Tο Mind The Fact ξεκινά

Το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας ξεδιπλώνει αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν

LIFOTEAM 11.5.2017 | 16:01

 

Το καινούριο πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, mind the fact έρχεται από 26 έως 29 Μαΐου, αναδεικνύοντας αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν. Το φεστιβάλ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων και εξιστορήσεις σημαντικών γεγονότων, που ίσως κάποτε ακούσαμε ότι συμβαίνουν δίπλα μας, ίσως και όχι.

 

Το πρώτο mind the fact πραγματοποιείται, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε πολλά διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας με στόχο να διαδώσει το μήνυμα παντού στην πόλη. Μέσα από θεατρικές παραστάσεις, installations, performances και εικαστικές εκθέσεις το φεστιβάλ φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλον, ξεδιπλώνοντας ιστορίες ανθρώπων που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί.

 

Όλα αυτά ξεκίνησαν σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες, νέους και παιδιά με κοινό παρονομαστή τα βιώματα με τα οποία οι συμμετέχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Τα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν. Τα καλλιτεχνικά έργα - ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων που προέκυψαν, παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του πρώτου mind the fact. Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές δράσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας των συμμετεχόντων με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες και εκπαιδευτές του mind the fact, που δραστηριοποιούνται στους χώρους των παραστατικών, των εφαρμοσμένων και των καλών τεχνών.

 

Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του φεστιβάλ- άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη (οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άστεγος πληθυσμός), άτομα που ανήκουν σήμερα ή ανήκαν σε μία ευπαθή κοινωνική ομάδα (πρόσφυγες, εξαρτημένα άτομα) και άλλες μη ευνοούμενες ομάδες του πληθυσμού. Ακούμε προσωπικές ιστορίες. Αποτυπώνουμε βιογραφίες. Μοιραζόμαστε εμπειρίες μέσω της τέχνης. Καλλιτέχνες, αυτοί που έζησαν τα γεγονότα.

 

Το mind the fact, πριν την έναρξη του, θα συστήθει στο κοινό με δράσεις υπό τον τίτλο «Χαίρω πολύ!» από τις 19 μέχρι τις 22 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων μαζί με συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, που στηρίζουν την πρωτοβουλία θα παρουσιάσουν μια σειρά από δρώμενα και πρωτότυπες δράσεις γνωριμίας σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

 

www.mindthefact.gr