Γκαλά Ροσσίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 150 χρόνια από τον θάνατό του

Διακεκριμένοι μονωδοί θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από όπερες του δημοφιλούς συνθέτη

The LiFO team, 7.9.2018 | 17:59

Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Τζοακίνο Ροσίνι με ένα μοναδικό Γκαλά, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Το Γκαλά Ροσίνι συνδιοργανώνουν  η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Όπερας Ροσίνι, στο πλαίσιο του προγράμματος Tempo Forte που οργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας.

 

Οι διακεκριμένοι μονωδοί Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Βασίλης Καβάγιας, Διονύσης Σούρμπης, Πάολο Μπορντόνια θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από όπερες του σπουδαίου συνθέτη, όπως, μεταξύ άλλων: «Ο Τούρκος στην Ιταλία», «Η Σταχτοπούτα», «Η κλέφτρα κίσσα», «Η κυρά της λίμνης», «Η πολιορκία της Κορίνθου», «Ο κόμης Ορύ», «Γουλιέλμος Τέλλος», «Οθέλλος», «Ο κουρέας της Σεβίλλης», σε μουσική διεύθυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιταλού αρχιμουσικού Σεμπαστιάνο Ρόλι.

 

O Ροσίνι έγινε παγκοσμίως διάσημος κυρίως για τις εξαιρετικά δημοφιλείς όπερές του και τις κοσμαγάπητες μελωδίες του. Ωστόσο, παρότι το όνομα και κάποιες μελωδίες του είναι οικεία σε πολύ κόσμο, στην πραγματικότητα είναι μάλλον λίγα όσα γνωρίζουν οι περισσότεροι για τον συνθέτη, για τη ζωή και για το έργο του.  

 

Χάρη στις συστηματικές και σοβαρές προσπάθειες του Φεστιβάλ Όπερας Ροσίνι του Πέζαρο, πολλά από τα ξεχασμένα έργα του Ροσίνι ήρθαν και πάλι στο φως στη δεκαετία του 1980.

 

Σήμερα, όπερες όπως η «Σεμίραμις», ο «Ταγκρέδος», ο «Οθέλλος» ή «Η κυρά της λίμνης» παρουσιάζονται τακτικά ακόμα και από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα και έχουν πάρει δίκαια τη θέση τους πλάι σε κωμικά αριστουργήματα όπως ο «Κουρέας της Σεβίλλης», η «Ιταλίδα στο Αλγέρι», η «Σταχτοπούτα» και ο «Κόμης Ορύ».

 

Στην 79χρονη διαδρομή της η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει παρουσιάσει αρκετές από τις κωμικές όπερες του Ροσίνι, όπως, ανάμεσα σε άλλες, ο «Κουρέας της Σεβίλλης», η «Ιταλίδα στο Αλγέρι», η «Σταχτοπούτα» και ο «Κόμης Ορύ», αλλά και αρκετά σοβαρά έργα του, όπως ο «Μωυσής στην Αίγυπτο» και η «Πολιορκία της Κορίνθου», σε ανεβάσματα που έχουν ξεχωρίσει για τη μουσική ποιότητα όσο και για το σκηνικό τους ενδιαφέρον.

 

Μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει όλα τα έσοδα από το Γκαλά Ροσσίνι στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Αττικής.

 

Info:

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα. Τηλέφωνο: 213 0885700

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, 20:00

Εισιτήρια: 10 – 40 ευρώ

Οδηγός Μουσικής