Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Site specific εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις του νησιού

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος σε ιδιαίτερους χώρους όπως τρία ιστορικά κτήματα του Κάμπου της Χίου, το Οθωμανικό σχολείο στο Κάστρο και το Αμφιθέατρο Οινουσσών.

The LiFO team, 24.7.2019 | 17:21

Είτε έχει επισκεφτεί κανείς τη Χίο, είτε όχι, στο άκουσμα και μόνο της λέξης, ακολουθεί μια σειρά συνειρμών που περιλαμβάνει σίγουρα τις λέξεις μαστίχα, εσπεριδοειδή, κάμπος, κάστρο, ναυτική παράδοση και βέβαια, προσφυγιά. Για όλα αυτά ο Λευτέρης Βενιάδης και η Όλγα Holdorff - Μυριαγκού αποφάσισαν να οργανώσουν στο νησί ένα φεστιβάλ.


Συναντήθηκαν καλλιτεχνικά στο Βερολίνο πριν λίγα χρόνια. Η Όλγα, βιολονίστα με μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα - έχει διδάξει μεταξύ άλλων για το "El Sistema" στη Βενεζουέλα - και ο Λευτέρης, ηθοποιός και μουσικοσυνθέτης με εξειδίκευση στο σύγχρονο μουσικό θέατρο και ουκ ολίγες διεθνείς διακρίσεις για τα πρωτότυπα έργα του.


Η ιδέα ήταν η εξής: να σχεδιάσουν με την τεχνογνωσία που είχαν αποκτήσει, ένα φεστιβάλ που μέσα από site specific εκδηλώσεις θα αναδεικνύει τα πολλά και διαφορετικά τοπία της Χίου.

 

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Site specific εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις του νησιού
Η ιδέα ήταν η εξής: να σχεδιάσουν με την τεχνογνωσία που είχαν αποκτήσει, ένα φεστιβάλ που μέσα από site specific εκδηλώσεις θα αναδεικνύει τα πολλά και διαφορετικά τοπία της Χίου. Φωτο: Σέβη Τσώνη

 

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Site specific εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις του νησιού
Τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν ιδιαίτεροι χώροι, όπως τρία ιστορικά κτήματα του Κάμπου της Χίου. Φωτο: Σέβη Τσώνη

 

Όχι άλλο ένα φεστιβάλ

Στην πρώτη πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ με τίτλο «Στο τραπέζι» (καλοκαίρι του 2017), οι διοργανωτές έβαλαν το κοινό της παράστασης να καθίσει σε ένα μεγάλο τραπέζι, όπως αυτά που στήνονται στις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια.


Οι συμβολισμοί της παράστασης δήλωναν εξαρχής την ουσία και το νόημα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου: Δεν πρόκειται για ακόμα ένα φεστιβάλ, αλλά για ένα φεστιβάλ που θα εμπλέκει τους κατοίκους και το κοινό.


Έτσι κάθε χρόνο, καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττουν με μαθητές του Μουσικού Σχολείου και παιδιά προσφύγων, ενώ το φεστιβάλ προσπαθεί να φτάνει και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Site specific εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις του νησιού
Στην πρώτη πρωτότυπη παραγωγή του φεστιβάλ με τίτλο «Στο τραπέζι» (καλοκαίρι του 2017), οι διοργανωτές έβαλαν το κοινό της παράστασης να καθίσει σε ένα μεγάλο τραπέζι, όπως αυτά που στήνονται στις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια. Φωτο: Σέβη Τσώνη

 

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Site specific εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις διαφορετικές όψεις του νησιού
Φωτο: Σέβη Τσώνη


Μια όπερα για τη μαστίχα, δύο συναυλίες σε γηροκομεία του νησιού, τρεις κύκλοι χειμερινών μουσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σε συνεργασία με αναγνωρισμένες ακαδημίες του εξωτερικού, πάνω από είκοσι συναυλίες με ρεπερτόριο από jazz και κλασική μέχρι παραδοσιακή σε ειδικά επιλεγμένους χώρους σε όλο το νησί και πάνω από 150 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και μη, είναι μερικά μόνο από όσα μετρά στο ενεργητικό του φεστιβάλ τα τρία αυτά χρόνια που υφίσταται ήδη.


Το επόμενο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου θα διεξαχθεί από 2 έως 10 Αυγούστου, υπό τον γενικό τίτλο "Love and Diversity". Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σύγχρονη διαδραστική παράσταση μουσικού θεάτρου με άξονα το speed dating, συναυλίες με ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, και μια πρωτότυπη παραγωγή μουσικού θεάτρου για παιδιά, βασισμένη σε ένα λαϊκό παραμύθι της Χίου.

 

Τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσουν ιδιαίτεροι χώροι, όπως τρία ιστορικά κτήματα του Κάμπου της Χίου, το Οθωμανικό σχολείο στο Κάστρο, το Αμφιθέατρο Οινουσσών και ο Αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

 

 

Info
2- 10 Αυγούστου
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
www.chiosmusicfestival.gr