Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την 5η ατομική έκθεση του Νίκου Ναυρίδη, με τίτλο «When you sing». Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 20:00.


Στην καινούρια του θεματική ενότητα με τίτλο «When you sing», ο Ναυρίδης συνεχίζει να δουλεύει με αφορμή το θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, επιλέγοντας αποσπάσματα από τα κείμενα του συγγραφέα που λειτουργούν νοηματικά αυτόνομα και ανεξάρτητα.


Τα έργα, μεγάλες επιχρυσωμένες επιφάνειες, γίνονται το υπόστρωμα όπου προβάλλονται οι φωτεινές φράσεις των κειμένων τονίζοντας την αμφίσημη σημασία του χρυσού που αποκτάει στις μέρες μας μια απόλυτα επίκαιρη διάσταση.

 

Ο Νίκος Ναυρίδης στη νέα του ατομική έκθεση επιλέγει φράσεις του Μπέκετ σαν «χαϊκού»
Οι επιχρυσωμένες επιφάνειες του «When you sing» αποτελούν στην πραγματικότητα μία ελάχιστη, υπό κλίμακα λεπτομέρεια ενός τεράστιου θραύσματος.


Οι φράσεις του Μπέκετ που επιλέγονται σαν «χαϊκού» η «σπαράγματα-χαϊκού», διαχρονικές, διαπολιτισμικές, αντιπροσωπεύουν αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει, συλλαμβάνουν τη στιγμή και τη διατηρούν αιώνια, ακόμα κι αν δεν μιλάνε για τα πάντα, τουλάχιστον καταλαβαίνουν τα πάντα. Αντιμετωπίζουν με το πιο λιτό και ακραίο χιούμορ τα σοβαρότερα θέματα, με την πλέον αριστοκρατική σοβαρότητα τις πιο αστείες καταστάσεις.


Οι επιχρυσωμένες επιφάνειες του «When you sing» αποτελούν στην πραγματικότητα μία ελάχιστη, υπό κλίμακα λεπτομέρεια ενός τεράστιου θραύσματος. Ένα μέρος από το τεράστιο παζλ που διαλυμένο μας κατακλύζει.


Στο Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2013» στην Ελευσίνα, η φράση του Μπέκετ «... failagain, failbetter» φώτιζε με led τον καλυμμένο από στάχυα που μεταφυτεύτηκαν υπαίθριο χώρο του παλιού ελαιουργείου.


Το έργο ήταν μια μεταφορά, που συνέδεε το δύσκολο ιστορικό παρελθόν της Ελευσίνας και την οικονομική κρίση του 2013 με τον λόγο του Μπέκετ που καταλάβαινε κάθε αποτυχία και συνέχιζε ελπίζοντας να προσπαθεί αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα.

 

Ο Νίκος Ναυρίδης στη νέα του ατομική έκθεση επιλέγει φράσεις του Μπέκετ σαν «χαϊκού»
Οι φράσεις του Μπέκετ που επιλέγονται σαν «χαϊκού»

 

Στο «When you Sing» τα χρυσά στάχυα μετατρέπονται σε φύλλα χρυσού και απλώνονται πέρα από το Θριάσιο Πεδίο. Οι επιφάνειες φωτίζονται, το χρυσό αντανακλά τις λέξεις, το κείμενο-φως διαχέεται στο περιβάλλον και επιστρέφει μέσα από τους θεατές του.


Οι «χρυσές επιφάνειες» με τα λόγια του Μπέκετ είναι πόρτες που δεν οδηγούν πουθενά. Είναι χτισμένα ανοίγματα χωρίς διαφυγή. Μιλάνε για μια απειλή εξωτερική που προέρχεται από μέσα και οδηγεί βαθιά πίσω.


«Θα ήθελα τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση να υπονομεύουν τη σχέση ανάμεσα στον χρόνο και τα γεγονότα και όπως τα χαϊκού να διαβάζονται με μια αναπνοή», σημειώνει ο Νίκος Ναυρίδης.


Info

When you Sing

Γκαλερί Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο, 210 3413935)

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 11/10, 20:00-22:00

Διάρκεια έκθεσης: 11/10 - 22/11

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10:30-18:30, Σάβ. 12:00-16:00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός