A Cry For Freedom στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση του Martin Kippenberger από τις 10 Οκτωβρίου

** 9.10.2013 | 14:56

 

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματός του ΝΕΟΝ Διαδρομές, παρουσιάζει την έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Οκτωβρίου έως τις 26 Ιανουαρίου και έχει τίτλο  "Martin Kippenberger: A Cry For Freedom".

Περιλαμβάνει έργα του γερμανού καλλιτέχνη από τις συλλογές Δ. Δασκαλόπουλου και του Estate Martin Kippenberger, Galerie Gisela Capitain, Cologne, υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 36 έργα καθώς και ορισμένες ενότητες έργων, μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες, και εστιάζει στην ανθρωπιστική πλευρά ενός καλλιτέχνη που τάχθηκε στο αέναο κυνήγι της ελευθερίας της δημιουργικότητας και το προσωπικό κόστος που συνεπάγεται η εξερεύνηση αυτή.

 

 

Εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, η έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει  και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του,  με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους Κανόνες.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kippenberger ήταν ικανός για ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες!

 

 

Ο Martin Kippenberger εξαπέλυσε μιαν αδυσώπητη επίθεση ενάντια σε ό,τι μέχρι τότε συνιστούσε το έργο τέχνης, θέτοντάς τα όριά του υπό αμφισβήτηση σε όλα τα μέτωπα.

Τη σκληρότητα αυτής της επίθεσης μεγέθυνε η έμφυτη, ασυγκράτητη ορμή με την οποία διεκδικούσε την προσωπική του ελευθερία στην έκφραση του δημιουργικού οράματός του, συνθήκη από την οποία προκύπτει και ο συγκερασμός προσωπικής ζωής και καλλιτεχνικής δράσης σε ένα αδιαίρετο, συμπαγές και αμετάβλητο Gesamtkunstwerk (συνολικό έργο τέχνης).

 

 

Ο Martin Kippenberger και η δουλειά του μαρτυρούν σιωπηρά πως η ιδέα μιας τέχνης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, ιδέα που επανειλημμένα επικαλείται ο εικαστικός κόσμος εν είδει προσευχής σχεδόν, είναι πράγματι εφικτή. Ένα από τα πολλά όπλα που επιστράτευσε στην πολυμέτωπη επίθεσή του κατά των οχυρών της καλλιτεχνικής ορθοδοξίας ήταν η ενσωμάτωση του λάθους στη δημιουργική διαδικασία.

Θα καταπιαστεί με πολλά ζωγραφικά στυλ, συγκαλύπτοντας την υπογραφή του πίσω από το χιμαιρικό προσωπείο ενός περφόρμερ που ζωγραφίζει.

 

 

Ένα ακόμη όπλο από το οπλοστάσιο του Martin Kippenberger, το οποίο ο καλλιτέχνης έστρεψε ενάντια στους περιορισμούς που οι συμβάσεις θέτουν στην ελευθερία, ήταν και ο μηχανισμός του αστείου, που κατείχε κεντρική θέση τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη του.

 

 

Όπως ο ίδιος σχολίαζε: "Ύστερα ο πατέρας μου είπε πως αν ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, όφειλα να ανακαλύψω το προσωπικό μου ύφος. Και αυτό ήταν για μένα το δυσκολότερο. Κόλλησα στην προσπάθεια να ανακαλύψω το δικό μου ύφος, ώσπου αίφνης συνειδητοποίησα ότι η απουσία ύφους ήταν και αυτή ένα ύφος. Αυτό λοιπόν και έκανα. Και αυτό με απελευθέρωσε. Μην νοιάζεσαι για το ύφος, αλλά γι' αυτά που έχεις να πεις. Η εικόνα τους είναι διαφορετικό ζήτημα. Κάνε την προσπάθειά σου, δούλεψε σκληρά και μείνε όσο μπορείς πιστός σε σένα, στον εαυτό σου."

 

 

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες συζητήσεις και εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΕΟΝ Αφηγήσεις, με σκοπό να παρουσιαστεί το εύρος του έργου και της προσωπικότητας του Martin Kippenberger. Συγκεκριμένα:

- Η Josephine Von Perfall, ιστορικός τέχνης και συγγραφέας του βιβλίου "Kippenberger & Friends", θα μιλήσει για την κατανόηση του έργου του Kippenberger, στις 14 Νοεμβρίου.

 

 

- Η Susanne Kippenberger, νεότερη αδελφή του καλλιτέχνη, συγγραφέας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Berlin daily Der Taggespiegel, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, με αφορμή τη βιογραφία "Kippenberger: The artist and his families", στις 21 Νοεμβρίου.

- Στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Cycladic Late Night. Late exhibition opening θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ 'Kippenberger-The Film' (2005) του Jörg Kobel, πάνω στο έργο του καλλιτέχνη.

- Συζήτηση μεταξύ συγγραφέων και ψυχιάτρων, με αφορμή τη ζωή του Kippenberger, στις 9 Ιανουαρίου.

 

 

*****