Οι Εκδόσεις Καπόν συμμετέχουν στο 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

Θα μας περιμένουν όλους στο περίπτερό τους με αριθμό 172, από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

The LiFO team, 1.9.2022 | 18:44

Οι Εκδόσεις Καπόν και το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ με χαρά σας ανακοινώνουν τη φετινή τους συμμετοχή σε μία λαμπρή γιορτή, σε μία σπουδαία συνάντηση, όπου οι τιμώμενοι δεν είναι άλλοι από τους πιο πιστούς και αγαπημένους μας φίλους: τα βιβλία.

 

Μας περιμένουν όλους στο περίπτερό τους με αριθμό 172, στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Εκδηλώσεις

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, 20:00, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» (βρίσκεται στη μέση του 3ου διαδρόμου): «Η άγνωστη Σμύρνη έρχεται στο φως 100 χρόνια μετά το 1922», μέσα από την βραβευμένη, από την Ακαδημία Αθηνών, έκδοση  των συγγραφέων Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου  με τίτλο «Η Προκυμαία της Σμύρνης». (εντάσσεται στο κεντρικό αφιέρωμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα»)

Οι συγγραφείς μετά την εκδήλωση θα υπογράφουν το βιβλίο τους «Η Προκυμαία της Σμύρνης» στο περίπτερό μας με αριθμό 172.

 

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 20:00, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» (βρίσκεται στη μέση του 3ου διαδρόμου): «Συζήτηση γύρω από τη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό – η περίπτωση του αντισημιτισμού». Συμμετέχουν: Καρίνα Λάμψα, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Κατερίνα Οικονομάκου, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ελιέζερ.

 

Το συγκεκριμένο θέμα πραγματεύονται πολλά από τα βιβλία των εκδόσεών μας, όπως: «Η διάσωση» των Καρίνα Λάμψα και Ιακώβ Σιμπή (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών-2021), «Νομίζω την έλεγαν Έστερ» της Κάτιας Πετρόφσκαγια (μετάφραση Καρίνα Λάμψα, Παυλίνα Δηράνη - βραβείο μετάφρασης Γερμανόφωνης Λογοτεχνίας), «Τσίλι» του Άαρων Άππελφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα, επίμετρο Σταύρος Ζουμπουλάκης), «Ηλίας Πετρόπουλος. Για τους Εβραίους της Σαλονίκης» (επιμέλεια Αχιλλέας Φωτάκης), «Απομνημονεύματα» των Μπεάτε και Σερζ Κλάρσφελντ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Οι δολοφόνοι της μνήμης» του Πιερ Βιντάλ-Νακέ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα), «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα» της Κατερίνας Οικονομάκου, «Μην ξεχάσεις το όνομά σου. Τα παιδιά του Άουσβιτς» του Άλβιν Μέγιερ (μετάφραση Καρίνα Λάμψα, Παυλίνα Δηράνη), και πολλά άλλα. (εντάσσεται στο αφιέρωμα «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός»)

 

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, 20:00-22:00: Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλάντζος θα υπογράφει στο περίπτερό μας με αριθμό 172 τα βιβλία του «Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο», «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ.», καθώς και τη νέα μας έκδοση «Το Χρονικό της Λήμνου. Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά».

 

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, 19:00-20:00: Ο συγγραφέας Γιάννης Μετζικώφ θα υπογράφει το βιβλίο του «Ενδύματα και Διηγήματα» στο περίπτερό μας με αριθμό 172.

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, 20:00, Σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» (βρίσκεται στη μέση του 3ου διαδρόμου): «Αρχαία ελληνική τέχνη: πάντα επίκαιρη». Ο Πάνος Βαλαβάνης, ομ. καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, και ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, συνομιλούν με το κοινό και μεταξύ τους για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποτύπωμά του στη σύγχρονη εποχή. Αντλώντας υλικό και παραδείγματα από τα βιβλία τους («Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο» και «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ.» του Δημήτρη Πλάντζου, «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» του Πάνου Βαλαβάνη και «Μεγάλες Στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας» σε επιμέλεια Πάνου Βαλαβάνη), οι δύο συγγραφείς επιχειρούν να αναδείξουν εκείνα τα στοιχεία της αρχαιοελληνικής τέχνης, και του κλασικού πολιτισμού γενικότερα, που καθιστούν την αρχαία Ελλάδα πάντοτε επίκαιρη, ακόμη και στις μέρες μας.

 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 20:00-21:00: Ο συγγραφέας Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, θα υπογράφει στο περίπτερό μας με αριθμό 172 τα βιβλία του «Ο άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα» και «Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του».

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός