happening με έναν καλό δίσκο γεμάτο συναίσθημα που κλείνει κάθε εκκρεμότητα: σφραγίζει το τέλος του αμερικάνικου ονείρου αποχαιρετώντας ταυτόχρονα φιλίες, παλιούς έρωτες, κολλήματα και ήρωες. Το American Dream δεν είναι ούτε σπουδαίο ούτε εξαιρετικό, είναι ένα αξιοπρεπές άλμπουμ με πολύ καλές στιγμές όπως το How Do You Sleep.

 

Acid Baby Jesus - Guide Us In

Οι Acid Baby Jesus με νέο άλμπουμ (το Lilac Time) σε νέα εταιρία, την Αγγλική Fuzz Records. Στο δεύτερο κομμάτι που δίνουν από το δίσκο που βγαίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, το οποίο λέγεται Guide Us In συνεχίζουν στους ίδιους φρενήρεις garage ρυθμούς, φλερτάροντας όμως περισσότερο με τα ’60s.  

 

Mastodon – Steambreather

Από το πρόσφατο άλμπουμ τους Emperor of Sand, ένα μέταλ συγκρότημα που δεν έχει ποτέ απογοητεύσει το κοινό του και ένα βίντεο που σκηνοθέτησε το αντρόγυνο Essy May και Stevie Gee για το κομμάτι Steambreather, με δυο τύπους που θυμίζουν Clerks και επισκέπτονται μια περιέργη σέσχτα την ώρα που κάνει ένα εξωφρενικό τελετουργικό. Στο τέλος γίνονται κυριολεκτικά καπνός.

 

Little Dragon - Strobe Light

Ένα κομμάτι από το πέμπτο άλπουμ των Σουηδών Little Dragon με ένα βίντεο που έγινε με τη συνεργασία της σκηνοθέτιδας Kristin Lee Moolman και του στυλίστα Ib Kamara για την queer σκηνή του Γιοχάνεσμπουργκ. Το βίντεο παρουσιάζει δύο χορευτές από τη Νότια Αφρική ντυμένους με πολύχρωμα ρούχα να χορεύουν στους δρόμους και να κάνουν κάτι σαν βόγκινγκ με νυφικά.

 

UnknownArtist & Khris – Stains

Ο Θεσσαλονικιός UnknownArtist συνεργάζεται με την Εσθονή καλλιτέχνιδα Khris στο Stains και δείχνει και μια διαφορετική πλευρά του, πιο ξεκάθαρα τραγουδιστική. Από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του μέχρι τώρα.

 

Alex Cameron - Runnin' Outta Luck

Ένα βίντεο όπου τίποτα δεν συμβαίνει (τίποτα απολύτως) αλλά είναι πολύ καλύτερο από όλες τις πειραματικές αηδίες που έχουν καταστρέψει τελευταία τα lo-fi βιντεοκλίπ. Ο Αυστραλός μουσικός Alex Cameron διαλέγει τοπία στην Αγγλική παραθαλάσσια πόλη Hastings και τοποθετεί την κάμερα στην ακρογιαλιά, κάνοντας απλά λήψεις και μοντάροντας εικόνες. Τόσο απλό, χωρίς τίποτα το περίπλοκο, τίποτα το πρωτότυπο, τίποτα το αξιοπερίεργο. Το κομμάτι Runnin' Outta Luck είναι από το νέο άλμπουμ του Forced Witness που κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα.

 

Gus Depperton - I'm Just Snacking

Είναι από τη Νέα Υόρκη, φοράει γυαλιά και έχει πολύ ιδιαίτερη φωνή. Το ίδιο και εμφάνιση. Ο Gus Depperton είναι ξεχωριστή περίπτωση, με εστέτ αισθητική που παραπέμπει σε σινεφίλ ταινίες και Ευρωπαίους ποπ σταρ άλλων εποχών. Το I'm Just Snacking είναι ένα τραγούδι για δυο χαμένες ψυχές που είναι καταδικασμένες να είναι χαμένες, με βίντεο σκηνοθετημένο από τον Matthew Dillon Cohen. Αν ήταν ’80s ή ’90s θα μπορούσε να είναι κάτι σαν αρσενική Suzanne Vega.  

 

DJ Khaled - Wild Thoughts ft. Rihanna, Bryson Tiller

Αυτό το τραγούδι που η Rihanna επαναλαμβάνει αμέτρητες φορές το «γουά γουά γουά» (Ok, δεν είναι η πρώτη φορά που επαναλαμβάνει φράσεις σε τραγούδια της, αλλά εδώ το παρακάνει) στη αρχή μου φαινόταν εκνευριστικό. Μετά από μια εβδομάδα στο αυτοκίνητο για τα Highlands και με μοναδικό σταθμό να πιάνει το Radio One του BBC δεν μου είχε κολλήσει απλώς, σχεδόν έκανα και χορευτικά με τα χέρια κάθε φορά που ακουγόταν (τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα). Μία αναμφισβήτητα τεράστια επιτυχία του 2017.

 

Taylor Swift - Look What You Made Me Do

Μπορεί το τραγούδι να είναι χάλια, ίσως το χειρότερο τραγούδι που θα μπορούσε να βγάλει ως single από το νέο άλμπουμ της, μπορεί να είναι από τις πιο αχώνευτες φιγούρες στη σημερινή μουσική (προσωπικά δεν την αντέχω), αλλά είναι και η απόδειξη ότι οι πραγματικές σταρ δεν χρειάζεται να έχουν καλά κομμάτια για να κάνουν ρεκόρ (κατάφερε πάλι να κάνει ρεκόρ στο YouTube) και να την συζητούν όλοι. Είναι παντού νούμερο ένα και τις πέντε τελευταίες μέρες μονοπολεί το ενδιαφέρον με περισσότερες σημειολογικές αναλύσεις για το βίντεο του Look What You Made Me Do από όσες μπορεί να αντέξει ακόμα και ένας φανατικός θαυμαστής της. Το «πρώτο γνήσιο κομμάτι ποπ αρτ της μετα-Τραμπ εποχής» ήρθε μαζί με τον κυκλώνα Χάρβεϊ για να σαρώσει με ένα μπαράζ σαρκαστικών σκηνών όπου κοροϊδεύει όλη τη σημερινή ποπ (και τις φιγούρες των ταμπλόιντ), από την Beyonce και την Lady Gaga, μέχρι την Καρντάσιαν, την Britney, την Gwen, τον Eminem, την La Roux, τους Backstreet Boys...  

Τόσο αντιπαθής που δεν μπορείς να την αγνοήσεις.