Ένα φεστιβάλ για την πιο δυναμική γενιά, τους εφήβους, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 13-15 Απριλίου. Το Onassis Youth Festival 2018 δίνει νέα πνοή στα αρχαία κείμενα, καλώντας μια πλειάδα σκηνοθετών και θεατρικών ομάδων να συνεργαστούν με μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.


Η Στέγη προσκαλεί τους νέους να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα αρχαία κείμενα και να τα κάνουν τα δικά τους – να φωνάξουν δυνατά τα συναισθήματά τους μέσα από τη φωνή των κλασικών. Άλλωστε, τα κείμενα αυτά ονομάστηκαν κλασικά, ακριβώς επειδή εδώ και αιώνες αγγίζουν κάθε φορά τους νέους ανθρώπους.

 

Αυτήν τη φορά τα αρχαία δεν αντιμετωπίστηκαν ως μάθημα αλλά ως κείμενα που μπορεί κανείς να τα καταλάβει, να τα νιώσει, να τα αλλάξει ακόμα και να τα ζήσει.


Οι μαθητές πήραν μέρος σε εργαστήρια που ξεκίνησαν στους χώρους των σχολείων τον Οκτώβριο και επεξεργάστηκαν τα κείμενα χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς. Δούλεψαν με αρχαίους συγγραφείς, ήρωες από τη μυθολογία, φιλοσόφους και τους έφεραν στο παρόν και τα θέματα που τους απασχολούν σήμερα.


Αυτήν τη φορά τα αρχαία δεν αντιμετωπίστηκαν ως μάθημα αλλά ως κείμενα που μπορεί κανείς να τα καταλάβει, να τα νιώσει, να τα αλλάξει ακόμα και να τα ζήσει.


Η πιο δυναμική γενιά, οι έφηβοι, μαζί με τους σκηνοθέτες και τις θεατρικές ομάδες που συνεργάζονται με το Φεστιβάλ, απελευθερώνουν τις δυνάμεις και τα συναισθήματά τους πάνω στη θεατρική σκηνή, φέρνουν κοντά το παρελθόν με το μέλλον, το κλασικό με το καινούργιο και δίνουν τη δική τους φωνή στα κλασικά κείμενα.


Ας φανταστούμε την Αντιγόνη έφηβη να τα βάζει με την οικογένειά της. Τον Οιδίποδα να ερωτεύεται την καθηγήτριά του. Την Ωραία Ελένη να χωρίζει και τον Προμηθέα να τιμωρείται γιατί έκανε αυτό που πίστευε σωστό. Παλιώνουν ποτέ οι επαναστάσεις, οι έρωτες, το μίσος, οι καβγάδες, ο πόλεμος και οι αδικίες;


Info:

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα, 219 9005800

Διάρκεια: 13-15 Απριλίου 2018

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

 

Συντελεστές:

Συντονισμός & Καλλιτεχνική επίβλεψη: Μυρτώ Λάβδα

Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Ηλιάνα Σκουλάκη

Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος

Συνεργάτες του Φεστιβάλ:Άρης Λάσκος & Αναστασία Γιαννάκη, Κάτια Γκουλιώνη & Άγγελος Φραντζής, Ομάδα Ντουθ (Βάσια Ατταριάν & Μυρτώ Μακρίδη), Αννέτα Στεφανοπούλου και Χριστίνα Στουραΐτη, 4Frontal (Θανάσης Ζερίτης & Αριστέα Σταφυλαράκη),  Cheek-Bones (Στέφανος Αχιλλέως & Αγγέλικα Σταυροπούλου), Βίκυ Γεωργιάδου & Φοίβος Συμεωνίδης, Ρηνιώ Κυριαζή & Γιούλη Καρναχωρίτη, Θανάσης Δόβρης & Μαρία Παρασύρη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός