Δεν γίνεται να ζεις στην Ελλάδα, να έχεις μια τυπική σχέση με το εγχώριο ραδιόφωνο και να μην έχεις πέσει έστω και μία φορά πάνω στη χαρακτηριστική, ζεστή και εθιστική μελωδία του «Way down we go». Πρόκειται για ένα από αυτά τα τραγούδια που ερωτεύτηκε ακαριαία το ελληνικό κοινό κι έτσι άρχισε να παίζεται σε playlists αμέτρητων ραδιοφωνικών σταθμών ήδη από τον χειμώνα του 2016, ενώ μέχρι και σήμερα ο απόηχός του δεν έχει σβήσει εντελώς.

 

Πίσω από αυτό κομμάτι-φαινόμενο βρίσκονται οι Ισλανδοί Kaleo και λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυτά είναι τα δέκα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτούς.

 

• Οι Kaleo δημιουργήθηκαν το 2012 στο Mosfellsbaer της Ισλανδίας, μια μικρή πόλη που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, του Ρέικιαβικ ‒για την ακρίβεια, ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο‒ από τους JJ Julius Son (κυρίως κιθάρα και στα φωνητικά), David Antonsson (ντραμς), Daniel Kristjansson (μπάσο) και Rubin Pollock (κιθάρα). Οι τρεις πρώτοι γνωρίζονταν από το δημοτικό, ενώ με τον Robin Pollock άρχισαν να κάνουν παρέα όταν δούλευαν μαζί σε έναν παιδικό σταθμό.

 

Έχοντας όλοι ως κοινό μουσικό υπόβαθρο τα delta blues, την αμερικανική folk, τη σόουλ και το κλασικό ροκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν τους Kaleo ‒ στα χαβανέζικα σημαίνει «ήχος» ή «φωνή». Για την επιλογή αυτή έχουν σχολιάσει πως «δεν έχουμε καμία σχέση με τη Χαβάη, ίσως μόνο το ότι έχει πολλά ηφαίστεια, σαν την Ισλανδία. Απλώς μας άρεσε εξαρχής το όνομα και μας κόλλησε».

 

Στη χώρα μας το «Way down we go» έπιασε κορυφή στα εγχώρια charts ενώ είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως το κομμάτι παρουσιάζει τρομερή αντοχή στον χρόνο, καθώς παραμένει στο Νο 12 των ελληνικών charts δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.

 

 

• Έδωσαν την πρώτη τους σημαντική συναυλία τον Νοέμβριο του 2012 στο Airwaves, ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ της χώρας τους. Το 2013 κυκλοφόρησαν το ομότιτλο ντεμπούτο τους, μέσα από το οποίο έγινε επιτυχία η ρομαντική μπαλάντα «Vor í Vaglaskógi» που σημαίνει «Άνοιξη στο Vaklaskogur» ‒ το όνομα προέρχεται από ένα δάσος της βόρειας Ισλανδίας.

 

Είναι ένα από τα ελάχιστα τραγούδια που έχουν γράψει στη μητρική τους γλώσσα και πρόκειται ουσιαστικά για μια διασκευή σε ένα κομμάτι των '60s, του οποίου οι στίχοι ανήκουν σε ένα ερωτικό ποίημα της εποχής. Το single αυτό άρχισε να παίζεται ασταμάτητα στα ερτζιανά της πατρίδας τους, ενώ έφτασε να ακούγεται μέχρι και στην ισλανδική τηλεοπτική σειρά μυστηρίου «Trapped», η οποία γνώρισε cult αποδοχή και εκτός συνόρων.

 

 

Kaleo - Vor í Vaglaskógi (με αγγλικούς υπότιτλους)

 

• Περαιτέρω ντόρος γύρω από το όνομά τους έγινε στα τέλη του 2014 με το single «All the pretty girls», το οποίο έκανε θραύση στο Spotify κι έφτασε μέχρι το Νο 9 των Adult Alternative Songs Charts του Billboard. Έναν χρόνο αργότερα, το γκρουπ υπέγραψε στον δισκογραφικό κολοσσό Atlantic και αποφάσισε να μετεγκατασταθεί στο αμερικανικό Νότο.

 

Με βάση το Όστιν του Tέξας άρχισαν να περιοδεύουν σε όλη τη χώρα και να επεκτείνουν τη φήμη τους με εμφανίσεις όπως αυτή στο φεστιβάλ SXSW του 2015, με το «Esquire» να τους συμπεριλαμβάνει στη συνέχεια στη λίστα με τις «40 μπάντες που πρέπει να ακούτε οπωσδήποτε σήμερα».

 

• Το επόμενο single ήταν αυτό που έμελλε να τους χαρίσει τη διεθνή αναγνώριση. Ο λόγος, φυσικά, για το «Way down we go», το οποίο έγινε χρυσό σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και στη Νότια Αφρική, ενώ κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των Alternative Songs και Rock Airplay Charts του Billboard.

 

Στη χώρα μας έπιασε επίσης κορυφή στα εγχώρια charts, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο shazamed κομμάτια των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως το κομμάτι παρουσιάζει τρομερή αντοχή στον χρόνο, καθώς παραμένει στο Νο 12 των ελληνικών charts δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.

 

Kaleo - Way down we go

 

• Το 2016 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο «A/B», το οποίο αποτελείται ουσιαστικά από τραγούδια που βρίσκονταν ήδη στο ντεμπούτο τους και μερικά ακόμη που είχαν κυκλοφορήσει ήδη ως singles.

 

Τα τραγούδια του δίσκου είναι μοιρασμένα με τη λογική ενός βινυλίου, με την πρώτη μεριά να συγκεντρώνει κυρίως εκρηκτικά blues - rock κομμάτια (όπως το «Way down we go») και τη δεύτερη να βασίζεται στη folk κληρονομιά, με μπαλάντες όπως το «I can't go on without you».

 

Το άλμπουμ γνώρισε σχετική επιτυχία, φτάνοντας στο Νο 2 των καναδικών charts και στο Νο 4 των Rock Albums του Billboard, ενώ οι κριτικές ήταν σε γενικές γραμμές ευνοϊκές, με εξαίρεση τα δύο αστεράκια της «Guardian», που σχολίασε πως «το άλμπουμ δεν περιέχει ούτε μία αυθεντικά πρωτότυπη ιδέα».

 

• Ο ραδιοφωνικά φιλικός ήχος των τραγουδιών τους είναι ιδανικός για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, διαφημίσεις και βιντεοπαιχνίδια. To «Way down we go» έχει χρησιμοποιηθεί στην ταινία «Collateral Beauty», στο τρέιλερ της ταινίας «Logan», στις σειρές «Lucifer», «Vampire Diaries» και «Riverdale» μεταξύ άλλων, στο βιντεοπαιχνίδι FIFA 16 και στη διαφήμιση της Boots UK.

 

Επιπλέον, το τραγούδι «No Good» είχε συμπεριληφθεί στο επίσημο σάουντρακ της μουσικόφιλης σειράς «Vinyl» του HBO, η οποία όμως ακυρώθηκε μετά την πρώτη της σεζόν.

 

Οι Kaleo είναι Ισλανδοί αλλά το όνομά τους στα χαβανέζικα σημαίνει «φωνή»
JJ Julius Son

 

• Το βίντεο του «Way down we go» έχει γυριστεί μέσα στο ισλανδικό ηφαίστειο Thrihnukagigur, που σημαίνει «ο κρατήρας των τριών κορυφών». Όπως έχει πει το γκρουπ, «ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολη θα ήταν η υλοποίηση της ιδέας, μέχρι που το επιχειρήσαμε. Έπρεπε να κατεβάσουμε εκατοντάδες μέτρα εύθραυστο και ακριβό υλικό, σε σημείο που κόντεψε να μας βγει η πλάτη. Ευτυχώς, είχαν βάλει ηλεκτρικό ρεύμα εκεί κάτω πριν από κάποια χρόνια, πράγμα που έκανε τα πάντα πιο εύκολα».

 

Τουλάχιστον άξιζε το κουβάλημα, καθώς το βίντεό τους έχει κάτι παραπάνω από 91 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

 

• Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την μπάντα είναι η εντυπωσιακή νοτιοαμερικάνικη προφορά των μελών της. Η εξήγηση; «Όταν ήμουν μικρός, ό,τι αμερικανικό παιζόταν στην τηλεόραση είχε ισλανδική μεταγλώττιση, οπότε αναζητούσα να δω ταινίες μέσα από δορυφορική σύνδεση. Έτσι έμαθα να μιλάω αγγλικά, μιμούμενος τις αυθεντικές προφορές. Ίσως, βέβαια, φταίνε και τα πολλά blues που άκουγα από τη συλλογή του πατέρα μου...» έχει δηλώσει ο frontman των Kaleo JJ Julius Son.

 

• Ένα «κουλό» γεγονός που συνδέεται με τους Kaleo αφορά τον Ισλανδό σταρ και παλαιστή Gunar Nelson, ο οποίος χρησιμοποιεί τραγούδια της μπάντας για προθέρμανση αλλά και την για την είσοδό του στο ρινγκ.

 

• Η μπάντα ήταν προγραμματισμένο να έρθει τέλη Ιουλίου στη χώρα μας, όμως λόγω ενός προβλήματος υγείας του JJ Julius Son οι συναυλίες μεταφέρθηκαν στη σημερινή ημερομηνία. Σε σχετική ανακοίνωσή του είχε ζητήσει συγγνώμη για την ακύρωση μεγάλου μέρους της καλοκαιρινής τους περιοδείας και υποσχέθηκε πως θα επέστρεφαν δριμύτεροι. Θα το διαπιστώσουμε και από κοντά.

 

Οι Kaleo είναι Ισλανδοί αλλά το όνομά τους στα χαβανέζικα σημαίνει «φωνή»
Ένα «κουλό» γεγονός που συνδέεται με τους Kaleo αφορά τον Ισλανδό σταρ και παλαιστή Gunar Nelson, ο οποίος χρησιμοποιεί τραγούδια της μπάντας για προθέρμανση αλλά και την για την είσοδό του στο ρινγκ.

 

Info:

Οι Kaleo παίζουν στο Piraeus 117 Academy την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου με είσοδο 28-32 ευρώ. Το live θα ανοίξει η Αngelika Dusk.

 

 

Οδηγός Μουσικής