Έξοδος στο Φως: Εναρκτήρια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, 20.30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χ. Λαμπράκης

The LiFO team, 22.9.2021 | 13:53

Έξοδος στο… Φως. Ένας τίτλος - δήλωση της αισιοδοξίας, της πίστης ότι όλα θα πάνε ακόμα καλύτερα. Με θετική ενέργεια κι ενδιαφέρουσες προτάσεις η ευχή – κι υπόσχεση- της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πραγματοποιείται. Χαρακτηριστική του κλίματος, η εναρκτήρια συναυλία που οδηγείται σε ένα θριαμβευτικό φινάλε με τη μεγαλειώδη Πρώτη Συμφωνία του Μπραμς, παρασύροντας τους ακροατές από το Σκοτάδι στο Φως. Η βραδιά ξεκινά με τις Μεταπλάσεις Β’ του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ. Έργο επηρεασμένο από τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Χρήστου, στον οποίο είναι αφιερωμένο. Ακολουθεί, η διεθνούς ακτινοβολίας Γερμανίδα μεσόφωνος Κρίστα Μάγερ στα συναρπαστικά, βαθιά βιωματικά Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά (Kindertotenlieder) του Γκούσταβ Μάλερ. Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός.

 

Το σχόλιο του μαέστρου

Οι «Μεταπλάσεις Β», έργο που κάνει ευθεία αναφορά στο Γιάννη Χρήστου, με την δομή του, τα μουσικά του χρώματα και τις απότομες μεταπτώσεις του, συγκροτούν μια μουσική σκέψη που αφιερώνεται σε αυτόν και που προέρχεται από έναν μουσικό που υπηρέτησε τη μουσική τέχνη στη χώρα μας, δημιουργικά και άξια από τις θέσεις του συνθέτη, του αρχιμουσικού, του παιδαγωγού. Εγώ προσωπικά κι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, τον ευχαριστούμε και για τις «Μεταπλάσεις Β» και για το συνολικό του έργο.

 

Στον καιρό που περνάμε, οι απώλειες που βιώνουμε όλοι μας είτε προσώπων είτε συναισθηματικές, δεν θα μπορούσαν να γίνουν Τέχνη πιο ανάγλυφα από τα «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» που μας χάρισε ο Μάλερ ομορφαίνοντας την παγκόσμια θλίψη. Το αισιόδοξο φινάλε της 1ης συμφωνίας του Μπραμς, μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί μέσα από δοκιμασίες στο φως.

 

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (γεν. 1930)

Μεταπλάσεις Β’

 

GUSTAV MAHLER (1860 – 1911)

Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά

 

ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΜΠΡΑΜΣ (1833 – 1897)

Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68

 

ΜΕΣΟΦΩΝΟΣ

Κρίστα Μάγερ

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λουκάς Καρυτινός

Οδηγός Μουσικής