Ο ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ (Παναγιώτης Κυριακού) μόλις κυκλοφόρησε τον καινούριο του δίσκο με τίτλο Deca, 4 χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη Ελπίδα.

 

Πρόκειται για ένα concept άλμπουμ, κόντρα σε μια εποχή που δείχνει να ευνοεί την επιστροφή του single και την αποσπασματική ακρόαση στις streaming πλατφόρμες.


10 τραγούδια που θέλουν να πουν 10 ιστορίες και καταφέρνουν, στο φινάλε, να πουν μια μεγαλύτερη, μέσα από την οπτικοποίησή τους σε 10 βίντεο, σκηνοθετημένα από τον Κώστα Μάνδυλα.

 

Τα βίντεο λειτουργούν είτε αυτόνομα υποστηρίζοντας το θέμα κάθε τραγουδιού, είτε ως μια ταινία μεσαίου μήκους (κάτι περισσότερο από 40 λεπτά) που ενώνει τα κομμάτια του παζλ και φανερώνει τι είχε στο μυαλό του αυτή τη φορά ο ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ περνώντας στην επόμενη δημιουργική πίστα.

 

Deca: Το νέο άλμπουμ του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ οπτικοποιημένο σε μια ταινία μεσαίου μήκους


Πρόκειται για μια κυκλοφορία με αρκετό σασπένς, αφού από τις 26/3 και κάθε μέρα ένα ένα τα 10 κομμάτια παρουσιάστηκαν στο κανάλι του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ στο YouTube, συγκεντρώνοντας πολλά θετικά σχόλια και φτάνοντας στο #3 των Τάσεων του ελληνικού YouTube.


«Το "δέκα" ως αριθμός συμβολίζει πολλά πράγματα, κάποια πολύ συγκεκριμένα και κάποια αρκετά αφηρημένα στο μυαλό μου. Πάνω απ' όλα όμως συμβολίζει δέκα φόβους μου. Ότι αν καταφέρω να τους νικήσω, θα εξιλεωθώ και θα αναγεννηθώ απ' τις στάχτες μου. Αυτούς τους δέκα φόβους παρουσιάζουμε και στο βίντεο. Δεν το είχα αποφασίσει από πριν. Ποτέ δεν σκέφτομαι από πριν το θέμα των τραγουδιών μου. Γράφω τους πρώτους στίχους και μετά με πηγαίνει κάπου από μόνο του. Το ίδιο συνέβη και με το σενάριο της ταινίας. Στην πορεία είδα τη σύνδεση μεταξύ τους.»


Το Deca είναι μια ιδέα και παραγωγή του Red Bull και του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, την οποία υποστήριξαν η Honor, η Athens Hood Boycott και το Zulap Crew, αλλά και περισσότεροι από 50 φίλοι του Παναγιώτη που εμφανίστηκαν στα γυρίσματα.

 

Deca: Το νέο άλμπουμ του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ οπτικοποιημένο σε μια ταινία μεσαίου μήκους

 

Δες τη μουσική ταινία εδώ.

 

Deca | Track-by-track Breakdown (spoiler alert)


«Είναι εύκολο να υπάρξω»

Η ιστορία ενός πιτσιρικά που κανείς δεν του δίνει σημασία με αποτέλεσμα να πιστέψει πως είναι αόρατος. Υπάρχει σίγουρα κάτι αυτοαναφορικό εδώ.

 

Τα σχολικά μου χρόνια τα πέρασα μεταξύ Αθήνας και Ρόδου. Όταν επέστρεψα στη Αθήνα στην 3η γυμνασίου, ήταν δύσκολα τα πράγματα.

 

Έκανα μόνο έναν φίλο, τον Άβι, ένα παιδί απ'την Αλβανία. Ήμασταν οι δύο του περιθωρίου. Τα πράγματα άλλαξαν βέβαια στο λύκειο αλλά ήταν σκληρή χρονιά εκείνα.

 


«Η παλιά μηχανή»

Η ιστορία των τεσσάρων Βαπτιστών που συμβολίζουν την Ελευθερία, την Αιωνιότητα, τη Μουσική και το Πνεύμα.

 


«Τα παιδιά της νέα εποχής»

Η ιστορία μια συμπλοκής δύο συμμοριών. Αφορμή ένας ρουφιάνος, αιτία ένας έρωτας.

 


«Τα δύο δάχτυλα σε ειρήνη»

Ένας μοναχικός τύπος προετοιμάζεται για μια ακόμα ημέρα ρουτίνας. Ή μήπως όχι;

 


«Καλυψώ»

Η μπάλα ως μεταφορά μιας ανθρώπινης ψυχής που τρώει κλωτσιές, είτε μιλάμε για bullying, για ενδοοικογενειακή βία, ή γενικά για κάθε μορφή βίας.

 

Μία αναφορά στο σύστημα και την εκπαίδευση που δεχόμαστε και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για βία. Ο επιστάτης της προηγούμενης ιστορίας βρίσκει τον τρόπο να τη σταματήσει.

 


«Στάθμη»

Η ιστορία μιας χορεύτριας που περιμένει μάταια σε ένα εστιατόριο το αγόρι της. Ο ρόλος της κομβικός στην εξέλιξη της ιστορίας.

 

Η οπτικοποίηση τού πώς πηγαίνει κάποιος από τον απόλυτο ενθουσιασμό στην απόλυτη απογοήτευση.

 


«Θήτα κεφαλαίο»

Αντίστοιχα η ιστορία του φίλου της χορεύτριας και ο λόγος που δεν καταφέρνει να πάει στο ραντεβού τους και η αφορμή για τον καβγά του 3ου επεισοδίου.

 


«Ό,τι κάνεις άστο»

Το ατύχημα με το αυτοκίνητο. Ας μην πούμε περισσότερα.

 


«Μαύρα Άλογα»

Εδώ που καταλήγει ουσιαστικά η ιστορία, με τον πιτσιρικά-φύλακα άγγελο να έχει μαζέψει, με έναν συμβολικό τρόπο, όλους τους φόβους μου.

 


«Ανφάς»

Τίτλοι Τέλους.

 

 

Συντελεστές

Στίχοι/ Ερμηνεία: ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ

Μουσική: Α' Προβολή, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, Δημήτρης Χατζιλαζαρίδης, Ορέστης Μπενέκας, Δημήτρης Λαίνάς, Σωτήρης Τσιγαρίδας, Βασίλης Νιτσάκης, Δημήτρης Στεργίου, Βασίλης Βλαχάκος, Γίάννης Γαργαλάκος, Chron

Mixing / Mastering: DJ Micro at Bashment Studio & Λάμπρος Κριτσιμάς at Soundgarden studio

Σενάριο: Παναγιώτης Κυριακού / Γιώργος Σπηλιόπουλος

Σκηνοθεσία / Μοντάζ / Εκτέλεση Παραγωγής: Κώστας Μάνδυλας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Τσούνης, Κώστας Μάνδυλας

1ος Βοηθός Κάμερας: Στέφανος Κέκης

MUA / SFX: Κορίννα Τσακαρώνη

VFX: Τάσος Μπούγκης

Φωτογράφος: Αλέξανδρος Γρυμάνης

Σκιτσογράφος: Παναγιώτα Σιάπκα

Animation: Λευτέρης Παπούλιας (Maingraph)

Supporters: Honor, Athens Hood Boycott, Zulap

Παραγωγή: Red Bull – ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ

 

Deca: Το νέο άλμπουμ του ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ οπτικοποιημένο σε μια ταινία μεσαίου μήκους
Οδηγός Μουσικής