To Theater of Disappearance εξερευνά την γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντος

Ομιλία για την σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση και προβολή ταινιών του Adrián Villar Rojas πλαισιώνουν την έκθεση που συνεχίζεται στο Αστεροσκοπείο

LIFOTEAM 14.9.2017 | 11:58

 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης,The Theater of Disappearance πραγματοποιείται ομιλία του Διευθυντή και Προέδρου ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθ. Μανώλη Πλειώνη, με θέμα "Γέννηση και Εξέλιξη του Σύμπαντος: Σύγχρονες Προσεγγίσεις".

 

Ο καθηγητής θα παρουσιάσει τη σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο αιώνα. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αιώνας θεωρείται ο σημαντικότερος για την εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας τόσο στο θεωρητικό όσο και στο παρατηρησιακό πεδίο. Η λεπτομερής ανάλυση δορυφορικών και επίγειων παρατηρήσεων συγκλίνουν σε ένα Κοσμολογικό πρότυπο που υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε με την Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε διαστέλλεται αενάως, τα δε τελευταία περίπου 7 δισ. χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η σύγχρονη Κοσμολογική θεώρηση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για το Σύμπαν.

 

To Theater of Disappearance εξερευνά την γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντος

 

Παράλληλα, την ίδια μέρα, με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Πλειώνη, θα πραγματοποιηθεί επανάληψη της προβολής της τριλογίας ταινιών του αργεντινού καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas, με τίτλο The Theater of Disappearance (EL TEATRO DE LA DESAPARICIÓN), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο 2017. Πρόκειται για μια τριλογία η οποία επιχειρεί να απεικονίσει μια υπαρκτή κατάσταση λανθάνοντος πολέμου που μοιάζει να πάλλεται κάτω από ολόκληρο το ανθρώπινο τοπίο, με τα πολλαπλά περιβάλλοντά του και τις ιδιαίτερες συνθήκες ύπαρξης που εμπερικλείει.

 

Από την Πόλη του Μεξικού ως στη Βηρυτό, από τη Σαγκάη ως την Καμπούλ, από την Νέα Υόρκη ως την Ιερουσαλήμ, περνώντας από το Κατάρ, το Παρίσι, τη Παλαιστίνη, το Yangji-ri ή την Αθήνα, ο Villar Rojas προσπαθεί να αντλήσει δείγματα αυτών των απειλητικών οιωνών μέσα από τις μικρές δράσεις, τις καθημερινές χειρονομίες και τις σιωπηλές γωνίες ενός πλανήτη που φαίνεται να κινείται (αργά ή γρήγορα, φανερά ή ανεπαίσθητα, πάντα ανάλογα με το σημείο, τη μέρα, ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε) προς την ουσιαστική του εξαφάνιση, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

 

Οι ταινίες γυρίστηκαν από τον Villar Rojas στη διάρκεια των ταξιδιών του σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Σκοπός του ήταν να αποτυπώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα τοπία, τις διεργασίες της φύσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές λεπτομέρειες που σταδιακά αποκόπτονται από το σύνολο και αποκτούν ξεχωριστή υπόσταση.

 

Η έκθεση The Theater of Disappearance συνεχίζεται στο Λόφο των Νυμφών, έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Ως «ζωντανός οργανισμός», σε αρμονία με τις αναφορές του καλλιτέχνη στην ανθρώπινη φύση, η έκθεση αλλάζει καθημερινά, μετασχηματίζεται, ωριμάζει και σταδιακά ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της.

 

Info

‘The Theater of Disappearance’ 

Λόφος των Νυμφών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

1η Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο ωράριο λειτουργίας από 1η Σεπτεμβρίου 2017

Τετάρτη με Παρασκευή, 12.00 με 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 με 20.00.

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης προβολών: 21.30

Ώρα έναρξης ομιλίας: 20.00

 

 

 

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός