Σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς προσκαλούν το κοινό να επισκεφθεί τις συλλογές τους

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτές Συλλογές» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων έχει δημιουργήσει από τον Απρίλιο 2018 το πρόγραμμα «Ανοικτές Συλλογές».

 

Κάθε δέκα ως δεκαπέντε ημέρες για έναν ολόκληρο χρόνο, πάνω από 30 κορυφαίοι φορείς κι οργανισμοί, ινστιτούτα, μουσεία και βιβλιοθήκες της πόλης, υποδέχονται κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας σε μια «σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών», αναδεικνύοντας για πρώτη φορά ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, μια θεματική συλλογή ή ένα αρχείο που σχετίζεται με το βιβλίο σε διάφορες μορφές κι εκφάνσεις του.

 

Αυτό τον Σεπτέμβριο, κορυφαίοι πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να θαυμάσει από κοντά τις συλλογές τους και να ανακαλύψει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του βιβλίου, μέσα από μοναδικές δράσεις.

 

Πρόγραμμα

Τρίτη 11 - Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

«Ταξιδεύοντας στη Νέα Εποχή: Από τη συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του 20ού αιώνα στο Αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη».

 

Το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη, με υλικό από τις ταινίες και τα θεατρικά έργα που ο ίδιος σκηνοθέτησε, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό σε ψηφιακή μορφή.

 

Εγκατεστημένα tablets στο foyer του Πολιτιστικού Κέντρου του ιδρύματος, είναι διαθέσιμα σε κοινό και επισκέπτες, οι οποίοι παράλληλα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν ψηφιακά στον θεατρικό κόσμο του 20ού αιώνα μέσα από το «Αρχείο θεατρικών προγραμμάτων του 20ού αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση» (1949 - 1999), που περιλαμβάνει περισσότερα από 610 πρωτότυπα θεατρικά προγράμματα.

 

Σε αυτά αποτυπώνεται, όχι μόνο η εξέλιξη του θεάτρου στην Ελλάδα στον 20ό αιώνα, αλλά ταυτόχρονα και τμήμα της εξέλιξης της εικαστικής τέχνης.

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206. Ώρα: 18:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 17 - Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

«Ξεφυλλίζοντας τη μουσική: Σπάνια τεκμήρια από τη συλλογή αρχείων της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη"».

 

Σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς προσκαλούν το κοινό να επισκεφθεί τις συλλογές τους
Στο υλικό του αρχείου συγκαταλέγονται χειρόγραφα έγγραφα, χειρόγραφες παρτιτούρες κ.α. μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται η μουσική ζωή στην Ελλάδα και τεκμηριώνεται η πολιτιστική μουσική μας κληρονομιά.

Μια επιλογή σπάνιων τεκμηρίων ανοίγει στο κοινό υπό την καθοδήγηση μιας οπτικοακουστικής εφαρμογής  από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη λειτουργίας ενός κέντρου συγκέντρωσης υλικού, μελέτης και πληροφόρησης για την ελληνική μουσική.

 

Στο υλικό του αρχείου συγκαταλέγονται χειρόγραφα έγγραφα, χειρόγραφες παρτιτούρες, έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία, τιμητικές διακρίσεις κ.ά., μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται η μουσική ζωή στην Ελλάδα και τεκμηριώνεται η πολιτιστική μουσική μας κληρονομιά.

 

Tο Σάββατο 22 και 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της έκθεσης και ξενάγηση στους χώρους από το επιστημονικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

 

Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 - 17:00. Ημέρες και Ώρες Ξεναγήσεων: 22 & 29 Σεπτεμβρίου, 11:00 - 13:00. Συμμετοχή ελεύθερη με δελτία εισόδου

 

 

Δευτέρα 17 - Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

«Εξερεύνηση του Διαστήματος» - Ίδρυμα Ευγενίδου

 

Μέσα από την έκθεση επιλεγμένου υλικού, που περιλαμβάνει βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και τμήμα της βραβευμένης αστροφιλοτελικής συλλογής του Κλέωνος Διονυσάτου, προβάλλεται η ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, η τεχνολογία που σχετίζεται με αυτήν, οι μέθοδοι, οι τεχνικές, οι διαστημικές αποστολές, τα ευρήματα κ.λπ.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται καθημερινά από παράλληλες δράσεις, όπως πλανηταριακές παραστάσεις, επιμορφωτικά εργαστήρια από τη Βιβλιοθήκη, το Εργαστήριο Τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα STEM for Youth, αναγνώσεις βιβλίων, ομιλίες, κ.ά.                                   

Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387 (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Ημέρες και ώρες λειτουργίας Έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή 09:00-20:00, Δευτέρα και Σάββατο 09:00-15:00. Συμμετοχή ελεύθερη. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων εδώ.

 

 

Μέχρι το τέλος της χρονιάς

«Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία»

 

Σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς προσκαλούν το κοινό να επισκεφθεί τις συλλογές τους
Μέχρι το τέλος της χρονιάς παρατείνεται η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία».

Παρατείνεται η έκθεση που είχε ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιχτές Συλλογές» σε διοργάνωση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

 

Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού, έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας.

 

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Ημέρες & Ώρες: Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Δευτέρα 10 - Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου

«Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών»

 

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης», η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την έκθεση «Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών».

 

Πρόκειται για έκθεση σπάνιου και πολύτιμου υλικού από τη  Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνει χειρόγραφα και βιβλία, τα οποία καλύπτουν γνωστικά αντικείμενα της Θεολογικής Σχολής, όπως Βυζαντινή Μουσική, Λειτουργική, Παλαιά και Καινή Διαθήκη ή Δογματική. Στο υλικό περιλαμβάνονται βιβλία και σπάνιες εκδόσεις (Λειψίας, Βιέννης, Κωνσταντινούπολης, Βενετίας, Λονδίνου, Παρισίων κ.ά.) από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα.

 

Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου (3ος όροφος κτηρίου Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα έως Πέμπτη 08:00-18:00, Παρασκευή 08:00 - 16:00. Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Μουσικής
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.