Η Μαρούλα Θεοφίλου είναι η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που διακρίθηκε μέσα από τον φετινό διαγωνισμό Absolut Creative Competition και που θα μας εκπροσωπήσει στον μεγάλο, παγκόσμιο διαγωνισμό που θα αναδείξει τον νέο διεθνή καλλιτεχνικό συνεργάτη της μάρκας.

 

Η Μαρούλα κατέκτησε την πρώτη θέση με το έργο της "Absolut Senses Sight" που αντικατοπτρίζει το όραμα της Absolut για ένα καλύτερο αύριο, σήμερα: ένα μάτι που περιβάλλεται από όλα τα χρώματα της ανθρώπινης επιδερμίδας, η ελεύθερη έκφραση μέσα από ένα μεγάφωνο, ένα φιλί ανεξαρτήτως φύλου και το ισότιμο άγγιγμα ανδρών και γυναικών.

 

Η Μαρούλα Θεοφίλου διεκδικεί πλέον την ευκαιρία να κατακτήσει την πρώτη θέση στον παγκόσμιο τελικό, ανάμεσα στους νικητές των 19 χωρών που συμμετείχαν, προσθέτοντας το όνομά της στη λίστα των πρωτοποριακών καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα η Absolut, όπως οι Keith Haring, Romero Britto, Arman Armand και Maurizio Cattelan.

 

Absolut Senses Sight: Δείτε το έργο της Μαρούλας Θεοφίλου που βραβεύτηκε στον φετινό Absolut Creative Competition

 

Στον παγκόσμιο τελικό που θα γίνει στην Σουηδία το Μάιο, θα συναντήσει καλλιτέχνες και καταξιωμένες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης από όλο τον κόσμο, και θα διεκδικήσει το μεγάλο έπαθλο των 20.000 € και της προβολής του έργου του σε εμβληματικό σημείο του εξωτερικού. Η Ελληνίδα καλλιτέχνης έχει όμως ήδη εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Absolut, που θα επενδύσει 3.000 € σε ενέργειες για την προώθηση της δουλειάς της.

 

«Εμπνέοντας μοναδικά τους καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες, η ABSOLUT κατόρθωσε να κινητοποιήσει Έλληνες δημιουργούς με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες συμμετοχές σε ένα άνευ προηγουμένου διαγωνισμό τέχνης. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που έληξε με μια τεράστια πρόκληση να επιλέξουμε τους φιναλίστ και τον τελικό νικητή από ένα σύνολο σημαντικών έργων. Ανάμεσα στα εκατοντάδες έργα ισάξιας δημιουργικότητας, πιστεύω πως η νικήτρια κατάφερε να κατανοήσει την επιτακτικότητα των αξιών της ABSOLUT και παράλληλα να αποτυπώσει τον παλμό της αθηναϊκής δημιουργικής σκηνής» ανέφερε εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ο Poka-Yio, Ιδρυτικός Διευθυντής της Athens Biennale & Αναπληρωτής Καθηγητής της ΑΣΚΤ.

 

Absolut Senses Sight: Δείτε το έργο της Μαρούλας Θεοφίλου που βραβεύτηκε στον φετινό Absolut Creative Competition

 

Η LiFO μίλησε με τη γεμάτη δημιουργικότητα και πάθος καλλιτέχνιδα και οι απαντήσεις της επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη φανταζόμασταν: η Τέχνη για να είναι καλή οφείλει να είναι πάντα συνδεδεμένη με την αλήθεια που ζούμε. Δείτε παρακάτω τι μας είπε η Μαρούλα Θεοφίλου:

 

— Ποια είναι η έµπνευση πίσω από το έργο σου για τον διαγωνισµό της ABSOLUT;

Αν αποδοµήσει κάποιος το ζητούµενο του θέµατος του διαγωνισµού, καταλήγει σε µία λέξη: «σεβασµός». Η έννοια αυτής της τόσο µεγάλης λέξης αποτελεί για εµένα την απόλυτη έµπνευση. Είναι αυτό που αν το βάλεις µπροστά από κάθε έργο, πράξη, απόφαση, κουβέντα, αλλάζει τα πάντα. Είναι αυτό που αν το εµφυτεύαµε όλοι στην καρδιά µας, µόνιµα και χωρίς αντιπερισπασµούς, θα αγγίζαµε το µεγαλείο...


— Πώς σε ενέπνευσε το DNA της ABSOLUT στο συγκεκριµένο έργο;

Η ταυτότητα της ABSOLUT είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την Τέχνη και τα δυνατά θέµατα που στοχεύει. Είναι από µόνη της έµπνευση για να προχωρήσεις και να καταφέρεις να δηµιουργήσεις το επόµενο εικαστικό που θα µπορέσει να αγγίξει τους θεατές του.

 

Absolut Senses Sight: Δείτε το έργο της Μαρούλας Θεοφίλου που βραβεύτηκε στον φετινό Absolut Creative Competition


— Πώς είναι η ζωή µιας καλλιτέχνιδας στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη και πόσο σηµαντικό είναι να υπάρχουν πρωτοβουλίες που τους στηρίζουν;

Η Θεσσαλονίκη είναι µία πόλη που βγάζει πολλούς και διαφορετικούς σχεδιαστές ή καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι παρ'όλα αυτά εξαιρετικά σηµαντικό να δίνονται τέτοιες ευκαιρίες, ειδικά από εταιρίες παγκόσµιας εµβέλειας, ώστε να αναδεικνύονται ακόµα περισσότεροι καλλιτέχνες και να ακούγονται ακόµα περισσότερες «φωνές».


— Ποια ήταν τα δικά σου αγαπηµένα έργα, ανάµεσα στους φιναλίστ του διαγωνισµού;

Ξεχώρισα από την αρχή τη δουλειά του Χαδούλη, που ήταν στους 50 φιναλίστ. Ένα πολύ ενδιαφέρον κολάζ. Επίσης µου άρεσε του Κολοβού.


— Πώς αισθάνεσαι που είσαι η νικήτρια του διαγωνισµού και που το έργο σου θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα;

Είναι απίστευτο. Κυριολεκτικά από την ανακοίνωση και πέρα, νιώθω πληµµυρισµένη από χαρά! Σαν να είναι συνεχόµενα Χριστούγεννα εκτός εποχής.

  

Absolut Senses Sight: Δείτε το έργο της Μαρούλας Θεοφίλου που βραβεύτηκε στον φετινό Absolut Creative Competition

 

Η LiFO θα ακολουθήσει τη Μαρούλα στο ταξίδι της στη Στοκχόλμη, για τον μεγάλο διεθνή τελικό του Absolut Creative Competition! Μείνετε συντονισμένοι για να συμμετάσχετε και εσείς στη μεγάλη γιορτή της Τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός