Η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια ερμηνεύει όλες τις σονάτες του Σούμπερτ σε έξι ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής

Η μεγάλη κυρία του πιάνου αρχίζει φέτος έναν πιανιστικό μαραθώνιο που θα ολοκληρωθεί την καλλιτεχνική περίοδο 2019–2020

Η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, η μεγάλη κυρία του πιάνου, αρχίζει φέτος στο Μέγαρο Μουσικής έναν πιανιστικό μαραθώνιο με όλες τις σονάτες του Σούμπερτ, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την καλλιτεχνική περίοδο 2019–2020.

 

Τα τρία ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου, με το πρώτο να είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 και ακολουθούν άλλα δύο, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.


Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τους φίλους του πιάνου να απολαύσουν ζωντανά τον σπάνιο ήχο μιας θρυλικής σολίστ που θεωρείται ιδανική ερμηνεύτρια του ρομαντικού ρεπερτορίου –ηχογράφησε, το 2016-17, όλες τις σονάτες του Σούμπερτ για την Warner Classics και την EaSonus.

 

Πιανίστα με σπάνιο ήχο, η Λεόνσκαγια αναφέρει: «Κάθε φορά που επιστρέφω στον Σούμπερτ, συνειδητοποιώ πως ό,τι πιο βαθυστόχαστο το εκφράζει με το πιο ανάλαφρο άγγιγμα».

 

Η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, στην πρώτη συναυλία της «Σουμπερτιάδας» της στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ, θα παρουσιάσει τη Σονάτα για πιάνο σε λα ελάσσονα, D. 537, την περίφημη «Φαντασία σε ντο μείζονα», D. 760, «Του οδοιπόρου» και τη «Σονάτα για πιάνο» αρ. 18, σε σολ μείζονα, D. 894.

 

Οι σονάτες του Φραντς Σούμπερτ θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος του πιανιστικού ρεπερτορίου και κοινό σημείο αυτών που θα ακουστούν στο πρώτο ρεσιτάλ της Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια στο Μέγαρο αποτελεί το γεγονός ότι εκδόθηκαν όσο ο συνθέτης ήταν ακόμη στη ζωή.

 

«Η πορεία της Λεόνσκαγια είναι γεμάτη κορυφαίες στιγμές. Χάρη στην υπέρβαση του εαυτού της, στις υψηλές απαιτήσεις της, στο πάθος της και στην ευφυΐα της, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πιανίστες όχι μόνο του σήμερα αλλά και του χθες, ανάμεσα σε μια Κλάρα Χάσκιλ ή σε έναν Λιπάττι, ενώ επιπλέον τη χαρακτηρίζει νεωτερικότητα», σημειώνει ο André Boucourechliev στο περιοδικό «Diapason».

 

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282333

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 20:30

[Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 & Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019]

Εισιτήρια: 10-25 ευρώ. Τιμή πακέτου εισιτηρίων και για τα τρία ρεσιτάλ: 24-60

Οδηγός Μουσικής
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.