Franco Fagioli

Franco Fagioli Facebook Twitter
0

Ο Αργεντινός κόντρα τενόρος Franco Fagioli (Φράνκο Φατζόλι) έχει χαρακτηριστεί μία από τις πιο ξεχωριστές λυρικές φωνες της σύγχρονης εποχής. Η απαράμιλλη τεχνική του, η εξωπραγματικη φωνητική του έκταση, αλλά και η βαθιά του μουσικότητα φέρνει το είδος της φωνής του κόντρα τενόρου σε επίπεδα τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αδιανόητα.


Στην πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα,ο διάσημος καλλιτέχνης συνεργάζεται με την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον ευφυή μαέστρο της Γιώργο Πέτρου. Προϊόν της συνεργασίας αυτής ο πρώτος δίσκος του Fagioli αλλά και της Καμεράτα με την θρυλική δισκογραφική εταιρία Deutsche Gramophone με έργα Ροσσίνι, η οποία κυκλοφορεί διεθνώς από το τέλος του Σεπτεμβρίου.


Στις 2 Νοεμβρίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής  ο συνδυασμός του ήχου των οργάνων εποχής της Καμεράτα, (όργανα όμοια με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο Ροσσίνι στις αρχές του 19ου αιώνα), και της μοναδικής φωνής του Franco Fagioli θα φέρουν ως αποτέλεσμα μια από τις πιο πολυαναμενόμενες μουσικές συναντήσεις του φετινού φθινοπώρου.


Η Καμεράτα και ο Fagioli θα βρεθούν αμέσως μετά στο Παρίσι, όπου στις 4 Νοεμβρίου θα παρουσιάσουν το ίδιο πρόγραμμα σε μια από τις σημαντικότερες παριζιάνικες αίθουσες: το θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (theatre Champs-Elysées).

H ελληνική ορχήστρα, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, ξεκινάει από το Παρίσι τις φετινές της ευρωπαϊκές εξορμήσεις που θα την φέρουν σε μουσικά κέντρα όπως η όπερα της Λωζάννης, η όπερα του Μονπελιέ, η όπερα του Βισμπάντεν, η όπερα της Καρλρούης, το εαρινό Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και το φεστιβάλ Χεντελ της Χάλλε.

Πρόγραμμα:

Από την όπερα Demetrio e Polibio:
1) Sinfonia
2) Άρια "Pien di contento in seno"
3) Άρια "Perdon ti chiedo Padre"

Νικόλαος Μάντζαρος :
4) Από την καντατα "Ulysse agli Elisi" ( ο Οδυσσέας στα Ηλύσια Πεδία) -
Sinfonia (Κερκυρα 1818)
Αποκατάσταση μουσικού υλικού και έκδοση από το Εργαστήριο Ελληνικής μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

G. Rossini:
Από την όπερα "La donna del Lago" ( ή κυρά της λίμνης):
5) Άρια "Mura felici... Elena, oh tu che chiamo"

και


1) Εισαγωγή, θέμα και παραλλαγές για κλαρινέτο.
Σολιστ: Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο εποχής των αρχών του 19ου αι.)

Απο την όπερα Tancredi:
2) Άρια "Oh sospirato lido...Dolci d'amor parole"
Σόλο βιολί: Σέρτζιου Ναστάζα
Από την όπερα Torvaldo e Dorliska:
3) Overture

Από την οπερα Semiramide:
4) Άρια "Eccomi al fine in Babilonia"

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Μουσική / Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Αυτό που κάνει η Lou στην ελληνική μουσική σκηνή είναι μοναδικό και θαρραλέο: queer μουσική για κάγκουρες με εφόδιο τις μουσικές της γνώσεις και επίγνωση αυτού που εκπροσωπεί, κάνοντας το τραπ όχημα για να περάσει τα μηνύματά της.
M. HULOT
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Οι Αθηναίοι / Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Θυμάται ακόμα τα καμιόνια με τους νεκρούς στην κατοχή. Της λείπει η καλοσύνη που είχαν οι παλιοί Αθηναίοι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της άλλαξε τη ζωή, ενώ θυμάται ακόμα την παρέα του Φλόκα. Ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει στο «Rolling Stone» ότι αυτή και η Ουμ Καλσούμ είναι οι αγαπημένες του τραγουδίστριες. Η Νανά Μούσχουρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
ΦΩΤΗΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ
Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM
Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Σαν Σήμερα / Ήταν η διασημότερη τραγουδίστρια της Γαλλίας. Όταν πέθανε, ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να την κηδέψει

Edith Piaf: «Το σπουργιτάκι» που ξεκίνησε από τους δρόμους του Παρισιού και δοξάστηκε όσο λίγοι. Αυτή είναι η ζωή της, το τέλος που της επιφύλασσε η Καθολική εκκλησία και ένα απόσπασμα από μία συνέντευξή της.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ
«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ