Στη Shehta της οδού Δροσοπούλου τα έργα μπαίνουν στη βιτρίνα

Από τον Μάρτιο του 2020, με τη διεξαγωγή του προoγράμματος Median residency, στηρίζονται φιλόδοξοι Έλληνες σύγχρονοι καλλιτέχνες.

The LiFO team, 23.3.2021 | 11:37

Το ελληνικό πρόγραμμα φιλοξενίας του Snehta ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια της τελικής ομαδικής έκθεσης στις 22 Μαρτίου. Στελεχώνοντας το νέο σύνολο έργων τους οι καλλιτέχνες, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Δήμητρα Κουστερίδου, Βάλια Παπαστάμου θα συμμετάσχουν στην ομαδική έκθεση που θα λάβει χώρα στην κεντρική αίθουσα, επί της Ι. Δροσοπούλου 47 και στο Snehta Satellite, επί της Κεφαλληνίας 39.

 

Καθίσταται πλέον γνωστό πως ο εγκλεισμός μας έχει υποβάλει σε νέες διεξόδους έμπνευσης, δημιουργικών και καλλιτεχνικών συνεργασιών. Περιορισμένοι από τις δυνατότητες, παρά από τους κανονισμούς, όρισε την στροφή του Snehta, καθώς επαναπροσδιορίσθηκε η παραδοσιακή δομή του διεθνούς προγράμματος φιλοξενίας. Συνεπώς από τον Μάρτιο του 2020, με την διεξαγωγή του προγράμματος Median residency, στηρίζονται φιλόδοξοι Έλληνες σύγχρονοι καλλιτέχνες.

 

Λόγω της πανδημίας και της αναγκαιότητας των νέων προϋποθέσεων, οδηγηθήκαμε στην δημιουργική μεταβολή του δομικού χαρακτήρα του αρχικού προγράμματος. Οι καλλιτέχνες συνέχισαν την ανταλλαγή ιδεών μέσω διαδικτυακών συνομιλιών, μέσω των οποίων όρισαν τους κεντρικούς άξονες της θεματικής της τελικής έκθεσης.

 

Οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν τον χώρο εργασίας και έκθεσης ως μια ολότητα συγκρίνοντας το με ζωντανό οργανισμό, κατά τον οποίο θα παρουσιαστούν μπροστά στη βιτρίνα και στο εσωτερικό του χώρου το μανιφέστο του εν εξελίξει έργου τους. Περαιτέρω, οι εικαστικοί επέλεξαν να προσεγγίσουν το έργο τους με εναλλακτικούς τρόπους έκθεσης, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως ο ήχος και η δόνηση μετατρέποντας τον χώρο σε μια δονούμενη επιφάνεια.

 

Ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος δημιουργεί μια γλυπτική ready made εγκατάσταση ενός εκκρεμούς. Το έργο παραπέμπει σημαντικά στην αρχαία ελληνική αγγειοπλαστική ενώ διακατέχεται από την βιομηχανική και πόσο μάλλον αρχιτεκτονική του αποτύπωση, λόγω της χρήσης αλουμινένιας καμινάδας και των επιδέξιων σχεδίων stencil με χρήση σπρέι. Για τον καλλιτέχνη το έργο αυτό αποτελεί σημείο μηδέν, ένα απόσπασμα από την ιστορία του που περιγράφει όλους τους κορυφαίους σταθμούς της καλλιτεχνικής του πορείας. Η καλλιτεχνική πρακτική του δομείται σε μια γραμμική και γενεαλογική βάση, όπου κάθε έργο αντικατοπτρίζει την εξελιγμένη γενεαλογία του προκατόχου, ενώ στρέφει εσωτερικά τον απολογισμό αυτό σε καιρούς ακραίων αλλαγών και υπαρξιακού επαναπροσδιορισμού.

 

Στη Shehta της οδού Δροσοπούλου, τα έργα μπαίνουν στη βιτρίνα
Έργο της Δήμητρας Κουστερίδου

 

Οι συνθέσεις της Δήμητρας Κουστερίδου δεν μπορούν να καθοριστούν από το μέσο ενώ ο χώρος εργασίας της μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο εργαστηρίου και μουσικού στούντιο όπου όλα μετατρέπονται σε ένα πείραμα. Είτε ζωγραφίζει με ακρυλικά, είτε ασχολείται με γλυπτική με πηλό, ή με το σώμα της σε performance, όλα λειτουργούν ως εργαλεία μέσω των οποίων συνθέτει ήχους και δονήσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά κυκλώματα. Όπως σχολιάζει η καλλιτέχνης “Ο αέρας, ο ηλεκτρισμός και ο ήχος μεταφέρουν μήνυμα, δονούμενες ηχητικές εντάσεις ψάχνουν τον δρόμο τους ανάμεσα στο έσω και έξω, ανάμεσα σε υλικά, υφές και σώματα; στα περίπλοκα μονοπάτια και ρωγμές μεταξύ μας”.

 

Η Βάλια Παπαστάμου επισημαίνει πως υπάρχει τόσο πολύ μπλε στο διαδίκτυο. Το έργο της δημιουργήθηκε από ψηφιακές συνομιλίες, οι οποίες εμφανίζονται ως λέξεις σε ένα ψηφιακό μπλε, ή ως χρονικές στιγμές ενός διαδικτυακού καιρού. Διερευνά ένα σώμα ψηφιακών συνομιλιών γλυπτικά, διαχωρίζοντας τα φωνήεντα και τα σύμφωνα τους. Μεταγράφει φωνητικά τα φωνήεντα και συμφώνα σε ψηφιακό ήχο. Οι ήχοι αυτοί παίζονται ξεχωριστά και ταυτόχρονα ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ηχητική συνομιλία. Ψάχνοντας τα σημεία της συνάντησης τους ξανά με διαφορετικό τρόπο, γλυπτικά και ηχητικά, το έργο εμφανίζει το πλέγμα των συνομιλιών ως έναν ορίζοντα συνάντησης έξω από αυτό το τόσο μπλέ που μας κατακλύζει από απόσταση.

 

Εκκίνηση Έκθεσης: Δευτέρα 22 Μαρτίου, 17:00

Snehta, I. Δροσοπούλου 47, Kypseli, Athens

Snehta, Κεφαλληνίας 39, Kypseli, Athens

Διάρκεια Έκθεσης: 22/03-04/04/21

Ωράριο λειτουργίας: Kαθημερινές: 9:00 - 20:00, Σ/Κ: 9:00 - 18:00

Αγαπητοί φίλοι και επισκέπτες σας ενημερώνουμε πως η Snehta δεν θα πραγματοποιήσει κανονικά εγκαίνια τη Δευτέρα στις 17:00 22 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή οι καλλιτέχνες θα αποκαλύψουν στο κοινό τα έργα που παρήγαγαν μέσα στα πλαίσια του residency αποκλειστικά για τις βιτρίνες του χώρου. Η προσέλευση σας στο χώρο θα πρέπει να γίνεται στη βάση της καθιερωμένη βόλτας για άσκηση/άθληση όπως υπάγουν οι υγειονομικοί κανονισμοί που ισχύουν για την πανδημία Covid-19 στην Αθήνα.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός