Το «Not made for walking» είναι μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στα παπούτσια

Η κεραμίστρια Χριστίνα Μόραλη παρουσιάζει μια εγκατάσταση για την μόδα, τον καλλωπισμό και τον σύγχρονο πολιτισμό

The LiFO team, 30.5.2019 | 16:18

Η νέα έκθεση της κεραμίστριας Χριστίνας Μόραλη με τίτλο «Not made for walking» θα φιλοξενηθεί από 1η έως 30 Ιουνίου στο κτίριο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια» του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, σε επιμέλεια του κριτικού τέχνης Τάσου Κουτσουρή. 


Παπούτσια ανδρικά και γυναικεία, δερμάτινα, ψάθινα και πλαστικά, με ψηλές ή χαμηλές σόλες και τακούνια διάφορα, ενίοτε σε σχήμα καμπάνας, καινούργια ή φθαρμένα και παραμορφωμένα, αναπτύσσονται στοιβαγμένα σε σωρούς, τοποθετημένα πάνω στα κουτιά συσκευασίας, σε μαξιλάρια, ή ταξινομημένα εν σειρά σε προθήκες στο διατηρητέο κτίριο της Συλλογής Β.Καρέλια, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, που πραγματεύεται τον ελληνικό λαϊκό και αστικό πολιτισμό.


Συνθέτουν έτσι ένα σύνολο που παραπέμπει σε μνήμες παλαιότερων πρακτικών και συμπεριφορών σε σχέση με την απόκτηση και τη χρήση τους. Η αντικατάσταση των υλικών κατασκευής τους, του πηλού, του γύψου και της πορσελάνης αντί του δέρματος, των φυτικών ινών και του λάστιχου ή συνθετικού, καθιστούν τα αντικείμενα άκαμπτα, καθώς στερεοποιούνται, ενσωματώνοντας τα αποτυπώματα από την καθημερινή χρήση.


Οι εκδορές και τα τσακίσματα από το περπάτημα, το ξεχείλωμα και τα ζαρώματα αποδίδονται λεπτομερώς, ενώ με τις σύνθετες τεχνικές χρωματισμού αποκτούν μια πηγαία στιλπνότητα και υαλώδη υφή, ενίοτε μοιάζουν να καλύπτονται από το θαμπό, ρεμβώδες πέπλο του χρόνου.

 

Το «Not made for walking» είναι μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στα παπούτσια
Φωτο: Χριστόφορος Δουλγέρης


Η εικαστική εγκατάσταση εξελίσσεται ως μεταφορά για το σύγχρονο πολιτισμό με αναφορές και προεκτάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο είδος της ανθρώπινης ενδυμασίας, τη μόδα και τον καλλωπισμό και κατ΄ επέκταση τη σημαντικότητα της ατομικότητας.


Η Χριστίνα Μόραλη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Εσωτερική Διακόσμηση στο «Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο» (Σχολή Δοξιάδη) με καθηγητές τους Δημ. & Χαρ.Μυταρά , Γ.Γεωργιάδη κ.α. και Κεραμική στην Αγγλία στο «Hammersmith College of Art» του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα 20 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 30 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Το 1975 Βραβεύτηκε με έπαινο στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής ενώ το 1977 απέσπασε το Α' Βραβείο και το 1978 αντίστοιχα το Β' Βραβείο. Συμμετέχοντας το 2006 στην διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση «Cow parade», το έργο της διακρίθηκε και κυκλοφόρησε σε μικρογραφία διεθνώς και τα έσοδα διετέθησαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.