Στο σπίτι του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη στη Δάφνη, όπου στεγάζεται το Μουσείο Μπουζιάνη, εγκαινιάζεται η πρώτη πράξη της έκθεσης «Αληθινά Έργα», με πίνακες που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό τα τελευταία 40 χρόνια ή παρουσιάζονται για πρώτη φορά.


Η έκθεση αποτελεί προπομπό των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τον θάνατό του, το 1959, και αφετηρία των επετειακών εκδηλώσεων και δρώμενων που θα καλύψουν το έτος 2019.


Η έρευνα του Μουσείου για τον μεγαλύτερο εξπρεσιονιστή της Ελλάδας θα αποκαλύψει από τη 17η Οκτωβρίου έως και την 30ή Νοεμβρίου στο κοινό δύο πρώιμα πορτρέτα και ένα πρωτοεμφανιζόμενο τοπίο, πέντε σημαντικότατες ελαιογραφίες της ύστερης περιόδου, δύο ακουαρέλες και δώδεκα σπάνια σχέδια.


Ο Μπουζιάνης είχε αναφέρει ως προς το αποτέλεσμα της ζωγραφικής του: «Το θέμα δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωγραφική. Εκείνο που βαραίνει είναι το τι θα βγάλεις από το θέμα. Προέχει πάντα το αποτέλεσμα. Άνθρωπος, ζώο, αντικείμενο, όλα μιλούν σε εκείνον που ξέρει να ακούει. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα δεις, αλλά πιο πολύ το πώς θα ζήσεις μέσα σου μια οποιαδήποτε φόρμα.

 

Έργα του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό


Στο έργο μου συνεργάζεται το αίσθημα (ένστικτο) και η νόηση, αν και το αίσθημα νομίζω ότι πρέπει να προηγείται. Τυχαία τίποτε δεν γίνεται. Η αρμονική συνεργασία των δύο αυτών βασικών στοιχείων δημιουργεί το αληθινό έργο».


Την έκθεση, επιμελήτρια της οποίας είναι η κα Ελένη Κυπραίου, θα συνοδεύει κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

 

Έργα του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό


Info

Αληθινά Έργα

Μουσείο Μπουζιάνη (Γιώργου Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη) 

Διάρκεια έκθεσης: 17 Οκτωβρίου 2018 - 30 Νοεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τετάρτη: 9.00-14.00 / Πέμπτη-Κυριακή 11.00-19.00 / Δευτέρα και Τρίτη κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός