Συνδεθείτε με το Μουσείο Μπενάκη και 14 άλλα μουσεία για την επέτειο El Greco

Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, ένα μοναδικό live για την ζωή και το έργο του.

The LiFO team, 7.4.2021 | 10:15

Σαν σήμερα, 7 Απριλίου, φεύγει από τη ζωή ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος El Greco.

 

Συνδεθείτε στις 1.30μ.μ. για να παρακολουθήσετε τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη στο επετειακό Instagram live του Museo del Greco. Το live θα ξεκινήσει στις 11π.μ. και θα πάρουν μέρος 14 Μουσεία.

 

Ο γεννημένος το 1541 στην Κρήτη καλλιτέχνης έφυγε στα δεκαεννέα του χρόνια για να σπουδάσει στη Βενετία. Την εποχή εκείνη η Κρήτη ήταν κτήση της Βενετίας. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, είχε ασχοληθεί με την αγιογραφία. Στη Βενετία λέγεται πως μαθήτευσε κοντά στον Τιτσιάνο. Αργότερα πήγε για δυο χρόνια στη Ρώμη και στο τέλος κατέληξε στην Ισπανία. Στο Τολέδο κατάφερε να αποκτήσει δυο καλούς πελάτες: την Εκκλησία και το Παλάτι. Ο αψύς χαρακτήρας του τον έφερε όμως αντιμέτωπο για οικονομικές διαφορές με την Εκκλησία ενώ και ο βασιλιάς δεν ενέκρινε τον «ελεύθερο» τρόπο που ζωγράφιζε. Ο Ελ Γκρέκο έχαιρε εκτίμησης ως καλλιτέχνης και για μεγάλο διάστημα είχε πολλές παραγγελίες.

 

Ο Ελ Γκρέκο ήταν μοντέρνος όσον αφορά τη φόρμα, χρησιμοποίησε το χρώμα όπως κανείς μέχρι τότε και είναι χαρακτηριστικές οι μακρές φιγούρες του. Για τους μοντέρνους καλλιτέχνες ήταν σημαντικός, ειδικά για όσους ήθελαν να ζωγραφίσουν θρησκευτικά θέματα. Έδινε δηλαδή μια απάντηση για το πώς μπορεί να ζωγραφίσει κανείς με μοντέρνο τρόπο θρησκευτικά θέματα. Και το τρίτο και εξίσου σημαντικό είναι ότι πολλοί μοντέρνοι καλλιτέχνες ταυτίζονταν μαζί του. Ο Ελ Γκρέκο ήταν διαφορετικός στην εποχή του και μετά, για 300 περίπου χρόνια ξεχάστηκε.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός