Σε ένα εγκαταλελειμμένο συνεργείο αυτοκινήτων της λεωφόρου Συγγρού η ζωγράφος και γλύπτρια Μαριάννα Λύρα έστησε πέρσι το εικαστικό εγχείρημα ρειstart, συνδυάζοντας ζωγραφική, γλυπτική κι εγκαταστάσεις.

 

Φέτος η γκαραζόπορτα της οδού Φαλήρου ανοίγει ξανά, στις 14 Μαρτίου, φιλοξενώντας και δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών από τον χώρο της περφόρμανς, του θεάτρου και της ποίησης με τη συμμετοχή των Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Δήμου Αβδελιώδη, Αγγέλας Λύρα και Γιάννη Ζέρβα και με έκτακτες συμμετοχές που αναμένεται να ανακοινωθούν.

 

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη προτείνει το «re: Pει start»: εννέα περφόρμερς παρουσιάζουν μια πρωτότυπη «σωματική αφήγηση» -όπως την περιγράφει η ίδια η χορογράφος- στην οποία το ρειstart λειτουργεί ως «κατώφλι» ώστε ο θεατής να ανακαλύψει νέους τρόπους θέασης του έργου.

 

Τη σκυτάλη θα πάρει το θεατρικό δρώμενο «Οιδίπους ρει make» που βασίζεται σε αποσπάσματα του έργου «Οιδίπους Παρήγορος» της Αγγέλας Λύρα. Η καλλιτέχνης εξηγεί ότι «σε αναλογία με τους χαρακτήρες του Δείπνου– του κεντρικού έργου του ρειstart –  τους δραπέτες από ένα καθηλωτικό οικογενειακό πεπρωμένο - τα κυρίως πρόσωπα στο δρώμενο προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από ένα σκοτεινό παρελθόν και μέλλον, ανακαλύπτοντας με έκπληξη τη σχέση τους με τον Οιδίποδα και την Αντιγόνη».

 

Φωτο: Τάκης Αναγνωστόπουλος
Φωτο: Τάκης Αναγνωστόπουλος

 

Στη συνέχεια ο χώρος του ρειstart θα μεταμορφωθεί σε σκηνικό για τη θεατρική μεταφορά δύο διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη - «Το Μυρολόγι της Φώκιας» και «Το Καμίνι» - υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δήμου Αβδελιώδη. «Η  παράσταση, με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, θα είναι εκ των πραγμάτων μια γοητευτική συνομιλία με τις αρχετυπικές μορφές της Μαριάννας Λύρα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

 

Ο νέος κύκλος για το ρειstart θα κλείσει με τα «Fragmenta της Άνοιξης», τη σκηνική παρουσίαση αποσπασμάτων του ποιητικού έργου του Γιάννη Ζέρβα «Η πυξίδα της Άνοιξης», το οποίο αναφέρεται στη διαδρομή από τον αποχωρισμό και τον θάνατο στην αναγέννηση και τη γονιμότητα. Η παρουσίαση θα έχει τη  μορφή ξενάγησης-συνομιλίας με  το έργο της Μαριάννας Λύρα

 

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν το ρειstart πριν από κάθε παράσταση θα προβάλλεται η 20λεπτη ταινία «Ρειstart Story», στην οποία έχει καταγραφεί η περσινή παρουσίαση σε σύλληψη και επιμέλεια των Μαριάννα Λύρα  και Τάκη Αναγνωστόπουλου.

 

Πρόγραμμα

re: Pει start

Τέταρτη 14/3- Κυριακή 18/3 & Τετάρτη 21/3

Σύλληψη - Ερμηνεία: Μαρκέλλα Μανωλιάδη σε συνεργασία με τους περφόρμερ: Άρη Παπαδόπουλο, Γιάννη Τσίγκρη, Στέλιο Τσάτσο, Mike Doolan, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μάρω Σταυρινού.

Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας. Επιστημονικός συνεργάτης: Αναστάσιος Κουκουτάς. Με την υποστήριξη: Fluxum Foundation / Flux Laboratory

 

Οιδίπους ρει make

Πέμπτη 22/3 & Σάββατο 24/3

Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος Λάγκος ως Νατομπούμ, Νεφ Λάγκος ως Σαμ Πωσναπώ, Βασίλης Λάγγος ως Οιδίποδας, Αγγέλα Λύρα ως Αντιγόνη.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Λάγκος

 

Το Μoιρολόγι της Φώκιας & Το Καμίνι

Τετάρτη 28/3

Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου, σκηνική όψη,  σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεία: Αλεξία Φωτιάδου. Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Κολό

 

Fragmenta της Άνοιξης

Παρασκευή 30 & Σάββατο 31/3

Παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Ζωή Φράττη και Ρωμανός Καλοκύρης

Σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια: Ρωμανός Καλοκύρης, Ζωή Φράττη, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Γιάννης Ζέρβας

 

«ρειstart Story»

προβολή κάθε βράδυ

Σύλληψη: Μαριάννα Λύρα - Τάκης Αναγνωστόπουλος, Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Τάκης Αναγνωστόπουλος, Φωτογραφίες: Τάκης Αναγνωστόπουλος, Σύλβια Διαμαντοπούλου

Εγκατάσταση φωτισμών του ρειstart stories: Νίκος Ναζίρης

Τεχνικός ήχου: Βαγγέλης Κασσελάκης

 

Info

Λεωφ. Συγγρού 114, είσοδος από Φαλήρου 97-99

14 -31 Μαρτίου 2018

Καθημερινά 11.00 -2.00 και 19.30-22.30  (εκτός Δευτέρας)

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.30

Ώρα έναρξης προβολής: 21.00. Τις ημέρες χωρίς παραστάσεις η προβολή ξεκινά στις 20.00

Είσοδος ελεύθερη