Το Φεστιβάλ Συνοικισμός, ο πρώτος νέος θεσμός της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ξεκινά στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 του μήνα φιλοξενόντας πλήθος εκδηλώσεων.

 

Ο Συνοικισμός της Ελευσίνας δημιουργήθηκε το 1924 – 25, για να στεγάσει τους 2500 περίπου πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη το 1922 και τα επόμενα χρόνια με τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που ακολούθησαν.

 

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να μετατρέψει αυτή την ιστορική, αλλά άγνωστη περιοχή της Ελευσίνας, σε τόπο συνάντησης, προβληματισμού και ανταλλαγής γύρω από σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα της εποχής μας με κύριο όχημα τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.  

 

«Τα έργα του Φεστιβάλ προσκαλούν τον επισκέπτη σε μια βιωματική εμπειρία, που λαμβάνει χώρα όχι σε συμβατικούς πολιτιστικούς χώρους, αλλά σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της περιοχής. Το Φεστιβάλ επενδύει σε πρωτότυπα site specific έργα, που αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ιστορίες των ανθρώπων και όψεις της περιοχής αλλά και σε μακροχρόνια residencies, που προσφέρουν στους καλλιτέχνες αλλά και στους κατοίκους τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να γνωριστούν και εν τέλει να συνυπάρξουν.

 

Ήδη, στη φετινή έκδοση συμμετέχουν δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι δουλεύουν με την Ελευσίνα 2021 σε πολυετή βάση, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η Γιολάντα Μαρκοπούλου», αναφέρει η Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.  

 

Θεματικά, η φετινή πρώτη έκδοση επικεντρώνεται στο προσφυγικό, ένα κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα της εποχής μας, που είναι ταυτόχρονα η βάση της συλλογικής μνήμης του Συνοικισμού.  

 

Συνοικισμός, Φωτο: Πέτρος Χυτήρης
Συνοικισμός, Φωτο: Πέτρος Χυτήρης

 

Το πρόγραμμα ξεκινά με τις Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2, ένα καλωσόρισμα στο Συνοικισμό από τους ίδιους τους κατοίκους, προϊόν συνεργασίας του Ευριπίδη Λασκαρίδη με το Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας.

 

Στη συνέχεια, η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η ομάδα Station Athens με τους Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, , Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ φέρνουν στιγμιότυπα της ζωής τους από την Τεχεράνη, το Μπαγκλαντές, την Καμπούλ, το Καράτσι και την Αθήνα στα σπίτια και τους δρόμους του Συνοικισμού στη site-specific παράσταση Ε_ΦΥΓΑ.

 

Από την άλλη όχθη της Μεσογείου, το Λίβανο,  η Τάνια Ελ Κουρί, εξέχουσα περίπτωση της σύγχρονης Live Art, δημιουργεί μία ιδιότυπη συνάντηση ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και ένα θεατή, με τίτλο Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα.

 

Επίσης από το Λίβανο, οι Dictaphone Group παρουσιάζoυν τη βιωματική εγκατάσταση Ιστορίες Καταφυγίου, που στηρίζεται σε τρία βίντεο που δημιούργησαν σε συνεργασία με μία ομάδα Σύρων προσφύγων στο Μόναχο.

 

Τέλος, τη θεματική του προσφυγικού ολοκληρώνει η έκθεση του Ιταλού εικαστικού Alfredo Romano ΣΧΙΣΜΕΣ – ΣΥΡΡΑΦΕΣ, Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού.

 

Η εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση “Φωτοσύναξη” της ομάδας Beforelight, έρχεται να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του.

 

Διαδρομές στις Ρίζες: Η έναρξη του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ένα καλωσόρισμα από τους ίδιους τους κατοίκους στα σοκάκια και τα σπίτια της γειτονιάς.
Διαδρομές στις Ρίζες: Η έναρξη του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ένα καλωσόρισμα από τους ίδιους τους κατοίκους στα σοκάκια και τα σπίτια της γειτονιάς.

 

Εδώ η Λένα Κιτσοπούλου και οι συνεργάτες της προσκαλούν το κοινό σε μια βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ενώ κάθε απόγευμα πραγματοποιείται το Καφενείο η Β(β)ουλή, μια σειρά συζητήσεων με τη συμμετοχή θεωρητικών από διάφορους χώρους και κατοίκων του Συνοικισμού, που επιμελήθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά.

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με μια σειρά παράλληλων δράσεων όπως εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, περιπάτους στο Συνοικισμό, επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατών Ελευσίνας, συναυλίες στην Πλατεία Λαού με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και το πρότζεκτ Home New Home, μία σειρά ντοκυμαντέρ που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη και αφηγούνται τις προσωπικές ιστορίες αυτών των ανθρώπων.

 

Πρόγραμμα

Διαδρομές στις Ρίζες #2 // Routes On Roots #2 - Ελευσίνα

Ευριπίδης Λασκαρίδης & Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας

Βιωματικός περίπατος

 

Η έναρξη του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ένα καλωσόρισμα από τους ίδιους τους κατοίκους στα σοκάκια και τα σπίτια της γειτονιάς και μια πρώτη γνωριμία με τους ίδιους, τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τις συνήθειές τους.

 

15 Ιουνίου

Ώρα: 19:00

Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

Ε_ΦΥΓΑ - Ελευσίνα

Γιολάντα Μαρκοπούλου & Ομάδα Station Athens

Site - specific Παράσταση

 

Από φυγάδες του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, τα μέλη της ομάδας Station Athens μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Αφηγούνται προσωπικές ιστορίες, μοιράζονται μνήμες και αντικείμενα, εκθέτουν ντοκουμέντα και φωτογραφίες από την ζωή στις πατρίδες τους. Φωνάζουν. Τραγουδούν. Μιλούν στο skype. Εργάζονται. Μαθαίνουν ελληνικά. Και όλα αυτά μέσα από τη θεατρική πράξη.

 

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 και ώρα εκκίνησης 20:21

Σάββατο 16, Κυριακή 17, Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουνίου και ώρες εκκίνησης 20:21 & 22:00

 

Σημείο Εκκίνησης: Family

Διεύθυνση: Θειρών 17, Ελευσίνα

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

Φωτοσύναξη - Ελευσίνα

Βeforelight

Site-specific Εγκατάσταση

 

Η εφήμερη φωτιστική εγκατάσταση “Φωτοσύναξη” έρχεται να «ταράξει» αισθητικά το άδειο οικόπεδο επί της οδού Δαρδανελίων και να το επανατοποθετήσει ως ένα ευέλικτο κέντρο συνάθροισης στο χάρτη της Ελευσίνας, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών του.

 

Στόχος της εγκατάστασης είναι η δημιουργία  ενός βιωματικού χώρου, λειτουργικού τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, που προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο και να αλληλεπιδράσει με την εγκατάσταση. Ενός πυρήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ όπου η/ο κάθε επισκέπτρια/ης του φεστιβάλ ή κάτοικος της γειτονιάς να μπορεί να τον χρησιμοποιήσει προσαρμόζοντάς τον, είτε πρόκειται για απλή στάση, είτε για συμμετοχή στις συζητήσεις, είτε για απλή καθημερινή κουβέντα, ανάπαυση και διασκέδαση.

 

15-24 Ιουνίου 2018

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Ε_ΦΥΓΑ, Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή
Ε_ΦΥΓΑ, Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή

 

Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα - Λονδίνο / Βηρυτός

Τάνια Ελ Κουρί

Βιωματική Περφόρμανς

 

H βιωματική περφόρμανς Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε ένα θεατή και ένα πρόσφυγα μέσα από ένα τοίχο. Τα χέρια τους αγγίζονται χωρίς να βλέπει ο ένας τον άλλον. Ο πρόσφυγας σημαδεύει το θεατή, ζωγραφίζοντας το χέρι του. Ο θεατής ακούει όσους αμφισβήτησαν πρόσφατα τις διακρίσεις των συνόρων. Το σημάδι μπορεί να διατηρηθεί ή να ξεπλυθεί με νερό.

 

Η Τάνια Ελ Κουρί ανέθεσε στον μουσικό και street art καλλιτέχνη Μπάζελ Ζαράα, γεννημένο στη Συρία από οικογένεια Παλαιστινίων προσφύγων, να ηχογραφήσει ένα ραπ τραγούδι εμπνευσμένο από το ταξίδι που έκαναν οι αδελφές του από τη Δαμασκό στη Σουηδία. Μέσω της αφής και του ήχου, αυτή η εξ επαφής συνάντηση διερευνά την έννοια της συμπόνιας, το κατά πόσο μπορούμε να «νιώσουμε» κυριολεκτικά έναν πρόσφυγα για να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει στη ζωή των ανθρώπων η γεωγραφική διάκριση των συνόρων.

 

Παράσταση για έναν θεατή με τον Μπάζελ Ζαραά

Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρες 17:30-22:30. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου, ώρες 11:00 - 13:00 & 18:00 - 21:00.

Σημείο Εκκίνησης: Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

Ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου. Τα δελτία εισόδου διατίθενται από το Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός μισή ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ή με τηλεφωνική κράτηση από Δευτέρα έως Παρασκευή 13:00-15:00 στο τηλέφωνο 210 5547646.

 

Οι Ιστορίες Καταφυγίου είναι μια συναρπαστική  βιωματική εγκατάσταση. Το κοινό και οι περαστικοί καλούνται να ξαπλώσουν σε μεταλλικές κουκέτες και να παρακολουθήσουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τους αιτούντες άσυλο.
Οι Ιστορίες Καταφυγίου είναι μια συναρπαστική βιωματική εγκατάσταση. Το κοινό και οι περαστικοί καλούνται να ξαπλώσουν σε μεταλλικές κουκέτες και να παρακολουθήσουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τους αιτούντες άσυλο.

 

Ιστορίες Καταφυγίου - Μόναχο / Βηρυτός

Dictaphone Group

Βιωματική Εγκατάσταση

 

Η Τάνια Ελ Κουρί και η Πέτρα Σερχάλ από την ομάδα Dictaphone Group συνεργάστηκαν με μια ομάδα Σύρων προσφύγων που έφθασαν πρόσφατα στο Μόναχο. Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες/συνεργάτες έδωσαν μια κάμερα για μια ημέρα με μοναδική οδηγία να κινηματογραφήσουν την καθημερινότητά τους στο Μόναχο και τα αγαπημένα τους σημεία στην πόλη. Μαζί έκαναν ένα βίντεο που παρουσιάστηκε σε δημόσιο χώρο της πόλης.

 

Και οι τρεις είχαν πληρώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για να μπουν λαθραία στη Γερμανία. Επέζησαν από εμπειρίες που πλησίασαν τον θάνατο. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στη Συρία και εγκατέλειψε τη χώρα με ένα πλοίο που βούλιαξε και του οποίου οι μισοί επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.

 

Κάποιος από αυτούς έπρεπε να πάει πεζός από τη Συρία ως την Τουρκία. Περπατούσε επί ώρες αδιάκοπα, κρατώντας μαζί παιδιά, έναν άλλο νεαρό συγγενή που πάλευε με τον καρκίνο και χωρίς να έχει νερό. Οι λαθρέμποροι τους εξαπάτησαν όλους. Τους είπαν ψέματα, άλλαξαν ξαφνικά τα σχέδια και τους άφησαν πίσω, χωρίς να δίνουν ποτέ προτεραιότητα στην ασφάλειά τους.

 

Οι Ιστορίες Καταφυγίου είναι μια συναρπαστική  βιωματική εγκατάσταση. Το κοινό και οι περαστικοί καλούνται να ξαπλώσουν σε μεταλλικές κουκέτες και να παρακολουθήσουν τα βίντεο που τραβήχτηκαν από τους αιτούντες άσυλο.

 

Παρασκευή 15 Ιουνίου έως και Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 17:00-21:00. Εκτός από την Κυριακή 17 Ιουνίου και την Κυριακή 24 Ιουνίου, ώρες 11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00.

Χώρος: 3ο Δημοτικό Ελευσίνα

Διεύθυνση: Δαρδανελίων 85, Ελευσίνα

 

Στην Ελευσίνα Μια Φορά

Λένα Κιτσοπούλου

Ρεμπέτικα & Λαϊκά

 

Τραγούδι: Λένα Κιτσοπούλου

Μπουζούκι: Γιώργος Πετρούδης

Κιθάρα: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Ακορντεόν: Δημήτρης Παπαδάμης

 

Τρίτη 19 Ιουνίου

Ώρα: 20:21

Σημείο: Ιnfo Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός

Διεύθυνση: Συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου, Ελευσίνα

 

H βιωματική περφόρμανς Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε ένα θεατή και ένα πρόσφυγα μέσα από ένα τοίχο.
H βιωματική περφόρμανς Ως Εκεί Που Φτάνουν Τα Δακτυλικά Μου Αποτυπώματα είναι μια συνάντηση ανάμεσα σε ένα θεατή και ένα πρόσφυγα μέσα από ένα τοίχο.

 

ΣΧΙΣΜΕΣ- ΣΥΡΡΑΦΕΣ

Η αιωνιότητα είναι το αντίθετο του αφανισμού

Alfredo Romano

Εικαστική Έκθεση

 

O Ιταλός καλλιτέχνης Αλφρέντο Ρομάνο καλείται να διαμορφώσει μια νέα συνείδηση γύρω από τον Άλλον: το μετανάστη, τον πρόσφυγα, το διαφορετικό. Μέσα από νέα έργα που γεννήθηκαν με την επίσκεψη του στην Ελευσίνα και παλαιότερα έργα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί με αφορμή την έκθεση “Angelis suis mandavit de te” στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, εστιάζει στο δράμα της μετανάστευσης, της απώλειας και της πείνας, το οποίο είναι συνυφασμένο με το μεσογειακό πολιτισμό.

 

Ο Ρομάνο αναμοχλεύει το τραύμα, τον πόνο, τη μνήμη του ξεριζωμού και μας παραπέμπει αναπόφευκτα στη σημερινή μεταναστευτική κρίση. Η μετανάστευση και η ετερότητα είναι έννοιες που ταυτίζονται με το  ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν της Ελευσίνας και απαντούν στον προβληματισμό της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ Συνοικισμός.

 

Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας:

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 23 Ιουνίου 2018 μετά τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το καλοκαίρι η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από τις 20 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου. Οι ώρες λειτουργίας εκτός εγκαινίων είναι οι εξής: Tρίτη έως Παρασκευή 10:00 -13:00, απόγευμα Τρίτη έως Παρασκευή 17:00 -20:00 , Σάββατο 11:00 -16:00, Kυριακή 11:00 - 14:00.

 

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος

Διεύθυνση: 1η είσοδος: Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας και 2η είσοδος: Χαριλάου 48- Παραλία Ελευσίνας

 

Καφενείο Η B(β)ουλή

Ένα σημείο συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, όπου θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συζητήσεων,  με τρόπο συμμετοχικό που θα δίνει το λόγο σε όλες τις απόψεις.

 

Ο ανοιχτός διάλογος για τη  συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης, τον κόσμο της εργασίας, την  επιμέλεια του εαυτού, την εκπαίδευση, την προσφυγική εμπειρία που θα αφηγηθούν οι νέοι πρόσφυγες σε πρώτο πρόσωπο, την «απόστασή» μας  από τα αρχαία μνημεία,  αλλά και μια στάση στις γραμμές του τρένου, μαζί με τις  εκδηλώσεις των καλλιτεχνών και το φαγητό που θα μοιραστούμε είναι όλα όσα καλούμαστε να βιώσουμε στο Καφενείο Η Β(βουλή).

 

16/06 Συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης

18/06 Η προσφυγική εμπειρία σε πρώτο πρόσωπο

19/06 Ο κόσμος της εργασίας στον Συνοικισμό

20/06 Εκπαιδευτικός: παραγωγός του μέλλοντος 

21/06 Η επιμέλεια του εαυτού

22/06 Συνοικισμός: περιοχή «αμιγούς» κατοικίας;

23/06 Τα "αρχαία" δίπλα μας

 

Info

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Συνοικισμός είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα δελτία εισόδου από το Info Point - Καφενείο του Φεστιβάλ Συνοικισμός.

Κρατήσεις θέσεων: ηλεκτρονικά με email στο reservations@eleusis2021.eu & τηλεφωνικά στο 210 5547656, Δευτέρα - Παρασκευή 13:00 - 15:00.

 

Πρόσβαση:

ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο»)

Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα - Αγία Μαρίνα

Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς - Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς - Ελευσίνα

Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα)

 

Πούλμαν:

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συνοικισμός μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με πούλμαν για την επιστροφή σας στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση.

Σημείο Εκκίνησης: Πάρκινγκ στη συμβολή Πίνδου και Γυφτέα, Ελευσίνα

Δευτέρα - Πέμπτη & Κυριακή και ώρα 12 π.μ: Αναχώρηση με πούλμαν για τον σταθμό του μετρό Αγ. Μαρίνα                                                                                

Παρασκευή & Σάββατο και ώρα 1 π.μ: Αναχώρηση με πούλμαν για τον Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο