Ο σεξουαλικός υπαινιγμός στη θρησκευτική τέχνη

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον καθηγητή James M. Saslow του Queens College της Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη

The LiFO team, 5.3.2018 | 11:33

Η απεικόνιση του σώματος και του απαγορευμένου ερωτισμού στη θρησκευτική τέχνη θα είναι το κεντρικό θέμα της διάλεξης «Venus versus Jesus: Subversive Sexuality in Religious Art, from Donatello to Artemisia Gentileschi» που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη στις 9 Μαρτίου, στις 18:00.

 

Ο James M. Saslow, Επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Queens College της Νέας Υόρκης, καλεσμένος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), θα εξετάσει την απεικόνιση του σώματος στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ειδικότερα, θα εστιάσει στην απεικόνιση ανδρικών και γυναικείων μορφών γυμνών ή ενδεδυμένων με τρόπο, όμως, που να υπαινίσσoνται το γυμνό.

 

Ο αισθησιασμός του γυμνού σώματος, μερικές φορές υπήρξε αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς θρησκευτικών μηνυμάτων, ενίοτε όμως προκαλούσε την ερωτική διέγερση των θεατών με τρόπο υπερβολικό ή απαγορευμένο. Ορισμένοι καλλιτέχνες μάλιστα, ενδεχομένως άθελά τους, υπερέβησαν τα όρια, ενώ κάποιοι άλλοι εισήγαγαν έναν απαγορευμένο ερωτισμό – κυρίως ανάμεσα σε άνδρες.

 

Από τον Ντονατέλλο έως τον Μιχαήλ Άγγελο, η Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τον ερωτισμό προκειμένου να προσελκύσει τον θεατή. Η Αντιμεταρρύθμιση, ενώ αρχικά στράφηκε ενάντια σε αυτού του είδους τις απεικονίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξωθήσουν τον θεατή στη λαγνεία, ωστόσο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα τις ευνόησε.

 

Την ίδια περίοδο, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες απεικόνιζαν τα θρησκευτικά θέματα από τη δική τους οπτική, υποκειμενοποιώντας τις γυναικείες αναπαραστάσεις και ανατρέποντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας.

 

Info

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ώρα: 18:00

Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138

Είσοδος ελεύθερη

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός