«Ρωμιοσύνη» είναι ένα ρεσιτάλ τραγουδιών, μουσικής και λόγου που εκτυλίσσεται κατά μήκος των στίχων του Γιάννη Ρίτσου, του μεγάλου νεοέλληνα ποιητή που διέσχισε την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, βιώνοντας από πρώτο χέρι ακόμη και τις πιο δραματικές περιόδους της.

 

Ο Ρίτσος συμμετείχε σε πολλούς αγώνες μαζί με αγρότες, βοσκούς, ναυτικούς, εργάτες, διανοούμενους, ακόμη και ζώα, μοιραζόμενος τις ελπίδες και τα βάσανά τους. Φυλακισμένος και διωκόμενος, αντιστάθηκε πάντα σε κάθε πίεση και βασανισμό, χωρίς ποτέ να απαρνηθεί την αξιοπρέπειά του.

 

"Ρωμιοσύνη" του και με τον Moni Ovadia

 

Από την τέχνη και τη διδασκαλία του προέκυψε μια ποίηση εκπληκτικού μεγαλείου. Στη «Ρωμιοσύνη», ο Ρίτσος, μέσα από μια κοσμική pietas και έναν ζωντανό ανθρωπισμό, τραγουδά την οικειότητα του ελληνικού λαού: τραγικό και λυρικό έπος ενός ισχυρού και περήφανου λαού που έχει βιώσει αμέτρητες συγκρούσεις και τραγωδίες.

 

Στους στίχους του μεγάλου ποιητή αναδύεται η πλούσια κληρονομιά της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Το ταξίδι του Ρίτσου στη Ρωμιοσύνη πλαισιώνεται, στην εξαιρετική ερμηνεία του Moni Ovadia, από μουσικά που προέρχονται από ένα ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονους τραγουδοποιούς και το ρεμπέτικο, το μουσικό είδος που αφηγείται περισσότερο τις πολιτιστικές επιρροές μιας χιλιόχρονης ιστορίας. Η νεοελληνική γλώσσα, με τις τουρκικές και ενετικές της επιρροές είναι έτσι το μέσο για να εκφραστεί απόλυτα η σύνθετη φύση του πολύ πλούσιου ελληνικού πολιτισμού.

 

Μαζί με:

Roberta Carrieri, φωνή και κιθάρα

Δημήτρη Κωτσιούρο, μπουζούκι και ούτι

 

Η παράσταση θα είναι στα Ελληνικά.

11 Οκτωβρίου 2022 στις 21.00

Προπώληση εισιτηρίων: mcf.gr - Πληροφορίες: 210 341 8550 / [email protected]

 

Ίδρυμα Κακογιάννης (Πειραιώς 206, 17778 Ταύρος)

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός