Ο τίτλος «I’m a riddle in nine syllables» («Αίνιγμα σε εννέα συλλαβές») περιγράφει με ακρίβεια το περιεχόμενο της ατομικής έκθεσης της Ρίας Δάμα, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

 

Όλα τα έργα είναι φτιαγμένα με υπομονή και επιμονή και έμφαση στη λεπτομέρεια. Μεταξοτυπίες με μοτίβα από παραδοσιακά κεντήματα, συνθέσεις φράσεων και μοτίβων τυπωμένες ανάγλυφα χωρίς μελάνι, φωτεινά κουτιά που αντιστοιχούν σε ισάριθμες θεματικές, καδραρισμένα έργα με αλλεπάλληλα στρώματα από φύλλα χαρτιού, όπου φράσεις γραμμένες σε γραφομηχανή συνδιαλέγονται με σχεδιασμένα μοτίβα, και, τέλος, επιδαπέδιες εγκαταστάσεις με πλακίδια πορσελάνης, που αναπαράγουν μοτίβα από κεντήματα των Σποράδων.

 

Η αινιγματική αίσθηση που υποβάλλουν τα έργα της Δάμα εξηγεί και την κεντρική θεματική της έκθεσής της, η οποία εστιάζει στον ψυχικό κόσμο της γυναίκας, προσεγγίζοντας αυτό που ο Φρόιντ ονόμασε «γρίφο της φύσης της θηλυκότητας».

 

Ρία Δάμα: «Αίνιγμα σε εννέα συλλαβές»
Returning from the vaulted domes of our colossal sleep (λεπτομέρεια). Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας

 

Ρία Δάμα: «Αίνιγμα σε εννέα συλλαβές»
The storerooms are full of hearts (λεπτομέρεια). Φωτ.: Φάνης Λογοθέτης

 

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος

Διάρκεια: έως 18/7 

Ώρες: Τρ.-Παρ. 11:00-19:00, Σάβ.-Κυριακή 10:00-15:00

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελική Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 210 3243987, 210 3243972, www.opanda.gr