Ορατόριο για μονωδούς, χορωδία και ορχήστρα. Ποιητικό κείμενο από τη Γένεση, τους Βιβλικούς Ψαλμούς και το έπος του John Milton “Paradise Lost”, Πρώτη δημόσια εκτέλεση: 19 Μαρτίου 1799 -Burgtheater της Βιέννης επεξεργασμένο από τον βαρώνο Gottfried van Swieten.

Οι Les Arts Florissants και ο χαρισματικός διευθυντής τους Ουίλλιαμ Κρίστι επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών με το εμβληματικό έργο του Χάυντν Η Δημιουργία. Γραμμένο μεταξύ 1796 και 1798, σε λιμπρέτο του βαρόνου βαν Σβίτεν (βασισμένο στο επικό ποίημα του Τζων Μίλτον Ο χαμένος παράδεισος αλλά και στη Γένεση από τη Βίβλο), το ορατόριο αυτό αποτελεί την αποθέωση της προγραμματικής μουσικής του 18ου αιώνα. Η συναυλία στο Ηρώδειο με τους ταλαντούχους νέους σολίστ, τη χορωδία και την ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του εμπνευσμένου αρχιμουσικού, αναμένεται να προσδώσει νέες αποχρώσεις στην υπέροχη αυτή νωπογραφία φωνητικής μουσικής που διατηρεί την ίδια δροσιά και γοητεία όπως και όταν δημιουργήθηκε, πριν από 210 χρόνια. Με το έργο αυτό ο Χάυντν, χαρακτηριστικό τέκνο του Διαφωτισμού, δεν «γέννησε» μονάχα το είδος του γερμανικού ορατορίου αλλά επιπλέον απέδειξε ότι ο άνθρωπος με τη μουσική μπορεί να κατευνάσει τη χαοτική φύση.

Ερμηνεύουν: Γαβριήλ: Jaël Azzaretti, σοπράνο / Ραφαήλ: Dietrich Henschel, μπάσος / Ουριήλ: Toby Spence, τενόρος / Εύα: Sophie Karthäuser, σοπράνο / Αδάμ: Markus Werba, μπάσος
Μουσική διεύθυνση: William Christie
Χορωδία & Ορχήστρα: Les Arts Florissants