Σκοτεινά Ρεύματα Έτος Σαιν-Σανς από την ΚΟΑ

Το καινοτόμο και δεξιοτεχνικά απαιτητικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα θα ερμηνεύσει ο γνωστός σολίστας, Θοδωρής Τζοβανάκης.

The LiFO team, 19.10.2021 | 12:13

Ένα από τα πιο ταιριαστά στο Φθινόπωρο τοπία είναι αυτό των Χάιλαντς… Εκεί θα βρεθούμε με όχημα τη συναυλία «Σκοτεινά Ρεύματα – Έτος Σαιν-Σανς» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Γιατί σε αυτόν τον τόπο συναισθανόμαστε, κατανοούμε τον Φέλιξ Μέντελσον όταν έγραφε ότι «Σε εικόνες, ερείπια και φυσικά τοπία ανακαλύπτω τη μουσική». Μιλούσε για τη Σκωτική Συμφωνία, που εμπνεύστηκε από τη μελαγχολική,άγρια και γεμάτη αντιθέσεις σκωτσέζικη γη. Έργο, που σε αυτό το πνεύμα κάθε άλλο παρά μονότονο είναι.

 

Εντυπωσιάζοντας με τις συχνές εναλλαγές ύφους, ακόμη και τα πιο απαιτητικά αυτιά. Συνοδοιπόρος σε τούτο - το γεμάτο υποσχέσεις - ταξίδι στη βρετανική εξοχή, η νέα στοχαστική σύνθεση του ακμαίου Τάσου Ρωσόπουλου, «Ο μέγας Παν τέθνηκε», που αντλώντας από τον λόγο του Πλούταρχου μας καλεί να σκεφτούμε το περιβάλλον.

 

Και βέβαια, από τη βραδιά δεν θα μπορούσε να λείπει ο επιβεβλημένος φόρος τιμής στον μεγάλο ρομαντικό, τον Γάλλο συνθέτη Καμίγ Σαιν-Σανς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από το θάνατό του. Το συχνά παραμελημένο, αλλά καινοτόμο και δεξιοτεχνικά απαιτητικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα θα ερμηνεύσει ο γνωστός σολίστας, Θοδωρής Τζοβανάκης. Στο πόντιουμ, ο καταξιωμένος Ιταλός αρχιμουσικός, Τζιάκοπο Σιπάρι ντι Πεσκασερόλι.

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

• Τάσος Ρωσόπουλος (γεν. 1974)

Ο μέγας Παν τέθνηκε

• Καμίγ Σαιν Σανς (1835–1921)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 29

• Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847)

Συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 56 «Σκωτική»

 

Σολίστ

Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο

 

Μουσική διεύθυνση

Τζάκοπο Σιπάρι ντι Πεσκασερόλι

 

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Οδηγός Μουσικής