Είναι τέτοια η έκπληξη κάθε φορά που ανακαλύπτεις στους καιρούς μας έναν ζωγράφο μιας παράδοσης που νόμιζες ότι έχει εκλείψει, που σε γεμίζει ευφορία και περιέργεια να δεις μέχρι που φτάνει, ή μάλλον σε ποιο βαθμό εξαντλείται, η διάθεση του να αποτυπώσει στον καμβά τις αναζητήσεις του και το προσωπικό του σύμπαν.


Ο Ανδριώτης ζωγράφος Γιώργος Σαλταφέρος που αυτό το διάστημα παρουσιάζει την έκθεση Just Andros στη γκαλερί genesis στο Κολωνάκι πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση καλλιτέχνη, αφοσιωμένου και παραδομένου στο métier του.


Ενός ανθρώπου που μετά από χρόνια σπουδών στην Αθήνα και μιας διαδρομής αναζητήσεων σε τόπους ανά την Ευρώπη, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το νησί του αναζητώντας προφανώς τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη ζωγραφική: τα πρώτα ερεθίσματα, τις πρώτες εικόνες, τα πρώτα χρώματα και το πρώτο φως.


Γιατί αν κάτι μας επιβάλλεται μέσα από τις εντυπωσιακές παραλλαγές των έργων του είναι ακριβώς οι εικόνες ενός τόπου θριαμβευτικού όπου η φύση μοιάζει να έχει αφεθεί στο έλεος του θεού. Ένα αξιοσημείωτο πάντρεμα γης, ουρανού και θάλασσας, ένας πρωτόγονος παράδεισος όπου ένας σιωπηρός μάρτυρας – οδοιπόρος διασχίζει και καταγράφει για να τον επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

 

Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros
Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros


Ένας εντυπωσιακός αριθμός από μελάνια, μαύρο πάνω σε λευκό, όπου έχουν αποτυπωθεί κυρίως οι ξερολιθιές, και μια σειρά από καμβάδες ζωγραφισμένοι με ακρυλικά χρώματα όπου τα χώματα, τα σπαρτά, το κίτρινο και το πράσινο της βλάστησης, το ασημογαλάζιο του χειμωνιάτικου ουρανού, το γκρίζο της θαλάσσιας απεραντοσύνης με τον επιβλητικό ορίζοντα, συνομιλούν με τη ματιά του ζωγράφου.


Συνάμα η ανθρώπινη παρουσία/απουσία που προδίδουν οι ξερολιθιές που στέκουν εκεί απροσδιόριστο αριθμό χρόνων, σαν να 'ναι αναπόσπαστη προέκταση της φύσης, σαν να βρίσκονται εκεί αιώνες συγκρατώντας σαν ραφές ενός γιγάντιου κοστουμιού το ερημικό τοπίο του απέραντου αγρότοπου του Κορθίου, αποτελούν το προσωπικό σύμπαν του Σαλταφέρου. Ενός σύμπαντος του οποίου γινόμαστε κοινωνοί μέσω της πεντακάθαρης και ολοφώτεινης τέχνης του.

 

Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros
Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros

 

Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros
Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros


Info
9/1- 1/2

Γιώργος Σαλταφέρος, Just Andros
Gallery Genesis, Χάρητος 35, 211 7100566
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 11:30 - 21:30, Τετάρτη & Σάββατο 11:30 - 15:30
Είσοδος ελεύθερη