Ο Οδυσσεβάχ των Φώτη Σπύρου και Νίκου Χρηστίδη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Οι δύο ηθοποιοί μιλούν για τον μαγικό κόσμο του παιδικού θεάτρου αλλά και για τη διαχρονικότητα του Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου.

The LiFO team, 11.7.2019 | 16:49

O θρυλικός Οδυσσεβάχ, το εξαιρετικό δημιούργημα της Ξένιας Καλογεροπούλου με αναφορές στην Οδύσσεια, τις Χίλιες και μία νύχτες, τον Σεβάχ τον Θαλασσινό αλλά και σε λαϊκά παραμύθια και μύθους, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με μια παράσταση που παρουσιάζουν ο Φώτης Σπύρος και ο Νίκος Χρηστίδης.

 

Οι δύο ηθοποιοί, εκτός από τους ρόλους που ενσαρκώνουν στο εξαιρετικό αυτό έργο, υπογράφουν τη σκηνοθεσία και την παραγωγή και μας μιλούν για τον μαγικό κόσμο του παιδικού θεάτρου αλλά και για τη διαχρονικότητα του Οδυσσεβάχ, που μετρά ήδη σχεδόν 40 χρόνια ζωής.

 

-Φώτη, τα παιδιά πιστεύεις πως είναι απαιτητικό κοινό;
Επικίνδυνο, θα τολμούσα χαριτολογώντας να πω, κι αυτό γιατί όταν δημιουργείς μια παράσταση για παιδιά, εύκολα μπορεί να παρασυρθείς και να κάνεις παιδιάστικα, παιδαριώδη και μωρουδίστικα καμώματα. Αυτό το σιχαίνομαι, το θεωρώ ανέντιμο. Είναι σαν να είναι πίσω απ' όλο αυτό ένας πανέξυπνος ενήλικας που κοροϊδεύει το παιδί. Ο νους και η ψυχή ενός παιδιού είναι κάτι απίστευτα σύνθετο και πλούσιο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να κάνει τους θεατές ευτυχισμένους, ώστε να τον αλλάξουν εκείνοι.


-Νίκο, πόσο σημαντικό θεωρείς το να μπορούν οι άνθρωποι-θεατές να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα;
Η έλλειψη συναισθημάτων δεν είναι «προνόμιο» ελληνικό. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής. Στερεύουμε. Μπορούμε να εκφράσουμε ό,τι μας έχει απομείνει από συναίσθημα μόνο μέσω πληκτρολογίου Νομίζουμε ότι με το να χαιρετάμε στο messenger, να ακολουθούμε και να κάνουμε like επικοινωνούμε. Η ψηφιακή επανάσταση έχει διαμορφώσει μια τεράστια αγορά επιθυμίας. Πρόκειται για μια συναλλαγή αμοιβαίας εξαπάτησης. Ιστορικά είναι γνωστό. Ποιος ξέρει, άλλωστε, να διαχειρίζεται τόση ελευθερία, χωρίς να γίνεται σκλάβος;


-Φώτη, γιατί πιστεύεις ότι ξεχωρίζει τόσα χρόνια ο Οδυσσεβάχ;
Στον Οδυσσεβάχ βρήκα ένα θέατρο που συγκινεί, μια ιστορία που συνεπαίρνει και θυμίζει στα παιδιά (τα μικρά και τα μεγάλα) πως αυτό που προέχει σε μια σκληρή και στείρα συναισθηματικά εποχή είναι η αγάπη! Προσπαθώ να καταφέρω με αγάπη να βιώσουν τα παιδιά τη θεατρική εμπειρία και να μπορέσουν να αφήσουν την καρδιά τους ελεύθερη και ανοιχτή για να νιώσουν τα μαγικά συναισθήματα που μας φέρνουν πιο κοντά στην αλήθεια, στον εαυτό μας και στη μαγεία της τέχνης που δημιουργεί ελπίδες και όνειρα.

 

Το παιδικό θέατρο εξάπτει τη φαντασία χωρίς να την εξαπατά, περισσότερο συγκινεί παρά ενθουσιάζει. Η τέχνη του θεάτρου είναι ένα εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή. Ένα όμορφο ταξίδι που όλοι εμείς και τα παιδιά μας αξίζουμε. Μακάρι αυτό το ταξίδι των θεατών να ξεκινά ή να συμπλέει με το δικό μας ταξίδι. Το φετινό ταξίδι του Οδυσσεβάχ!


Οδυσσεβάχ
Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου
Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος
Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος
Παίζουν οι: Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Φλάβιους Νεάγκου, Ήρα Δαμίγου, Ευθύμης Τζώρας και ο Φώτης Σπύρος

 

Info: Η παράσταση περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οδηγός Παιδιού