Η Zola Jesus στην Αθήνα

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Fuzz Club

LIFOTEAM 27.8.2015 | 20:51

H Zola Jesus, για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club.

 

Η Αμερικανίδα τραγουδοποιός με τις Ρώσικες ρίζες και την κλασσική μουσική παιδεία θα μας προσφέρει ένα μοναδικό live, με τη συνοδεία της μπάντας της, παρουσιάζοντας κομμάτια από ολόκληρη τη μέχρι τώρα καριέρα της, καθώς και από το πιο πρόσφατο album της, “Taiga’, έχοντας ήδη εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της electronic / goth / experimental σκηνής των τελευταίων ετών.

 

Η εκπληκτική φωνή της (ξεκίνησε ως τραγουδίστρια όπερας) και το ιδίαιτερο μουσικό στυλ της έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με σπουδαία ονόματα, όπως η Kate Bush, η Lisa Gerrard (Dead Can Dance), η Elizabeth Frazer (Cocteau Twins), η Florence Welch, οι Siouxsie andthe Banshees, οι Joy Division, ενώ οι μέχρι τώρα συνεργασίες της περιλαμβάνουν επίσης σημαντικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής όπως οιM83, Orbital, The Xx, Fever Ray, Former Ghosts, Burial Hex και JG Thirwell (Foetus).

 

Η Nika Roza Danilova, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε πριν 26 χρόνια στην κωμόπολη Merrill του Winsonsin. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τα περίχωρα της Οδησσού. Στην πραγματικότητα, το παγωμένο περιβάλλον και οι αχανείς δασικές εκτάσεις στο μέρος όπου μεγάλωσε θύμιζαν πολύ τις αντίστοιχες της Ρωσίας και, όπως είναι φυσικό, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και την μετέπειτα καλλιτεχνική ταυτότητά της.

 

Ασχολήθηκε με την όπερα από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που απάιτησε η ίδια από τους γονείς της. Σπούδασε φιλοσοφία και διοίκηση επιχειρήσεων και γρήγορα βρέθηκε να πειραματίζεται με πιο σύγχρονες μουσικές φόρμες, αντλώντας επιρροές από αγαπημένους της καλλιτέχνες, όπως ο Ian Curtis, η Lydia Lunch, η Diamanda Galás, οι Residents, οι Throbbing Gristle και οι Swans.

 

Επέλεξε το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ψευδώνυμο (συνδυάζοντας τον Ιησού Χριστό με τον Γάλλο συγγραφέα Émile Zola) και ξεκίνησε να ηχογραφεί στο σπίτι της. Σύντομα, είχε έτοιμο το πρώτο της album ("The Spoils" / 2009) το οποίο κυκλοφόρησε για λογαριασμό της Sacred Bones.

 

To 2010, ακολούθησε το "Stridulum II". To album απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του μουσικού Τύπου, με το ΝΜΕ να το χαρακτηρίζει ως ένα "σκοτεινό αριστούργημα". Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει τρία ακόμα albums ("Conatus" / 2011, "Versions" / 2013, "Taiga' / 2014), μερικά EPs και ορισμένα μαγευτικά singles ("Vessel", "Night", "Sea Talk", "In Your Nature", "Skin", "Avalanche", "Dangerous Days"), κερδίζοντας όλο και περισσότερο κοινό και κριτικούς.

 

"Είτε χαμηλά είτε στα ύψη, η φωνή της μεταδίδεται με μία ευθύτητα που διαπερνά όλα τα στρώματα της low-fi βρωμιάς που συνήθως την περιβάλλουν. Δεν ακούς τέτοιες τραγουδίστριες κάθε μέρα, ούτε καν κάθε χρόνο." / Pitchfork.

 

www.zolajesus.com

 

Η προπώληση ξεκινάει στα 20 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 24 ευρώ. Στο ταμείο, το βράδυ της συναυλίας, η τιμή θα είναι 28 ευρώ. 

 

Fuzz Live Music Club (Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, Αθήνα)