Ευθύμης Μπαλαγιάννης: «Η απόσταση και η ταύτιση με έναν ρόλο είναι ένα λεπτό σχοινί»

Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης αποδεικνύει συνεχώς πως το «μικρόβιο» του ηθοποιού εξελίχθηκε σε ταλέντο που έχουμε απολαύσει ήδη στις θεατρικές αλλά και τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

LIFOTEAM 13.12.2019 | 15:33

Ένα παιδί που από μικρή ηλικία θέλει να γίνει ηθοποιός γίνεται ένας ενήλικας που ξέρει τι θέλει να κάνει και το κάνει καλά! Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης αποδεικνύει συνεχώς πως το «μικρόβιο» του ηθοποιού εξελίχθηκε σε ταλέντο που έχουμε απολαύσει ήδη στις θεατρικές αλλά και τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Φέτος θα τον δούμε σε τρεις εξαιρετικές παραστάσεις και του ζητήσαμε να μας μιλήσει γι' αυτές αλλά και για τον «ρόλο» του ηθοποιού.

 

— Φέτος σας βλέπουμε σε 3 παραστάσεις. Μιλήστε μας γι' αυτές.

Φέτος έχω την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σε τρεις εξαιρετικές παραστάσεις, με έργα που παραμένουν κατά κάποιον τρόπο διαχρονικά και επίκαιρα. Καταρχάς, συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Παλτό του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χουλιάρα, στο θέατρο Αργώ. Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ, ίσως γιατί ο ήρωας, ο Ακάκιος Ακάκιεβιτς, άγγιξε πολλές ψυχές και αισθάνομαι ότι πολλοί έχουν ταυτιστεί μαζί του. Τι κι αν γράφτηκε ενάμιση αιώνα πριν! Όπως ειπώθηκε πολύ εύστοχα, «τα κείμενα του Γκόγκολ σε σαρώνουν με ηρεμία, κόβουν γλυκά, σαν γιαπωνέζικες λεπίδες». Η δεύτερη παράσταση είναι το Μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη στο θέατρο Αργώ, με την Αιμιλία Υψηλάντη στον ομώνυμο ρόλο. Η τρίτη παράσταση, Ήμουν παιδί το '21 με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, είναι σε κείμενο και σκηνοθεσία της Ειρήνης Ιακώβου, με τον Γιώργο Γιαννόπουλο και τον Θανάση Βισκαδουράκη, στο θέατρο Ακροπόλ.


— Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να εναλλάσσει ρόλους;

Η συνεχής και διαρκής αναζήτηση ενός ρόλου είναι μια δημιουργική διαδικασία που απαιτεί πλήρη αφοσίωση και σκληρή δουλειά. Αυτό, όμως, είναι το ερέθισμα και το κίνητρο, νομίζω, που προκαλεί αυτή την αστείρευτη ανάγκη και το πάθος που δεν εξαντλούνται ποτέ.

 

— Με ποια κριτήρια επιλέγετε έναν ρόλο;

Όλοι οι ρόλοι είναι σημαντικοί και ξεχωριστοί για μένα, καθένας για άλλους λόγους, και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στη ζωή μου. Αυτό που επιδιώκω όμως πάντα είναι τα «καλά» έργα και οι καλές και δημιουργικές συνεργασίες. Έργα και συνεργασίες που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.


— Σε κάθε ρόλο τι κοινό έχει ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης με τον ήρωα που ερμηνεύει;

Κάθε ρόλος που ερμηνεύω είναι για μένα μια πρόκληση και υπέρβαση κάποιας πτυχής του εαυτού μου. Η απόσταση και η ταύτιση με έναν ρόλο είναι συνήθως ένα λεπτό σχοινί και με γοητεύει να ακροβατώ κάθε φορά πάνω σε αυτό το μεταίχμιο.

 

Ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς σκηνοθέτες στο θέατρο και την τηλεόραση.

Οδηγός Θεάτρου