Στο Μουσείο Μπενάκη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς το Μάρτιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος As One

LIFOTEAM 26.2.2016 | 11:15

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Marina Abramović Institute (MAI) παρουσιάζεται το πρόγραμμα με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει σκοπό να αναδείξει την performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.

 

Το πρόγραμμα As One θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) για διάστημα έξι εβδομάδων, και περιλαμβάνει τη Μέθοδο Abramović και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα performance και άυλης τέχνης. Οι δύο οργανισμοί θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα σύνολο εμπειριών και αφηγήσεων με τη βοήθεια του κοινού μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, συζητήσεις και διαλέξεις. Οι ομιλίες ξεκινούν στις 10 Μαρτίου με ομιλίες από τη Marina Abramović και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

 

Στο Μουσείο Μπενάκη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς το Μάρτιο

 

Η Μέθοδος Abramović είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović που αποτελούν μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα. Η Μέθοδος αντλεί υλικό από μια δεξαμενή εμπειριών και performances της δημιουργού τα τελευταία 40 χρόνια, και διυλίζεται σταδιακά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που σκοπό έχει τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού.

 

Η Μέθοδος βασίζεται στην ατομική και τη συλλογική συμμετοχή και αποτελεί μια βιωματική προσέγγιση στην άυλη τέχνη. Καθώς αποτελεί μια διαδικασία σε διαρκή διερεύνηση και διαμόρφωση από τη δημιουργό του, η συγκεκριμένη μορφή της Μεθόδου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την καλλιτέχνιδα σε βάθος χρόνου ανά τον κόσμο.

 

Παράλληλα, παρουσιάζεται ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που αποτελείται από διαφορετικές δράσεις, όπως performance, εργαστήρια και διαλέξεις. Θα συμμετάσχουν έλληνες καλλιτέχνες σε νέες αναθέσεις έργων, που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović και την επιμελητική ομάδα. Οι έλληνες καλλιτέχνες κατέθεσαν προτάσεις μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των έργων τους σε συνεργασία με το ΜΑΙ. Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό: οι καλλιτέχνες Rafael mAbdala και Jessica Goes, η Maria Herranz, η Amanda Coogan και η Kira O'Reilly.


Συνολικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τ ο έργο 25 καλλιτεχνών περίπου ενώ την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 20.15 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους Marina Abramović & Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

 

Στο Μουσείο Μπενάκη η Μαρίνα Αμπράμοβιτς το Μάρτιο


Το πρόγραμμα As One θα παρουσιαστεί σε όλους τους χώρους του Κτιρίου Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Για το σκοπό αυτό, το Μουσείο διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του ως εξής:

Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Σάββατο: 12.00 – 20.00
Παρασκευή: 12.00 – 22.00
Κυριακή: 10.00 – 18.00
Δευτέρα Κλειστά


Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
10 Μαρτίου – 24 Απριλίου 2016