Εδώ και 36 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου. Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει και φέτος στη Γιορτή, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, με καλλιτέχνες και σύνολα από πολλούς διαφορετικούς μουσικούς χώρους.

 

Φέτος, η Γιορτή περιλαμβάνει απογευματινές και βραδινές εκδηλώσεις και έχουν όλες ελεύθερη είσοδο. Οι πρώτες τιτλοφορούνται «Νότες και λέξεις» και πραγματοποιούνται στις 17:00 - 20:00, σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.

 

Στις 17:00 προβάλλεται στην Αίθουσα Διδασκαλίας το μουσικό ντοκιμαντέρ για παιδιά «Χορεύοντας στη Γιάφα» (Hilla Medalia, Iσραήλ) σε συνεργασία με την Anemon Productions, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιείται στον Πολυχώρο το Εργαστήρι μουσικοθεραπείας «Μουσικοθεραπεύομαι» για παιδιά από 8 ετών, αλλά και για μεγάλους, που παρουσιάζουν η Ευαγγελία Παπανικολάου και η Άννα Μπέμιχ. Το εργαστήρι πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη SONORA-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Έρευνας.

 

Στις 18:30 το κλίμα αλλάζει και γίνεται πιο μουσικό, με τα σχήματα «Τριάμισι Έγχορδα» και «Αναφανδόν» να ερμηνεύουν, και πάλι στον Πολυχώρο, ρεμπέτικα τραγούδια στο πλαίσιο της συναυλίας «Το σήμερα συναντά το χθες».

 

Η πολυαναμενόμενη υπαίθρια βραδινή Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο αρχίζει στις 20:00 με την Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, σε διδασκαλία και μουσική διεύθυνση του Δημήτρης Σέμση. Την διαδέχεται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.

 

Στη συνέχεια, η Αθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» παρουσιάζει τη συναυλία «Α barca da fantasia» («Στο καράβι της φαντασίας»), με μελωδίες και δημοφιλή τραγούδια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσογείου και την τσιγγάνικη παράδοση των Βαλκανίων. Την ορχήστρα θα διευθύνει η Έλενα Σδόγκου, με την Ιωάννα Φόρτη στο τραγούδι.

 

Η βραδιά κλείνει με το σχήμα Γιάννα Βασιλείου and Band που έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα jazzy αποχρώσεων με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του 1960 αλλά και με επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα και της Έλλα Φιτζέραλντ σε ευφάνταστες ενορχηστρώσεις. Στο σχήμα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Παπαδόπουλος-τρομπέτα, Τζιμ Σταρίδας-τρομπόνι, Μιχάλης Καταχανάς-βιόλα, Αλέξανδρος Δανδουλάκης-κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος-πιάνο, Ντίνος Μάνος-μπάσο και Βασίλης Ποδαράς-τύμπανα.