Η διάσημη πολυσυλλεκτική ομάδα les ballets C de la B, μετά το «Coup Fatal», επιστρέφει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το νέο της εγχείρημα «Requiem pour L», μια απρόσμενη μουσικοχορευτική συνάντηση με αφορμή το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ.


Η ομάδα που ξεκίνησε την πορεία της πριν από τριάντα χρόνια στο σαλόνι του σπιτιού του Αλέν Πλατέλ και από την οποία έχουν περάσει ονόματα που αργότερα διαμόρφωσαν το τοπίο του σύγχρονου χορού στην Ευρώπη -όπως οι Christine De Smedt, Koen Augustijnen, Hans Van den Broeck, Sidi Larbi Cherkaoui, Damien Jalet- έρχεται στις 12 Απριλίου για τέσσερις παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.


To «Requiem» επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο κάτι που γνωρίζαμε για τη βελγική κολεκτίβα les Ballets C de la B: η πολυπολιτισμικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε νέας δημιουργίας της.


Το εμβληματικό κύκνειο άσμα του Mozart αποτελεί την ιδανική συνθήκη για μια πρωτόγνωρη διασταύρωση διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική.


Ενορχηστρωτές του εγχειρήματος αυτού δεν είναι άλλοι από τους Αλέν Πλατέλ και Φαμπρίτσιο Κασόλ, το καλλιτεχνικό δίδυμο πίσω από κάθε νέα, προκλητική ανάγνωση των αριστουργημάτων του δυτικού κλασικού ρεπερτορίου.

 

 


Είτε πρόκειται για τον Bach και τον Monteverdi, είτε –στη συγκεκριμένη περίπτωση– τον Μότσαρτ, το ζητούμενο είναι πάντα ένα: να μας επανεισάγουν στο βιωματικό χώρο της μουσικής, να γίνουμε κοινωνοί μιας εμπειρίας που ξεπερνά τα ειδολογικά στεγανά και ανοίγεται σε ένα μωσαϊκό πρωτόγνωρων ακουσμάτων.


Τζαζ επιχρωματισμοί, αλλά και οπερατικές άριες, παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από την Αφρική και, φυσικά, οι αρμονικοί πειραματισμοί του Κασόλ, δίνουν στο «Ρέκβιεμ» μια άλλη σκηνική διάσταση.


Ο Πλατέλ καθοδηγεί σκηνοθετικά τους δεκατέσσερις μουσικούς –ανάμεσά τους είναι και κάποιοι από την προηγούμενη παράσταση, «Coup Fatal»– επιχειρώντας, θα λέγαμε, μια παράδοξη πολυφωνία. Ένα μουσικό σύνολο της διασποράς, στο οποίο η σωματικότητα και η μουσικότητα δεν είναι τοποθετημένες η μία απέναντι στην άλλη, αλλά συγχωνεύονται και μεγεθύνονται για να αναδείξουν έμπρακτα την οικουμενικότητα του συγκεκριμένου έργου.


Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή

Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα. Τηλέφωνο: 219 9005800

12-15 Απριλίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: 5 - 28 ευρώ

Την Παρασκευή 13 Απριλίου, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές