«Tempo Forte»: Η Αθήνα φιλοξενεί έναν πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας

Εκθέσεις, διαλέξεις, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις και πλήθος εκδηλώσεων μέχρι τον Ιούνιο σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας

Με ένα λογότυπο που δημιούργησαν τα παιδιά του δημοτικού της Ιταλικής Σχολής και δείχνει δύο χέρια να ετοιμάζονται να ενωθούν, μια συμβολική χειρονομία κοινής προσπάθειας, επικυρώνεται και ξεκινάει η πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας «Tempo Forte», ένας διάλογος πολιτισμού μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018.

 

Τον προγραμματισμό, που θα διαρκέσει ολόκληρο το έτος και θα διευρυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα, παρουσίασε ο Ιταλός πρέσβης Εφίζιο Λουίτζι Μάρας σε εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, καλωσορίζοντάς μας στην πρεσβεία: «Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε μια νέα ώθηση σε όλα εκείνα που μας συνδέουν και μας αφορούν, τόσο σε πολιτικό και οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

 

Και ο πολιτισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, καθώς στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία η ιδιαίτερη ταυτότητα που προσδίδει αποτελεί ανάγκη».

 

«Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε μια νέα ώθηση σε όλα εκείνα που μας συνδέουν και μας αφορούν, τόσο σε πολιτικό και οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Και ο πολιτισμός αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, καθώς στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία η ιδιαίτερη ταυτότητα που προσδίδει αποτελεί ανάγκη».


Αναφερόμενος στη συνάντηση κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2017, την πρώτη στη σύγχρονη εποχή από την ενοποίηση της Ιταλίας, υπογράμμισε τη δέσμευση των δύο εταίρων να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους, και μάλιστα με αιχμή του δόρατος τον πολιτισμό.

 

Έτσι, το «Tempo Forte» (μουσικός όρος που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση) είναι ένα πρόγραμμα που προέκυψε από αυτήν τη συμφωνία και καταστρώθηκε μέσα από τη συνεργασία προσωπικοτήτων και φορέων πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας.


Προπομπό αυτών των εκδηλώσεων αποτελούν η έκθεση «Precious: Discover the value of waste» που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας με εκθέσεις του Ιταλού designer Valentino Marengo και της Ελληνίδας designer Έρσης Κρούσκα, το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα, μέσω του οποίου πολυάριθμοι φοιτητές επισκέφτηκαν τον τόπο όπου άκμασε η φιλοσοφία για να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελλάδα, η σειρά προβολών πέντε παραστάσεων όπερας του Βέρντι στο Ιταλικό Ινστιτούτο (12-26 Μαρτίου) κ.ά.

 

 

«Tempo Forte»: Η Αθήνα φιλοξενεί έναν πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας
Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας


Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του «Εαρινού Προγράμματος», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι με 20 ταινίες του που θα παιχτούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (3-6 Μαΐου), όπου η Ιταλία θα δώσει το παρών με την επίσκεψη του συγγραφέα Κάρλο Λουκαρέλι και του μεταφραστή και εκδότη Νίκολα Κροτσέτι, έχει σημασία να κατανοήσουμε τις στενές και διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και πολιτισμών.

 

Η κοινή τους πορεία, άλλωστε, ήταν εκείνη που υπογραμμίστηκε στη συνεργασία της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

 

Να σημειώσουμε ότι η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή οργανώνει σειρά διαλέξεων με ευρύ φάσμα θεμάτων, που ξεκινάει από τους κλασικούς χρόνους και φτάνει μέχρι τις σχέσεις της Ελλάδας με τους κατακτητές της.


Η επίσημη τελετή έναρξης του Tempo Forte, όπου θα παρουσιαστεί το «Εαρινό Πρόγραμμα», ένα εποχικό ημερολόγιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, όπως και η έκδοση «Μικρό αφιέρωμα στον Mario Vitti» (πρακτικά της ημερίδας του Μουσείου Μπενάκη, Δεκέμβριος 2016) αλλά και του ιταλικού περιοδικού «Periptero», έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2018, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

 

Tempo Forte - Εαρινό Πρόγραμμα 2018

Διάλογοι περί Ελληνικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Επιγραφικής

20 Φεβρουαρίου - 9 Μαΐου, Βενετία – Κύκλος Διαλέξεων στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ca' Foscari

 

Έλληνες & Ξένοι (Greeks & Aliens)

15 Μαρτίου - 31 Μαΐου, Aθήνα – Σειρά Διαλέξεων στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών για τη διαχρονική σύνδεση ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες και τους ξένους, τους παλιννοστούντες, τους μετανάστες και τους κατακτητές από τον Ωκεανό μέχρι την Περσία, από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αίγυπτο. Θεματολογικά στρέφεται γύρω από την οικονομία και το εμπόριο, την κοινωνία και τον πολιτισμό, την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, ακολουθώντας την ανακάλυψη, τη διάδοση, την απώλεια και τη διατήρηση των παραδόσεων.

 

Φωτογραφική έκθεση «Περιήγηση στην τελειότητα» του Paolo Morello

28 Μαρτίου - 6 Μαΐου, Κέρκυρα – Έκθεση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας

 

Διάλεξη του Θανάση Βαλτινού στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Διασταύρωση Πολιτισμών»

7 Απριλίου, Βενετία – Διάλεξη του διάσημου συγγραφέα και διανοητή στο Ίδρυμα Querini Stampalia.

 

Ελληνοϊταλικό Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών

13-16 Απριλίου στην Τεχνόπολη, Αθήνα – Πέντε ημέρες γεμάτες σινεμά, θέατρο, κλασικές γλώσσες, χορό, μόδα, κουζίνα, μουσική και την τέχνη και έκθεση κόμικς των Μπότσο και Palumbo που οργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Com.It.Es (Επιτροπή για τους Ιταλούς του εξωτερικού) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.

 

Από τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ

Από τις 12 Απριλίου, Αθήνα – Το έργο του Σαίξπηρ με την πρωτότυπη μελωδία του Ludovico Einaudi σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στην Πλάκα

 

«Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο Θριαμβευτής»

14 Απριλίου, Βενετία – Διάλεξη του καθηγητή κ. Alessandro Barbero στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Έτους της Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών της Βενετίας, απόσπασμα από τη μονογραφία του ίδιου του 2016 σχετικά με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα.

 

«Η ερευνητική δραστηριότητα της Ιταλίας στην Ανταρκτική»

17 Απριλίου, στην Ιταλική Σχολή, Αθήνα – Διάλεξη του κ. De Rossi, ιταλική αποστολή στην Ανταρκτική (πρωτοβουλία μέρος των «Απογευμάτων Πολιτισμού» της Ιταλικής Σχολής Αθηνών).

 

«ΑρχαιοΣχολή για το Μέλλον: μια βιώσιμη προσέγγιση»
(ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach)

27 Απριλίου, Καλαμάτα - Ολοκλήρωση του προγράμματος της Ε.Ε. από τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη και την ομάδα του.

 

«ERGON» - Έργον της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών

9 Μαΐου, Αθήνα – Παρουσίαση των ετήσιων δραστηριοτήτων της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής

 

Η Ιταλία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

3-6 Μαΐου, Θεσσαλονίκη – Με τη συμμετοχή του Ιταλού συγγραφέα Carlo Lucarelli και του μεταφραστή και εκδότη Nicola Crocetti

 

Συναυλία των Luca Ciarla & Ethnopolis

Από 8 ως 21 Μαΐου στο Half Note (Aθήνα) και στις 22 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

Ελληνοϊταλική πλατφόρμα οργανωμένη από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας.

24-27 Μαΐου, Aθήνα – Μια σειρά εκδηλώσεων και παραστάσεων σε διάφορες αθηναϊκές σκηνές, όπως αυτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, των θεάτρων Θησείο, Κιβωτός και Κάρολος Κουν.

 

«Ο Κήπος με τα Γλυπτά»

Από 24 Μαΐου, Πρεσβεία της Ιταλίας, Aθήνα – 3η έκδοση της Έκθεσης Γλυπτικής των Σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

 

«Τι περιμένουμε από την Ιατρική στο μέλλον για τη βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών δομών κατά την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση»

24 Μαΐου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Aθήνα – Διάλεξη: Διοργάνωση Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ρώμης «La Sapienza», με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα.

 

Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Pier Ρaolo Pasolini

7-12 Ιουνίου – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Aθήνα. Αναδρομικό αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του Pierpaolo Pasolini με 20 ταινίες και ντοκιμαντέρ του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, διανοούμενου, κινηματογραφιστή και ποιητή, φωτογραφική έκθεση και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις οργανωμένες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, την Ταινιοθήκη της Bologna και το Ινστιτούτο LUCE, και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» και στις υπόλοιπες αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

 

Η ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή

23 Ιουνίου, Αμφιθέατρο του Μουσείου Revoltella, Τεργέστη

24 Ιουνίου, Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης – Διάλεξη της Katsiardi Hering, καθηγήτριας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του Marco Dogo, καθηγητή Ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και της Eλένης Κουρμαντζή Παναγιωτάκου, καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αποκαλυπτήρια τελετή της προτομής του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός