Η γκαλερί-πολυχώρος TΗΕ ΒΟΧ ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό την προβολή και προώθηση των εφαρμοσμένων τεχνών. Από τότε έχει διοργανώσει εκθέσεις, διαλέξεις, workshops και παρουσιάσεις θεμάτων από το ευρύτερο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών και έχει εκθέσει το έργο προσωπικοτήτων με σημαντική επιρροή στις τέχνες και τα γράμματα, όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Θάνος Βελλούδιος.


Επειδή, όμως, ο σύγχρονος καλλιτέχνης επηρεάζεται πλέον από την ψηφιακή τέχνη, η ομάδα του THE ΒΟΧ και η συνεργάτις της κ. Φλωρεντία Οικονομίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εμπνεύστηκαν το Arts & Design Lab, ένα ψηφιακό πολυμεσικό εργαστήριο, στο πλαίσιο του οποίου το THE BOX συνεργάζεται με καθηγητές και φοιτητές από τον χώρο της ψηφιακής και της έντυπης τέχνης. Στόχος του είναι ο εμπλουτισμός της δημιουργικής καλλιτεχνικής διαδικασίας με έργα που προκύπτουν από τις αυξανόμενες δυνατότητες που παρέχουν στον δημιουργό τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.


Μια ομάδα εικαστικών και designers, στην οποία συμμετείχαν καθηγητές και φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Εικαστικών της ΑΣΚΤ και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία του Arts & Design Lab. Με κοινή θεματική το «ταξίδι», συνέθεσαν ένα ποικιλόμορφο σύνολο εικαστικών έργων, video-animation, ψηφιακών τυπωμάτων και design objects που παρουσιάζονται σε τρεις εκθέσεις με τίτλο «Το Ταξίδι / The journey» υπό την επιμέλεια της κ. Οικονομίδου.

 

 


Η ομάδα THE BOX συνεχίζει την καλλιτεχνική αναζήτηση, αφού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης του Θεσμικού Λόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και την κ. Κλεοπάτρα Λιακοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της πολιτιστικής οργάνωσης THEOREMA στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιήσουν μια σειρά δράσεων στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο με σκοπό τη διερεύνηση του «νεο-γκροτέσκου» ύφους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη και την ανάδειξη της κατηγορίας του «νεο-γκροτέσκου» σε ερμηνευτική κατηγορία της σύγχρονης πραγματικότητας.

 

Δορυλαίου 12, πλατεία Μαβίλη, 210 6463788, www.thebox-athens.org, FB: The BOX, Instagram: theboxathens

«Το Ταξίδι / The journey»: Ελευθέριος Βενιζέλος, Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ, THE BOX