Με μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Μουσική εν “αιθρία”», που θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 20.30, εγκαινιάζει την τρίτη της καλλιτεχνική περίοδο η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών.

 

Ταυτόχρονα εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Μουσείο Μπενάκη και με δύο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και τον διεθνούς φήμης Αρχιμουσικό Μιχάλη Οικονόμου, ο οποίος θα έχει και τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας.

 

Πιστή στον ιδρυτικό της στόχο να μελετά και να αναδεικνύει το έργο των Ελλήνων δημιουργών, στρέφει αυτή τη φορά την προσοχή της σε ένα σημαντικό έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και Ακαδημαϊκού, Θόδωρου Αντωνίου. Το έργο «Κομμός Β», είναι μια θρηνωδία για συμφωνική ορχήστρα και ανήκει σε μια σειρά έργων με το ίδιο όνομα, που το καθένα έχει γραφτεί για διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων.

 

Το κύριο έργο του πρώτου μέρους της συναυλίας είναι το «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 73» του Carl Maria von Weber. Ο συνθέτης αυτός είναι ένας από τους εκπροσώπους του πρώιμου ρομαντισμού στη μουσική και συνέθεσε το δημοφιλέστατο αυτό κοντσέρτο το έτος 1811. Στο κοντσέρτο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Φιλαρμόνια ο κορυφαίος Έλληνας σολίστ και δεξιοτέχνης του κλαρινέτου, Σπύρος Μουρίκης.

 

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακούσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα, την «Δεύτερη Συμφωνία, σε Ρε μείζονα, έργο 73» του Johannes Brahms, σε πρώτη εκτέλεση από την Φιλαρμόνια. Η συμφωνία γράφτηκε το καλοκαίρι του 1877 σε ένα θέρετρο της Νότιας Αυστρίας και θεωρείται ένα από τα πιο φωτεινά και αισιόδοξα έργα του συνθέτη.

 

Πρόγραμμα

Θόδωρος Αντωνίου

Κομμός Β

Carl Maria von Weber

Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα αρ. 1, σε φα ελάσσονα, op. 73

Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Johannes Brahms

Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, op. 73

 

Info

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3453111

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, 20.30

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)