Τρεις εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Θέατρο, μουσική και ποίηση από γυναίκες δημιουργούς ή με πηγή έμπνευσης τη γυναίκα

Τριώ γενιώνε ριζικό, τριώ γυναικών ορμήνειες

Με ρίζες στην Ιταλική comedia del arte και το Κρητικό θέατρο, η Ζακυνθινή ομιλία κρατά από το 17ο αιώνα. Με θεματολογία που κινείται ανάμεσα σε απλά θέματα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων και φτάνει έως την πολιτική σάτιρα, η ομιλία λειτουργούσε και λειτουργεί ως μέσο έκφρασης της αγνής λαϊκής αλήθειας, μιλημένη στην τοπική διάλεκτο, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.


Κατά παράδοση, παίζεται σε υπαίθριους χώρους, την περίοδο των αποκριών, από ερασιτέχνες άντρες ηθοποιούς, που παίζουν και γυναικείους ρόλους προσφέροντας άφθονο γέλιο.


Με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, μια παρέα οκτώ νεαρών γυναικών από τη Ζάκυνθο, συνεχίζει τη λαϊκή αυτή παράδοση στη σκηνή του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, μέσα από μια διαφορετική ματιά.


Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, 21:30

Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς και θα γίνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις κρατούμενες στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη.

 

Άρωμα Γυναίκας

Τρεις εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν  τη συναυλία της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων «Άρωμα Γυναίκας».


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 20.00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και είναι αφιερωμένη στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.


Σε μία διαδρομή από την Αναγέννηση μέχρι την σύγχρονη εποχή, η Χορωδία ερμηνεύει έργα που αναφέρονται σε γυναικεία πρόσωπα, μελοποιημένη ποίηση που περιγράφει τον έρωτα για μία γυναίκα καθώς και έργα από γυναίκες συνθέτριες.


Στην συναυλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των συνθετών: Madalena Casulana, Eliza Gilkyson, Orlande de Lassus, John Wilbye, Νίκου Γούναρη, Μίκη Θεοδωράκη, Παύλου Καρρέρ, Γεωργίου Λαμπελέτ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Μασσαλίας 22, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3680950

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, 20:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με έμπνευση την Αγγελική Χατζημιχάλη

Τρεις εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και έμπνευση τη μεγάλη λαογράφο και συγγραφέα Αγγελική Χατζημιχάλη, που έκλεισε στην ψυχή της την Ελλάδα όλων των εποχών και οραματίστηκε την Ελλάδα του μέλλοντος, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, παρουσιάζει μια μουσική - ποιητική βραδιά με τη σφραγίδα κορυφαίων ελληνίδων δημιουργών και καλλιτέχνιδων, το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 18.30 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» δήμου Αθηναίων.


Το κοινό θα πραγματοποιήσει ένα μουσικό-ποιητικό ταξίδι, το οποίο υπογράφει σκηνοθετικά η Βιολέττα Γύρα,  με την Αλίκη Αβδελοπούλου στην απαγγελία και το τραγούδι και τον Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο στη μουσική.


Μια βραδιά που θα ακουστούν έργα που έγραψαν, συνέθεσαν  ή ερμήνευσαν σημαντικές γυναικείες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας, όπως οι Μυρτιώτισσα (που έγραψε για την Αγγελική Χατζημιχάλη), Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Πολυδούρη, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σοφία Βέµπο, Κική Δηµουλά, Μαρίκα Νίνου, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Μαρία Λαϊνά, Κατερίνα Γώγου, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Σωτηρία Μπέλλου, Μελίνα Μερκούρη, Λένα Καλλέργη, Κατερίνα Σηµηντήρα, Λίνα Νικολακοπούλου και Ζωή Καρέλλη.


Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα. Τηλέφωνο: 210 3243987

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 18:30

Είσοδος ελεύθερη