Έτσι θα γιορτάσει η Θεσσαλονίκη την αυριανή Πανσέληνο

Μουσικές τζαζ, λαϊκές, κλασικές, χορωδιακές, ακόμα και καντάδες συνοδεύουν σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Β. Ελλάδας

Newsroom, 28.8.2015 | 12:01

 

Μουσική, αρχαιότητες και αυγουστιάτικη Πανσέληνος συνυπάρχουν θεσμικά, τα τελευταία χρόνια, χάρη στον θεσμό πλέον τού Υπουργείου Πολιτισμού για τη διοργάνωση των δωρεάν ετήσιων εκδηλώσεων. Η “βεντάλια” που επιλέχθηκε να ντύσει μουσικά τη φετινή Αυγουστιάτικη και ...προεκλογική πανσέληνο στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα περιλαμβάνει από ήχους λαϊκούς μέχρι κλασικές ερμηνείες τζαζ, έντεχνης ελληνικής μουσικής, έργα κλασικών Ευρωπαίων συνθετών μέχρι καντάδες και χορωδιακές ερμηνείες, αλλά και νυχτερινές περιπλανήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

 

  • Η Λιζέτα Καλημέρη επιλέχθηκε να πρωταγωνιστήσει στη “Βραδιά Πανσελήνου” με ελεύθερη είσοδο στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις 9 αύριο το βράδυ, ενώ από τις 4 ως τις 8 το απόγευμα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στις εκθέσεις του Μουσείου. Την ίδια ημέρα, οι εκδόσεις του Μουσείου θα διατίθενται με έκπτωση 50%.

 

  • Στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα εμφανισθεί, με ελεύθερη επίσης είσοδο, ο κιθαρίστας Γιάννης Ανδρόνογλου, που θα ερμηνεύσει έργα για σόλο κιθάρα των Ισπανών συνθετών Joaquin Rodrigo,  Isaac Albeniz, Francisco Tarrega καθώς και του Ιταλού Carlo Domeniconi. Επίσης, με τους συνεργάτες του Αλέξανδρο Μπλέτσο στο βιολί και Δημήτρη Ντάκα στο bendir, θα ερμηνεύσει έργα και διασκευές του σε θέματα από την ελληνική μουσική παράδοση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 21.30, με ελεύθερη είσοδο από τις 18.30 έως τις 21.30.

 

  • Ελεύθερη είσοδο σε έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης,(αλλά και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν αυτή την περίοδο στους χώρους του και έχουν τους τίτλους: “Νέος και με υγείαν αρίστην. Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία” και “Άννη Καλτσίδου. Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης”), εκτός του “τυπικού” ωραρίου λειτουργίας προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου.

 

  • Συναυλία με αφορμή την αυριανή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην αυλή της Casa Bianca (οδός Βασ. Όλγας & Θεμιστ. Σοφούλη). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ με τη συμμετοχή του συγκροτήματος “Magnanimus Trio”, που ερμηνεύει συνθέσεις, οι οποίες συνδυάζουν την τροπική τζαζ με σύγχρονα και παραδοσιακά στοιχεία και αυτοσχεδιασμό.

 

  • “Καντάδα” για την πανσέληνο του Αυγούστου κάνει στους κήπους του το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Ολγας 66) με τον Γιώργη Χριστοδούλου και τον Χάρη Σταυρακάκη (ακορντεόν), από τις 8.30 το βράδυ.

 

  • Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα λειτουργήσει, από τις 8 ως τις 11.30 το βράδυ, ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας κι στις 9.30 προγραμματίζεται συναυλία κλασικής μουσικής, στα βόρεια της “Οικίας του Διονύσου”, με έργα Beethoven, Rachmaninov, Debussy, Chopin και άλλων συνθετών. Μετέχουν οι μουσικοί: Ανδρομάχη Κυπραίου στο βιολί και Ζώη Ζαφειρίου στο ηλεκτρικό πιάνο. Την τεχνική υποστήριξη προσφέρουν ο Δήμος Πέλλας, η ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, ο Μορφωτικός και Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας “Η Αρχαία Πέλλα” και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας.

 

  • Στον  αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας, τέλος, εμφανίζεται η Νεανική χορωδία Έδεσσας υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γκουράνη και τους μουσικούς Στέλλα Λιολιοπούλου στο βιολί, Γεωργία Μπυράκη στο φλάουτο, Ορέστη Παπαϊωάννου στο κλαρινέτο, Παύλο Κλιμάχιν στην κιθάρα και Μαρία Ζλατάνη στο πιάνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

 

Β.Χ για ΑΠΕ