Τι μπορούμε να δούμε στο MOΜus από τις 15 Αυγούστου 2022

Μια ποικιλία εκθέσεων στους χώρους του MOΜus, Μονή Λαζαριστών, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

The LiFO team, 9.8.2022 | 09:22

To MOMus ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό για τα μέσα/ τέλη Αυγούστου! Οι χώροι στη Θεσσαλονίκη -Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών- θα παραμείνουν κλειστοί, το διάστημα 08-15 Αυγούστου 2022. Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα θα παραμείνει κλειστό το διάστημα 08 - 22 Αυγούστου 2022.

 

Αναλυτικά οι εκθέσεις στους χώρους του MOMus

 

Τι μπορούμε να δούμε στο MOmus από τις 15 Αυγούστου 2022

 

Έκθεση: «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ»

Έως 26 Φεβρουαρίου 2023 (08-15.08 κλειστά)

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που μετέπειτα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική Πρωτοπορία’.

 

Έκθεση: «Ένα σύντομο ταξίδι στη ρωσική Πρωτοπορία»

Έως 30 Οκτωβρίου 2022 (08-15.08 κλειστά)

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

Ένα σύντομο ταξίδι στις πρώτες δεκαετίες του 20οου αιώνα στη Ρωσία, 1910-1930, πραγματοποιείται μέσα από έργα της συλλογής Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Αυτό που αποτυπώθηκε ως «ρωσική Πρωτοπορία» στην ιστορία της τέχνης υπήρξε περίοδος καινοτομιών στην εικαστική αντίληψη και έκφραση και αποτυπώνεται μέσα από 47 σημαντικά έργα των βασικών εκπροσώπων της. Η έκθεση συμπληρώνεται με υλικό για τον ίδιο τον συλλέκτη, Γιώργο Κωστάκη.

 

Έκθεση: «Κοινό Κτήμα: Δωρεές - Αγορές»

Έως 25 Σεπτεμβρίου 2022 (08-15.08 κλειστά)

MOMus– Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η διπλή, σπονδυλωτή έκθεση φιλοξενεί έργα-δωρεές 29 καλλιτεχνών που έγιναν προς το MOMus την τελευταία τριετία, καθώς και τα έργα 45 εικαστικών, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του φορέα την τελευταία διετία, στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών και εμπλουτισμού των συλλογών του, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Τι μπορούμε να δούμε στο MOmus από τις 15 Αυγούστου 2022

 

Έκθεση: «landscape stories»

Έως 28 Αυγούστου 2022 (08-15.08 κλειστά)

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Αρχαιολογικοί χώροι ιδωμένοι από drone, τοπία αναστατωμένα από την αγωνία προσφύγων που τα διέσχισαν ή τα κατοίκησαν προσωρινά τα τελευταία χρόνια, κάναβοι εικόνων με μικροτοπία ενδημικής χλωρίδας, τόποι υπό την τουριστική επιρροή και την ανθρώπινη οικιστική παρέμβαση, τοπία στον απόηχο της πυρκαγιάς, τοπία με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες των 19 φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση.

 

Έκθεση: «Η κλωστή ως συμβάν»

Έως 21 Αυγούστου 2022 (08-15.08 κλειστά)

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Είκοσι και πλέον αφηγήσεις σύγχρονων εικαστικών δημιουργών από τη Γερμανία και την Ελλάδα γύρω από το κλωστοϋφαντουργικό σύμπαν, την παράδοση, τη χειροτεχνία, τις τοπικές μορφές γνώσης που συναντούν παγκόσμιες πρακτικές, τις συνθήκες παραγωγής και το αόρατο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, τις μορφές έκφρασης, την εμπειρία και την κοινωνική πρακτική.

 

Έκθεση: «Το εργαστήριο του γλύπτη»

Έως 11 Σεπτεμβρίου 2022 (08-22.08 κλειστά)

MOMus– Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Το εργαστήριο του γλύπτη, ο χώρος όπου κυριαρχούν οι έντονοι ήχοι και θόρυβοι των εργαλείων του, ο καθημερινός χώρος όπου συλλαμβάνεται, εκτελείται και αποδίδεται η ιδέα, το ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο, βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης όπου παρουσιάζονται έργα, προπλάσματα, εργαλεία και αρχειακό υλικό από τον χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης Ελλήνων γλυπτών -ανδρών και γυναικών.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός