Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ/PARADISE σχεδιάστηκε εξαρχής με χαρακτήρα ανοιχτό και διερευνητικό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κλήθηκαν να επαναπροσεγγίσουν ένα διαχρονικό θέμα στην ιστορία της Τέχνης καταθέτοντας τις δικές τους σύγχρονες αισθητικές και εννοιολογικές προτάσεις και εκφράζοντας ερωτήματα που απασχολούν την κοινωνία, την πολιτική, την θρησκεία και τέλος την ίδια την ύπαρξη.
Τι είναι ο παράδεισος; Αιώνιος ή άχρονος, γήινος ή επουράνιος, ανταμοιβή ή δικαίωμα; Η έκθεση συνιστά μια διερεύνηση των ερμηνειών ατομικών ή συλλογικών και προσπαθεί να ορίσει το πλαίσιο της μεταξύ τους συνομιλίας. Πραγματεύεται έννοιες όπως η ενοχή, η ντροπή, ο πειρασμός, το παράπτωμα αλλά και η τελειότητα, η ευδαιμονία, η σχέση με την φύση. Έννοιες που συνεχώς διευρύνονται ή μετατοπίζονται.
Που βρίσκονται λοιπόν σήμερα τα όρια του Παραδείσου, η αλλιώς πως ορίζει η εποχή μας το ιδεώδες; Οι προσωπικές αναζητήσεις και αγωνίες είναι το υλικό με το οποίο οι καλλιτέχνες θα υφάνουν ένα πλέγμα υποθέσεων πάνω στην προοπτική της ύπαρξης μας, επιδιώκοντας να μας κάνουν να αναμετρηθούμε με την σημερινή πραγματικότητα.
Συμμετέχουν
Γιώργος Βαβυλουσάκης / Βασίλης Γεροδήμος / Τάκης Γερμενής / Λεωνίδας Γιαννακόπουλος /
Βάσω Γκαβαϊσέ / Κορνήλιος Γραμμένος / Μάρθα Δημητροπούλου / Νίκος Καναρέλης /
Βιβή Ντέμη / Νίκος Παπαδημητρίου / Θάλεια Ραυτοπούλου / Παντελής Χανδρής /
Μάνος Χατζηκωνσταντής / Κώστας Χριστόπουλος / TIND
Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Βαβυλουσάκης
Εγκαίνια: Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 8μμ
Διάρκεια Έκθεσης: 18/3/16 - 17/4/16
PIRÉE
Κάστορος 78, Πειραιάς
+30 210 4082700 / +30 6957 213213
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 21:00
PIRÉE
Στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου, στα παλιά λαμαρινάδικα του Πειραιά, συμβαίνει το Pirée, ένας ζωντανός οργανισμός τέχνης, καλλιτεχνικής δημιουργίας & απελευθέρωσης. Η εταιρία Lab 71 Kosmas Karavas, διανύοντας μια πολυετή εμπειρία στον χώρο του design & της αρχιτεκτονικής, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη που υπήρχε στον Πειραιά για την ύπαρξη μιας κυψέλης δημιουργικότητας που θα απελευθέρωνε την καλλιτεχνική παρόρμηση, μεταμόρφωσε ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο σε έναν βιοκλιματικό μεταχώρο, κοιτίδα ελεύθερης σκέψης & έκφρασης, με απώτερο σκοπό τη διάχυση της τέχνης.
Το Pirée θα εμπνεύσει & θα υποστηρίξει δημιουργικά ρεύματα που προέρχονται από φαινομενικά ασύμμετρους καλλιτεχνικούς πόλους, συνδυάζοντας, αναδεικνύοντας & ενσωματώνοντας ποικίλες μορφές έκφρασης, εξερευνώντας τα όρια μεταξύ τέχνης, design & καλλιτεχνικού σχεδιασμού.
Ένας "κοινός τόπος" μια ανοιχτή δομή δημιουργικής αναζήτησης & ταυτόχρονα μια ρευστή πλατφόρμα ανθρώπινου κεφαλαίου που θα απελευθερώσει την καλλιτεχνική δημιουργία, επαναπροσδιορίζοντας κάθε πιθανή μορφή τέχνης & ζωντανής έκφρασης σαν την πεμπτουσία της καθημερινότητας.