ΜΟΥΣΙΚΗ

Ejekt Festival

Μετά την εκστατική συναυλία τους πέρσι στο Tae Kwon Do, o Nick Cave και οι Bad Seeds έρχονται ξανά στην Αθήνα για να ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Ejekt Festival. Μαζί τους στο φεστιβάλ θα παίξει η ανερχόμενη βρετανική μπάντα Wolf Alice, ένα μείγμα grunge με dream-pop και shoegaze. Το line up συμπληρώνουν οι Editors, οι Protomartyr και ο Jack Heart.

23/6, Πλατεία Νερού, Φάληρο, 17:00, εισ.: από 50 ευρώ

 

 

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

 

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής με εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό. Η υπαίθρια συναυλία αρχίζει στις 20:00 με την Camerata Junior. Θα τη διαδεχτεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ στη συνέχεια η αθηναϊκή μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας» θα παρουσιάσει τη συναυλία «Α barca da fantasia» με μελωδίες και δημοφιλή τραγούδια από τη Μεσόγειο και την τσιγγάνικη παράδοση των Βαλκανίων.

 

Η βραδιά θα κλείσει με το σχήμα Γιάννα Βασιλείου and Band με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του 1960 αλλά και με επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα και της Έλα Φιτζέραλντ.

21/6, Μέγαρο Μουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Χίλτον, 17:00-23:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Cuckoo

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Cuckoo

 

Στη νέα του παράσταση-διάλεξη Cuckoo ο σκηνοθέτης και συνθέτης Γιάχα Κου επιχειρεί ένα ταξίδι στα τελευταία είκοσι χρόνια της ιστορίας της Νότιας Κορέας, ανοίγοντας έναν αστείο όσο και γλυκόπικρο διάλογο με τρεις νοήμονες, ομιλούσες μηχανές μαγειρέματος ρυζιού.

22-24/6, Πειραιώς 260, Αίθουσα Ε, 21:00, εισ.: 15-25 ευρώ

 

 

Τίμων ο Αθηναίος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Τίμων ο Αθηναίος στο Εθνικό Θέατρο.

 

Ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει στον Σαίξπηρ, σκηνοθετώντας το διαχρονικό κωμικοτραγικό έργο με θέμα τον άνθρωπο που χάνει την πίστη του στον άνθρωπο. Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., πίστευε στην καλοσύνη και στη γενναιοδωρία του είδους του.

 

Όταν όμως βρέθηκε ο ίδιος σε ανάγκη, η αλήθεια τού αποκαλύφθηκε. Το χρήμα είναι υπεράνω όλων. Οργισμένος και απογοητευμένος από την υποκρισία και το ψέμα, αποφασίζει να μείνει μακριά απ’ όλους για πάντα.

22-24/6, Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια, 21:00, εισ.: 10 ευρώ

 

 

ΧΟΡΟΣ

Οf ivory and flesh - statues also suffer

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Η χορογράφος Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας παρουσιάζει το έργο Οf ivory and flesh - statues also suffer.

 

Βραβευμένη με τον Αργυρό Λέοντα για τον Χορό στην Μπιενάλε της Βενετίας (2018), η χορογράφος Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά πέρσι με την παράσταση Βάκχες: πρελούδιο κάθαρσης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Φέτος παρουσιάζει στην Αθήνα ένα προγενέστερο έργο της, το οποίο εμπεριέχει επίσης σουρεαλισμό, ένταση, υποδόριο χιούμορ, την αίσθηση του αλλόκοτου και του ανοίκειου, στοιχεία που έκαναν τις Βάκχες να ξεχωρίσουν. 

24-25/6, Πειραιώς 260, Αίθουσα Η, Ταύρος, 21:00, εισ.: 15-25 ευρώ

 

 

ΠΑΡΤΙ

Art Athina x Hot Wheels Projects Party

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Latraac

 

H Art Athina, σε συνεργασία με τον νέο χώρο τέχνης Hot Wheels Projects, διοργανώνουν ένα πάρτι στον κήπο της οδού Λεωνίδου δίπλα στο μοναδικό skate bowl της Αθήνας. Τη μουσική θα διαλέγει ο Nolo Areolo.

21/6, Latraac, Λεωνίδου 63-65, 23:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Art Athina 2018

Καλοκαιρινή, μεγαλύτερη σε διάρκεια και με ενδιαφέρουσες καινοτομίες, η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, ξεκινά. Στη φετινή έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Ωδείο Αθηνών, συμμετέχουν 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Επίσης, πρώτη φορά η Art Athina αποκτά δικό της art residency, το Art Athina Workspace, και σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum θεσμοθετεί βραβείο αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε Έλληνα καλλιτέχνη που θα πάρει μέρος.

21-24/6, Ωδείο Αθηνών, λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17, Αθήνα, 12:00-21:00, εισ.: 5-8 ευρώ

 

 

Dries Verhoeven, Τοπία ενοχής/Guilty Landscapes, επεισόδιο 1

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Kevin McElvaney

 

Η συνεχής ροή ειδήσεων σε παντός είδους οθόνες μάς κάνει διαρκώς μάρτυρες σύνθετων καταστάσεων απ’ όλο τον πλανήτη. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με εικόνες φτώχειας και απόγνωσης, εικόνες που μας ταράζουν, εικόνες που μας ενοχλούν.

 

Η μεγάλης κλίμακας βίντεο-εγκατάσταση του Ολλανδού καλλιτέχνη εκθέτει το κοινό στη δυσάρεστη πραγματικότητα των εικόνων αυτών και διερευνά κατά πόσο είναι δυνατή μια προσωπική διασύνδεση μεταξύ αυτών που γίνονται θεατές τέτοιων εικόνων κι εκείνων που γίνονται θέαμα μέσα από αυτές.

24/6-3/7, ΕΜΣΤ, Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ), 14:00-19:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Greetings from Phitopia

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Phitopia

 

Ένα ταξίδι στο Βιετνάμ, στη χώρα των αντιθέσεων, έδωσε έμπνευση στο Phi Factor Photography Studio by Kostas K. και στον urban artist Antio’s ώστε να δημιουργήσουν την pop up έκθεση Phitopia.

 

Καθημερινές εικόνες μιας μακρινής πραγματικότητας με πρωταγωνιστές αληθινούς ανθρώπους και τροπικά μέρη που κατέγραψε ο φακός του Phi Factor συναντούν τους φανταστικούς χαρακτήρες του  Antio’s στον χώρο του καφέ-bar Papadalup.

21/6-21/7, Papadalup, Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, 10:00-02:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

DANCE

Π36: Orphx, ANFS, Kondaktor & 3.14

Οι Orphx, το ντουέτο από τον Καναδά με τους υπνωτιστικούς ρυθμούς, αυτό το Σάββατο στο Temple.

23/6, Temple Athens, Ιάκχου 17, 24:00, εισ.: 8-12 ευρώ

Οδηγός Μουσικής